Referendum mai puţin obişnuit. Locuitorii unui oraş bogat din România trebuie să decidă prin VOT dacă plătesc pentru măsurători ale calităţii aerului

Locuitorii din Sebeş sunt aşteptaţi, duminică, la referendum, pentru a răspunde dacă sunt de acord cu achiziţionarea unui laborator mobil pentru monitorizarea calităţii aerului. În ultimii ani, oamenii au protestat de mai multe ori, acuzând companiile de poluare.

2225 afișări
Imaginea articolului Referendum mai puţin obişnuit. Locuitorii unui oraş bogat din România trebuie să decidă prin VOT dacă plătesc pentru măsurători ale calităţii aerului

Referendum mai puţin obişnuit. Locuitorii unui oraş bogat din România trebuie să decidă prin VOT dacă vor un laborator pentru a măsura calitatea aerului

Costurile pentru achiziţionarea laboratorului mobil de monitorizare a poluării se ridică la peste 1 milion de lei, iar apoi vor fi angajaţi specialişti pentru operarea şi interpretarea rezultatelor, dacă locuitorii municipiului Sebeş vor participa, duminică, la referendum, şi vor vota pentru susţinerea acestui demers.

Ideea achiziţionării acestui laborator a venit după ce la Sebeş au avut loc, în ultimii ani, mai multe proteste, în care mai mulţi oameni acuzau că sunt companii care prin activitatea lor poluează, iar la dezbaterile publice organizate de autorităţile de mediu susţineau că poluarea este cancerigenă.

Întrebarea la care locuitorii municipiului Sebeş vor răspunde cu DA sau NU, la referendumul de duminică, este: “Sunteţi de acord cu achiziţionarea de către Municipiul Sebeş a unui laborator mobil pentru măsurarea şi monitorizarea calităţii aerului din Unitatea Administrativ Teritorială Sebeş şi suportarea din bugetul local al Municipiului Sebeş a cheltuielilor privind achiziţionarea, funcţionarea şi utilizarea acestui laborator?”

Primăria Sebeş a transmis, recent, într-un comunicat de presă, că referendumul este valabil dacă se prezintă cel puţin 30% din numărul total al persoanelor înscrise în listele electorale permanente, iar rezultatul referendumului este valid dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente. Astfel, pentru a atinge pragul de 30%, trebuie să iasă la vot 8.000 de persoane, primarul din Sebeş, Dorin Nistor, fiind optimist că acest lucru se va întâmpla.

„La un scrutin pentru alegerile unui primar la nivelul municipiului Sebeş se prezintă între 12.000 -14.000 de alegători, iar pragul de 30% presupune 8.000, deci este uşor de atins. În ceea ce priveşte interesul oamenilor pentru acest referendum, cred că de-a lungul timpului s-au pronunţat destul de vehement prin întrebările puse pe probleme de mediu, în concluzie consider că duminică pot să-şi întrerupă un pic din program pentru a participa la acest referendum”, declara primarul Dorin Nistor.

Bugetul alocat pentru organizarea referendumului este de circa 20.0000 de euro. De asemenea, întrebat dacă este necesară organizarea referendumului pentru această achiziţie, Dorin Nistor a răspuns: ”Există două componente importante, pe de-o parte legea privind protecţia mediului, specifică foarte clar că pe tot ceea ce înseamnă strategii de mediu este obligatoriu să se facă informare şi consultarea populaţiei. Pe de altă parte există discuţii şi corespondenţe cu cei de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Ministerul Mediului, care ne informează că şi municipiul Sebeş intră în monitorizarea pe reţelele naţionale, monitorizarea calităţii aerului, şi că ne aflăm în zona doi ca zonă de monitorizare şi nu există depăşiri la niciun fel de substanţe care ar putea afecta aerul, deci nu există depăşiri dincolo de limitele legale. În concluzie, orice pas în această direcţie trebuie făcut în colaborare cu cei de la APM şi instituţiile subordonate Ministerului Mediului”.

Laboratorul care va fi achiziţionat va fi acreditat şi agreat de Ministerul Mediului, a mai spus Dorin Nistor.

”Ar fi extraordinar ca pe lângă oamenii pe care-i vom angaja noi pentru a utiliza acest aparat să vină şi o echipă şi de la minister, tocmai pentru a nu a avea discuţii despre modul în care s-au făcut măsurătorile. Vom încuraja şi ONG-urile şi persoanele private să vină ca voluntari, să participe din când în când la aceste măsurători, pentru a exclude orice discuţie sau orice îndoieli”, a afirmat Nistor.

Numărul alegătorilor cu drept de vot este de 26.213 persoane, iar numărul secţiilor de votare amplasate pe raza municipiului este de 20, a anunţat primăria Sebeş.

Acestea sunt secţiile la care cetăţenii votează în mod obişnuit, fiind amplasate pe întreaga rază administrativ-teritorială a municipiului Sebeşul, în Lancrăm, Petreşti şi Răhău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici