Regulamentul privind instituirea Parchetului European, adoptat în Consiliul JAI

Miniştrii justiţiei din 20 state membre UE au adoptat, joi, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), organizat la Luxemburg, textul propunerii de regulament privind instituirea Parchetului European, după aprobarea sa de către Parlamentul European în data de 5 octombrie.

585 afișări
Imaginea articolului Regulamentul privind instituirea Parchetului European, adoptat în Consiliul JAI

Regulamentul privind instituirea Parchetului European, adoptat în Consiliul JAI

„Este un moment istoric pentru construcţia europeană. România a înţeles să participe la cooperarea consolidată de instituire a Parchetului European, menită să contribuie la protecţia intereselor financiare ale Uniunii. În acelaşi timp, România ia în considerare şi faptul că există judecători provenind din statele membre care participă, pe competenţe diferite, la realizarea justiţiei europene. (..) Suntem deschişi să contribuim la operaţionalizarea activităţii Parchetului European, dar şi la discuţiile ce vor fi dedicate extinderii competenţelor acestuia; există numeroase alte infracţiuni grave, transfrontaliere, care pot fi prevenite şi combătute numai împreună, la nivel european. Personal cred că extinderea competenţei la fapte de terorism va constitui doar o treaptă înspre extinderea competenţelor Parchetului European la alte tipuri de infracţiuni cu dimensiune europeană”, a declarat Tudorel Toader, prezent la reuniune.

Miniştrii justiţiei au avut dezbateri de orientare asupra propunerii de regulament privind recunoaşterea reciprocă a ordinelor de indisponibilizare şi confiscare (chestiunea domeniului de aplicare) şi asupra propunerii de regulament de instituire a unui sistem centralizat de identificare a statelor membre care deţin informaţii privind condamnările resortisanţilor ţărilor terţe şi ale persoanelor apatride, transmite Ministerul Justiţiei.

Delegaţia română a avut o întâlnire cu ministrul justiţiei din Danemarca, Søren Pape POULSEN, în care "au fost abordate aspecte ce ţin de cooperarea judiciară şi de agenda bilaterală, fiind avansate soluţii concrete pentru transferul persoanelor condamnate. În baza acestor soluţii concrete urmează ca în perioada următoare să fie demarate, la nivel de experţi din ministerele de justiţie, procedurile de transfer, cu respectarea cerinţelor legale şi a standardelor europene în materia condiţiilor de detenţie", potrivit Ministerului Justiţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici