Reînfiinţarea Autorităţii pentru persoane cu dizabilităţi şi strategia în domeniu, finalizate în 2014

Reînfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Dizabilităţi ar putea fi adoptată până la sfarşitul anului, iar strategia în domeniu, care prevede măsurile ce vor fi luate până în 2020, va fi pusă în dezbatere publică, a anunţat, vineri, secretarul de stat din MMFPSPV, Codrin Scutaru.

1109 afișări
Imaginea articolului Reînfiinţarea Autorităţii pentru persoane cu dizabilităţi şi strategia în domeniu, finalizate în 2014

Reînfiinţarea Autorităţii pentru persoane cu dizabilităţi şi strategia în domeniu, finalizate în 2014 (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Coordonatorul Departamentului asistenţă socială din Ministerul Muncii, Familiei, protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), secretarul de stat Codrin Scutaru, a declarat vineri, la o conferinţă organizată de Institutul pentru Politici Publice (IPP), că Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi, desfiinţată în anul 2010, ar putea fi reînfiinţată până la sfârşitul acestui an sau cel tâziu la începutul anului viitor.

"Am spus încă din 2012 că ne dorim o Autoritate Naţională pentru Protecţia Copilului şi s-a înfiinţat. Pasul următor este să reînfiinţăm Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi, pentru o forţă mai mare. (...) Vom avea această autoritate până la sfârşitul anului sau cel târziu la începutul anului viitor", a arătat secretarul de stat.

El a precizat că, tot până la sfârşitul acestui an, va fi pusă în dezbatere publică Strategia naţională privind protecţia persoanelor cu dizabilităţi, document care a mai fost prezentat pentru a fi dezbătut în urmă cu câteva luni, dar care a fost contestat puternic de organizaţiile neguvernamentale care activează în acest domeniu.

Consilierul premierului Victor Ponta, Corneliu Vişoianu, a arătat că fondurile alocate României în cadrul politicii de coeziune vor fi de folos, însă lucrurile ar trebui gândite din perspectivă globală.

El a mai spus că în exerciţiul financiar 2007-2013 s-a mers mai mult pe programe făcute "din birou" şi îşi doreşte ca banii alocaţi până în 2020 să fie utilizaţi pentru proiecte care pornesc de la lucruri concrete.

În urma unui raport făcut de IPP s-a constatat că în 70 la sută din situaţiile în care o persoană cu dizabilitătţi părăseşte sistemul rezidenţial, cauza este decesul şi doar 14 la sută pleacă pentru a se întoarce în familie.

Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului (ANPFDC) au fost desfiinţate în 2010, când au fost transformate în direcţii ale Ministerului Muncii. A doua instituţie a fost reînfiinţată anul acesta, în primăvară, sub numele de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici