Remus Truică şi Prinţul Paul vor fi cercetaţi sub control judiciar

Prinţul Paul şi omul de afaceri Remus Truică vor ieşi din arest la domiciliu, urmând să fie cercetaţi sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile în dosarul Ferma Băneasa, conform unei decizii de vineri a Curţii de Apel Braşov, transmite corepondentul MEDIAFAX.

267 afișări
Imaginea articolului Remus Truică şi Prinţul Paul vor fi cercetaţi sub control judiciar

Remus Truică şi Prinţul Paul vor fi cercetaţi sub control judiciar (Imagine: Liviu Untaru/ Arhiva Mediafax Foto)

Prinţul Paul, omul de afaceri Remus Truică şi mai persoane cercetate în dosarul Ferma Băneasa s-au prezentat, vineri, la sediul Curţii de Apel Braşov, unde s-a judecat prelungirea măsurilor preventive faţă de aceştia.

După audierea inculpaţilor, instanţa a rămas în pronunţare până la ora 18.30, în cazul lui Truică şi a Prinţului Paul judecătorii braşoveni stabilind înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar pe 30 de zile.

La ieşirea din sala de judecată, Prinţul Paul a declarat jurnaliştilor că este mulţumit de decizie.

"Sunt mulţumit de schimbarea măsurii preventive, dar voi fi şi mai mulţumit când se va realiza că nu sunt vinovat deloc“, a spus Prinţul Paul.

De asemenea, judecătorii Curţii de Apel Braşov au decis menţinerea controlului judiciar pentru jurnalistul Dan Andronic, Marius Marcovici, Lucian Mateescu, Gheorghe Sin, Niculae Dima, Theodor Chiriac, Nicolae Jecu, Valentin Delcea şi Nela Păvăloiu.

În ceea ce-i priveşte pe cei trei cetăţeni israelieni implicaţi în acest dosar - Silberstein Tal, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi – judecătorii au respins propunerea procurorilor DNA Braşov de arestare preventivă, urmând să fie cercetaţi în libertate.

Procurorii DNA au extins ancheta în ceea ce îi priveşte pe Paul Philippe al României şi omul de afaceri RemusTruică privind retrocedarea Fermei Băneasa, având suspiciuni în legătură cu retrocedarea nelegală a unei suprafeţe de 47 hectare de pădure situată în localitatea Snagov.

"Începând din anul 2006, în contextul în care formulase cereri sau intenţiona să ceară restituirea unor terenuri situate în apropierea Capitalei, inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Remus Truică şi asociaţilor lui din grupul infracţional, o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România şi, ulterior, le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului infracţional pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate sau asupra judecătorilor, urmând a se reuşi, în mod injust, obţinerea bunurilor revendicate şi punerea în posesia lor", arătau procurorii într-un comunicat de presă.

În acest context "în perioada septembrie noiembrie 2005, la Primăria Snagov s-a înregistrat o cerere şi o revenire prin care inculpatul Al României Paul Philippe solicita restituirea a 47 ha pădure, teren situat în localitatea Snagov". În martie 2006, susţin procurorii, comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din cadrul primăriei Snagov a constatat că Paul Philippe al României îndeplineşte condiţiile pentru restabilirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa respectivă. Acest lucru s-a întâmplat deşi reprezentantul Ocolului Silvic Snagov s-a opus retrocedării.

"Atât procesul verbal, cât şi anexa 37 au fost semnate de primarul Muşat Apostol şi de secretarul Dima Niculae şi înainte spre validare comisiei judeţene constituite la nivelul Instituţiei Prefectului Ilfov. La dosarul de restituire nu au fost depuse înscrisuri din care să rezulte că inculpatul Al României Paul Philippe este persoană îndreptăţită, că antecesorul său a deţinut un titlu pe acel teren, suprafaţa de teren şi faptul că deţinea pădurea la momentul exproprierii", arată procurorii anticorupţie.

Astfel, comisia judeţeană Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor i-a recunoscut lui Paul Philippe al României dreptul de proprietate asupra terenului iar ulterior "s-a acţionat apoi pentru punerea efectivă în posesie, demersuri în acest sens fiind făcute cu sprijinul primarului Muşat Apostol, iar pe de altă parte de inculpatul Truică Remus, care a apelat la persoane din cadrul Direcţiei Silvice Ilfov, singura instituţie care putea dispune punerea în posesie", spun procurorii.

"Imediat după intrarea în posesie, deşi a avut cunoştinţă de decizia din anul 1941 a ÎCCJ (decizie care recunoştea dreptul de proprietate al Statului Român asupra terenului în defavoarea Regelui Carol al II-lea) inculpatul Jecu Nicolae, în calitate de prefect, a emis titlurile de proprietate pe numele inculpatului Al României Paul Philippe", explică DNA, precizând că prejudiciul în acest caz a fost estimat la 9.523.769 euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici