Video REPORTAJ: 16 copii dintr-un cătun fără drum de acces sunt ajutaţi de măicuţele din Bistriţa să meargă la şcoală - GALERIE FOTO, VIDEO

16 copii, cu vârste între trei şi până la 14 ani, sunt găzduiţi de măicuţele din Piatra Fântânele la mănăstire pentru a putea merge la şcoală, copiii locund într-un cătun îndepărtat şi fără drum de acces, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1886 afișări

Măcuiţele de la Piatra Fântânele îi găzduiesc pe copii la mănăstire în timpul săptămânii, îi duc la şcoală, le pregătesc mâncarea şi fac lecţiile împreună.

Altfel, fără ajutorul măcuiţelor copiii nu ar fi putut ajunge decât rar la şcoală şi cei mici nu ar fi mers niciodată la grădiniţă.

Implicarea măicuţelor de la Piatra Fântânele a crescut prezenţa la şcoală a elevilor la sută la sută. Dacă anul trecut, puţin peste jumătate din cei 45 de elevi veneau la şcoală, pentru cei din Ciosa asta însemnând să vină pe jos între 8 şi 12 kilometri până la şcoală şi tot atâta până acasă, anul acesta situaţia e cu totul alta şi copiii vin zi de zi la şcoală.

În plus, cadrele didactice sunt foarte mulţumite că rezultatele la învăţătură ale copiilor s-au îmbunătăţit semnificativ.

"Înainte lipseau mult. Veneau 3-4 zile pe săptămână pentru că distanţa dintre Piatra Fântânele şi Ciosa este foarte mare. Fiind cazaţi la mănăstire, prezenţa este de sută la sută, iar rezultatele la învăţătură s-au îmbunătăţit considerabil”, a declarat profesoara Maria Anca de la Şcoala Generală din Piatra Fântânele.

Antonia este cea mai mică preşcolăriţă din grupul celor 16 elevi care sunt găzduiţi la mănăstire. Deşi are doar trei ani, spune că este foarte încântată şi mulţumită că poate ajunge la grădiniţă, alături de ceilalţi copii.

„Înainte trebuia să ne trezim dimineaţa, la 5 şi să pornim spre şcoală. Făceam câte două ore până la şcoală. Era tare greu. Acuma sunt aici şi dormim mai mult şi mergem în fiecare zi la şcoală” povesteşte Cristina care este deja în clasa a VII-a şi visează să lucreze în IT.

Zi de zi, măicuţele de la Piatra Fântânele îi însoţesc pe copii la şcoală şi de la şcoală spre casă. În faţa casei, îi aşteaptă Maica Stareţă, iar micuţii abia aşteaptă să îi povestească ce au învăţat nou.

După amiaza este rezervată rezolvării temelor, măicuţele ajutându-i pe copii să se pregătească pentru orele de curs de a doua zi. Seara, cei mici se joacă, cântă sau pictează.

"Am întins o mână de ajutor pentru ca aceşti copii să îşi poată continua mai departe şcoala. Copiii au familii, iar aceste familii pe care noi acum le ajutăm, ne-au ajutat când mânăstirea avea o situaţie materială şi financiară mai grea. Acum a venit rândul nostru să întindem o mână de ajutor acestor copii. Sunt copii cu potenţial şi trebuie să punem în valoare acest potenţial. Încercăm să le oferim şansa şi să creadă în ei că sunt copii buni ca şi ceilalţi copii care sunt în contact cu tehnologia pusă la dispoziţie de societate", a declarat Stareţa Mănăstirii din Piatra Fântânele, Maica Pamfilia.

Pe lângă cazare, masă şi teme, copiii de la mănăstire sunt duşi de măcuiţe, săptămânal, la cursuri de dans sportiv, cursuri de chitară şi pregătesc împreună diferite spectacole.

Copiii sunt găzduţi gratuit la mănăstire mai ales că prima şcoală din Piatra Fântânele a fost înfiinţată de mănăsire, pe terenul pe care acum încă există şcoala.

Mănăstirea din Piatra Fânânele a fost înfiinţată în urmă cu 70 de ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici