REPORTAJ: Arad - Repartitoarele de costuri la căldură, demontate de locatarii din zeci de imobile

Locatarii din zeci de blocuri din Arad au renunţat, în ultimele luni, la repartitoarele de costuri pentru căldură, după ce au constatat că plăteau facturi mai mari decât cei din blocurile care au doar contor comun, chiar dacă făceau economii şi aveau un confort termic redus.

5487 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Arad - Repartitoarele de costuri la căldură, demontate de locatarii din zeci de imobile

REPORTAJ: Arad - Repartitoarele de costuri la căldură, demontate de locatarii din zeci de imobile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conducerea Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad spune că tot mai mulţi proprietari de apartamente care optaseră cu ani în urmă pentru repartitoare, în speranţa că vor putea face economii la încălzire, renunţă acum la aparate, constatând că au plătit mai mult decât cei fără repartitoare.

Preşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative din Arad, Dorina Lupşe, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că în ultimele luni au renunţat la repartitoare locatarii din zeci de imobile racordate la sistemul centralizat de încălzire.

"Am observat această tendinţă încă de anul trecut, dar în acest an a luat amploare, iar acum sunt puţini cei care mai optează pentru repartitoare. S-a constatat ineficienţa acestora, în condiţiile în care blocurile din Arad nu sunt reabilitate termic, iar pierderile de căldură ajung şi la 40 la sută. Scopul repartitoarelor era să se poată face economii, dar facturile erau mai mari decât la cei fără aceste aparate", a explicat Lupşe.

Ea a adăugat că locatarii care au repartitoare se plâng că plătesc chiar şi cu 50 la sută mai mult pentru căldură, la acelaşi confort termic. În cazul în care reduc consumul şi, implicit, confortul din locuinţă, facturile pot fi egale sau mai mari cu 10-20 la sută decât în cazul celor care nu au repartitoare şi nu fac economii.

"Se întâmplă să plătească mai mult şi dacă fac economii. Problema e că unii locatari, în principal pensionarii, opresc complet căldura sau lasă robinetele deschise pentru un minim de confort, iar factura emisă pentru contorul de la branşamentul blocului se împarte doar la cei care încălzesc locuinţele, astfel că uneori aceştia ajung să scoată din buzunar sume foarte mari", a mai spus preşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative din Arad.

Având în vedere că acolo unde au fost montate repartitoare toate apartamentele din blocul respectiv au aceste aparate, oamenii îşi compară costurile la încălzire cu cele de la blocuri unde plata se face în vechiul sistem, pauşal.

"Iarna plăteam 450 de lei pentru căldură la două camere, iar la blocul vecin, unde nu există repartitoare şi apartamentele au aceeaşi mărime, factura maximă era de 300 de lei. Asta în condiţiile în care noi aveam 21 de grade în casă, iar locatarii de la blocul vecin aveau 24 sau 25 şi stăteau cu geamurile deschise", spune Ioana Vasil, care locuieşte în cartierul Faleza Sud.

În aceste condiţii, femeia a dorit să renunţe la repartitoare, însă o astfel de decizie poate fi luată doar dacă toţi proprietarii de apartamente dintr-un bloc se pun de acord.

"În ultimii trei ani, de când am montat repartitoarele în apartamente, au existat nenumărate nemulţumiri ale locatarilor legate de costurile la încălzire, pentru că erau mai mari. Oamenii au cerut să revenim la sistemul pauşal şi am făcut o şedinţă, la care toţi au fost de acord. Mai ştiu cel puţin opt blocuri din cartier care au revenit la sistemul pauşal în această vară", a spus, la rândul său, Adrian Varna, administratorul unui bloc din cartierul Micălaca.

Locatarii acestui bloc spun că vor face economii în zilele mai calde închizând robinetul de la branşamentul blocului, aşa cum făceau cu robinetele de la calorifere când aveau repartitoarele.

"Ne-am gândit că putem face economii şi fără repartitoare, dacă suntem oameni şi ne înţelegem. La şedinţă am stabilit să închidem din pivniţa blocului căldura sau să o reducem în zilele în care e cald afară, pentru a plăti mai puţin. În acest fel, cu toţii avem acelaşi confort şi facturi corecte", a povestit Elisabeta Cojocaru, o locatară a blocului.

O altă nemulţumire a celor cu repartitoare este aceea că plătesc un abonament lunar de un euro, în medie, pentru fiecare calorifer din locuinţă, pentru citirea aparatelor, în oraş existând trei firme care se ocupă de acest lucru.

"Mai este şi problema facturii la gaz. Locatarii care închid caloriferele se încălzesc cu gaz, dar pe banii vecinilor care folosesc gazul doar la gătit, pentru că factura se împarte la numărul de persoane din bloc, fiind un singur contor. Acest lucru se vede clar din consumul realizat iarna, când factura la gaz creşte considerabil la blocuri, deşi nimeni nu găteşte mai mult", a explicat preşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad.

Lupşe a menţionat că nu există o evidenţă clară a numărului de imobile care au revenit la sistemul vechi, pentru că firmele care au montat repartitoarele şi se ocupă de citirea lor nu oferă astfel de informaţii.

"Este însă clar că acest sistem a fost un eşec total, iar numărul celor care ar renunţa la el ar fi mult mai mare dacă firmele nu ar fi avut grijă să încheie contractele pe perioade foarte lungi. Au avut jurişti buni, iar acum oamenii nu pot renunţa uşor la repartitoare, chiar dacă sunt nemulţumiţi", a spus Lupşe.

Datele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad arată că anul trecut aveau repartitoare de costuri 38 la sută din cele peste 2.730 de imobile racordate la sistemul centralizat de încălzire, estimându-se că procentul a ajuns sub 35, ceea ce ar însemna că locatarii din aproximativ 80 de imobile ar fi renunţat la repartitoare.

La Arad, numărul locuinţelor care primesc agent termic de la producătorul local CET Hidrocarburi este de aproximativ 35.000, iar preţul gigacaloriei este de 290 de lei, la fel ca anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici