REPORTAJ - Cât îi costă pe părinţi pregătirea copiilor pentru noul an şcolar: "Ai, n-ai, trebuie să cumperi de toate să fie în rândul lumii"

Marile magazine sunt pline de promoţii la produsele necesare pentru deschiderea noului an şcolar, însă, cu toate reducerile, care merg şi până la 40 la sută, părinţii au senzaţia că lista de cumpărături nu se mai termină, spre deosebire de sutele de lei cu care vin pregătiţi.

1768 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Cât îi costă pe părinţi pregătirea copiilor pentru noul an şcolar: "Ai, n-ai, trebuie să cumperi de toate să fie în rândul lumii"

REPORTAJ - Cât îi costă pe părinţi pregătirea copiilor pentru noul an şcolar: "Ai, n-ai, trebuie să cumperi de toate să fie în rândul lumii" (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Cumpărăturile pentru noul an şcolar sunt în plină febră în această perioadă: părinţii cercetează atent piaţa, iar hipermarketurile caută să îi atragă cu tot felul de oferte.

Se găsesc ghiozdane complet echipate la doar 24,91 lei, din care 9,99 lei costă ghiozdanul, penarul şi stiloul - câte 1,99 lei, creioanele, guma de şters, ascuţitoarea, rigla, lipiciul - sub 1 leu fiecare, acuarelele - 2 lei, iar caietele - 0,20 lei.

Dar se găsesc ghiozdane şi la 7,45 de lei, în urma unor reduceri la jumătate.

"Ce să faci cu un ghiozdan de 7,45 lei? Nu cred că ţine la câte cărţi trebuie să care un copil", spune o mămică, pregătită să cheltuiască în jur de 1.000 de lei pentru a-şi pregăti fetiţa de clasa a V-a să reînceapă şcoala luna aceasta.

După ce face socoteala că va mai avea de cheltuit pentru rechizite şi după începerea anului şcolar, pentru că va fi nevoie de caiete speciale, cărţi pentru lectură, culegeri "şi câte şi mai câte", dar şi de haine, pentru că cele de anul trecut au rămas mici, femeia anticipează dublarea bugetului estimat.

"Ai, n-ai, trebuie să cumperi de toate să fie în rândul lumii. Fata este clasa a V-a şi merge la patru şcoli: la una face pian, la alta canto, la alta oboi şi şcoala ei. Asta este", spune femeia.

După ghiozdanele ieftine, care sunt promovate, apar cele cu imagini din filmele îndrăgite de copii, cu prinţese, Spiderman sau Batman, cu chipul păpuşii Barbie sau cu imaginea unei echipe de fotbal, care costă peste 200 de lei, dar se găsesc şi la reduceri la 100 şi ceva de lei. La acestea se asortează şi penar, caiete şi alte rechizite cu aceleaşi personaje, pentru preţuri destul de piperate. Astfel, preţul unui penar îl poate depăşi pe cel al unei uniforme.

Un "ghiozdan ergo Barbie" costă 259 de lei, fiind redus de la 309 lei, unul cu Spiderman - 177 de lei, iar penarul cu acelaşi personaj - 37,52 de lei. Un penar mai mare cu imaginea unei echipe de fotbal costă 56,9 lei.

"Nu pot să cred că un penar poate costa 60 de lei. Este mai scump decât ghiozdanul acela de 30 de lei şi chiar decât o uniformă. Mă duc în alt magazin, angro, şi iau aceleşi lucruri la jumate de preţ. Nu se poate aşa ceva. Niciodată nu au fost atât de scumpe penarele", spune o altă mămică.

Dar băiatul ei încă nu-şi poate lua ochii de la penarul cu Spiderman.

Ar vrea să aibă ghiozdan, penar, caiete, creioane şi stilouri, coperte de caiet şi de cărţi, pixuri, toate cu Spiderman. "Îţi dai seama ce grozav ar fi să am aşa ceva?", spune el rugător.

Replica mamei este nemiloasă: "Măi copile, nu ai minte. De unde atâţia bani? Ca să iau aşa ceva am nevoie de 40 de milioane de lei vechi. Asta este lumea în care trăim. Pe vremea mea erau câteva modele simple şi frumoase, că doar nu faci parada modei la ghiozdane, caiete şi ascuţitori. Acum este o nebunie, iar părinţii intră în ea, pentru că vin copiii acasă şi plâng că nu au şi ei penar de fiţe. Îi explic că nu avem bani şi plânge de ţi se rupe sufletul, pentru că colegii nu-l bagă în seamă pentru că nu are nu ştiu ce model de creion, zic aşa. Nu mai vorbesc de haine. Nu aşa trebuie să fie la şcolaă. Acolo este nevioie de modestie, parada modei, în afară", mai zice femeia vizibil iritată.

Un glob pământesc luminos costă 109,99 lei, fiind redus de la 179,36 lei, iar unul simplu a fost redus de la 106,38 lei, la 70,89 lei. O trusă de geometrie mare costă 50 de lei.

Preţurile hainelor îi sperie, de asemenea, pe părinţi. Doar o bluză de trening costă între 55 şi 65 de lei, iar pantalonii pentru băieţi alţi 40 - 70 de lei. O cămaşă albă cu cravată pentru fete - 57 de lei, un pulover 32 de lei, o vestă neagră - 34 de lei, pantalonii între 39 lei şi 79 lei, un sarafan bleumarin cu guler alb - 45 - 79 de lei, iar o fustă plisată - 59 de lei.

"Mă uit la oferte. Am venit de la Giurgiu, Nu ştiu de ce am făcut-o. Am consumat şi benzină. La noi lucrurile sunt mai ieftine", spune o altă mămică, orientându-se spre un ghiozdan echipat complet pentru a putea lua şi haine de 500 de lei. "Hainele rămân mici, iar caietele se termină imediat. În fine, nu avem încotro", mai spune ea resemnată.

De altfel, niciunul dintre părinţii aflaţi în aceste zile prin magazine nu speră să treacă proba pregăririi noului an şcolar cu mai puţin de 500 de lei, aceasta fiind o sumă minimă pentru rechizite şi strictul necesar de haine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici