REPORTAJ: Deşi n-a fost campanie, unicul locuitor al unui sat a mers la vot "doar-doar l-o ajuta cineva". Cum arată secţia de votare din Borovineşti - FOTO

Singurul locuitor al unui sat argeşean, un bărbat de 38 de ani, care spune că se ambiţionează să trăiască izolat, "printre coclauri", a mers la vot, duminică, "doar-doar l-o ajuta şi pe el cineva în acest colţ uitat de lume", o localitate unde candidaţii "nu s-au mai obosit să ajungă".

974 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Deşi n-a fost campanie, unicul locuitor al unui sat a mers la vot "doar-doar l-o ajuta cineva". Cum arată secţia de votare din Borovineşti - FOTO

REPORTAJ:Deşi n-a fost campanie, unicul locuitor al unui sat a mers la vot "doar-doar l-o ajuta cineva" (Imagine: Mediafax Foto)

Gheorghe Toader, de 38 de ani, este singurul locuitor al satului Bădila, din comuna argeşeană Valea Iaşului, şi, prin umare, singurul votant pentru care, potrivit spuselor sale, "candidaţii nu s-au mai obosit să urce până în localitate", ci doar i-au trimis pliante.

Conştiincios şi sperând că, poate, îl va ajuta şi pe el cineva în acest "colţ uitat de lume, printre coclauri", omul a mers la vot, însă nu în satul său, ci într-un sat vecin, spunând că "procesul electoral este important", în pofida "numeroaselor dezamăgiri".

"Eu m-am dus la vot, doar-doar m-o ajuta şi pe mine cineva în colţul acesta uitat de lume. Am 38 de ani şi mă ambiţionez să trăiesc aici, izolat, printre coclauri, în comuna Valea Iaşului, la Bădila. Muncesc cu ziua pe unde pot, iar din banii strânşi îmi plătesc cotizaţiile care să-mi asigure o pensie la bătrâneţe", spune Gheorghe Toader.

Pentru că la Bădila nu a fost înfiinţată secţie de votare pentru un singur alegător, Toader a fost nevoit să meargă în satul vecin, Borovineşti, aflat la câţiva kilometri distanţă de locuinţa sa.

"La Valea Iaşului nu s-a mai înfiinţat o secţie pentru satul Bădila, adică pentru un singur alegător, aşa că am votat într-un sat vecin", a declarat Gheorghe Toader.

Bărbatul spune că din anul 2000 încoace oamenii au plecat rând pe rând din sat sau au murit, iar din urmă cu opt ani, când a murit mama sa, a rămas singur în toată localitatea, "stăpân pe un sat pustiu".

"În urmă cu opt ani, am rămas singur, după ce mi-a murit mama. Acum sunt stăpân peste un sat pustiu. Până atunci, au murit şi alţii, e un sat părăsit, au plecat mulţi dintre ei, s-au mutat pe la oraş, pe la Curtea de Argeş şi pe la Piteşti sau pe la Câmpulung Muscel ori în vatra comunei, la Valea Iaşului", a mărturisit Gheorghe Toader.

Toader spune că în Bădila nici vorbă de campanie electorală, că niciun candidat nu s-a mai obosit să urce până în sat, pentru un singur votant, ci doar s-au mulţumit să îi trimită pliante.

"Cât priveşte candidaţii, nu a urcat nimeni la Bădila, dar mi-au trimis pliante. De venit, nu au venit, considerând probabil că nu este cazul să se mai deranjeze pentru un singur vot", declară Gheorghe Toader, spunând că s-a dus la vot cu speranţa că, deşi "n-a promis nimeni marea cu sarea, speră ca, odată şi-odată, să se rezolve ceva în cele din urmă.

"Sper şi eu să se rezolve ceva odată, ca viaţa noastră şi a mea să fie mai bună. Mai multe ce să vă mai spun?", a încheiat Gheorghe Toader.

Preşedinta secţiei de votare din Borovineşti, Elena Oancea, unde bărbatul de 38 de ani şi-a exprimat opţiunea electorală, a confirmat că la Bădila există un singur votant.

"Aşa este, sunt 198 alegători în satele Borovineşti, Ruginoasa şi Bădila, dar numai unul la Bădila, pe care l-aţi şi văzut acum că a votat. Este o situaţie inedită", a declarat preşedinta secţiei de votare din Borovineşti.

Făcând haz de necaz, Gheorghe Toader spune că nu s-ar muta din satul Bădila, care "are de toate, inclusiv primar şi poliţai", şi unde este linişte, chiar dacă reţeaua de electricitate lasă de dorit.

Unicul votant din satul Bădila susţine că nu va ezita până la sfârşitul vieţii să se aventureze să străbată poteca anevoioasă de vreo opt kilometri dintre Valea Iaşului şi locuinţa sa, înlocuind bicicleta cu scuterul, ca să poată ajunge mai repede "la oraş" să-şi facă provizii şi să aibă, astfel, mai mult timp în gospodărie.

(Material de Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici