REPORTAJ: Flori şi lumânări la spital pentru bătrâna trimisă acasă în pijamale şi găsită moartă pe câmp - FOTO

Zeci de persoane, oameni obişnuiţi sau care au cunoscut-o pe bătrâna de 82 de ani care a plecat de la Spitalul "Tractorul" din Braşov în pijamale şi papuci şi a fost găsită moartă de frig pe un câmp, au mers, marţi, la unitatea medicală cu flori şi lumânări, pentru a fi alături de rudele femeii.

2478 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Flori şi lumânări la spital pentru bătrâna trimisă acasă în pijamale şi găsită moartă pe câmp - FOTO

REPORTAJ: Flori şi lumânări la spital pentru bătrâna trimisă acasă în pijamale şi găsită moartă pe câmp (Imagine: Mediafax Foto / Mihaela Cojocariu)

Nepoata bătrânei, Crina Coliban, plânge în timp ce este îmbrăţişată pe rând de prieteni şi chiar de oameni obişnuiţi care au venit să îi fie alături.

Luni seară, Crina Coliban a anunţat pe Facebook că va merge, marţi, la ora 09.00, la Spitalul "Tractorul" din Braşov, ca să aprindă o lumânare pentru bunica ei, găsită moartă pe câmp după ce medicul care a consultat-o a trimis-o acasă în pijama şi în papuci.

"Mâine (marţi - n.r) o să plecăm cu ea spre Brăila, acolo unde le-a cerut taximetriştilor să o ducă. Am nevoie să veniţi mâine lângă mine, ca să reuşesc să aprind o lumânare pe care nu reuşesc să o aprind singură“, a scris tânăra.

Astfel, marţi dimineaţă în faţa spitalului s-au adunat aproximativ 50 de persoane, care au vrut să fie alături de familia bătrânei şi să aprindă o lumânare.

Agenţii de pază de la spital au încercat să îi oprească pe braşoveni să aprindă lumânări lângă intrarea în spital, spunându-le să meargă "la biserică“, pe motiv că îi încurcă pe pacienţii care vin la spital. Au renunţat însă să mai insiste, luând în schimb o coadă de mătură din lemn, pe care intenţionau să o folosească pentru a bloca uşa în cazul în care jurnaliştii ar fi forţat intrarea în spital.

Singura care a fost lăsată să intre în spital, după insistenţe, a fost nepoata bătrânei. După aproximativ 20 de minute, aceasta a ieşit din spital şi le-a spus jurnaliştilor că nu a vrut nimeni să vorbească cu ea şi că toată lumea a alungat-o.

"Au încercat să mă scoată din spital. Am vrut să mă văd cu infirmiera să-mi spună dacă i-a zis ceva bunica mea înainte să îi dea drumul în lume. Şi nu se poate vorbi cu nimeni. Toată lumea e agresivă, mă scot toţi afară. Nu dau niciun fel de detalii, doar mă gonesc“, a afirmat ea.

Tânăra a mai spus că a primit sute de mesaje de la oameni care i-au spus că au avut aceleaşi probleme şi care au rugat-o să nu lase lucrurile aşa.

"Sitemul poate da erori, însă cred că este o mare problemă cu acele două doctoriţe, Grigore şi Ionel. Nu acuz pe nimeni, nu cred că cineva este vinovat, dar se vede că lucrurile nu au fost corecte din punct de vedere spitalicesc şi medical. Voi merge mai departe şi am încredere că lucrurile vor fi rezolvate corect din punct de vedere legal şi medical. Trebuie să ştim să nu ne ascundem, să nu întoarcem capul când se întâmplă astfel de lucruri. Bunica mea a fost lasată să plece din spital cu o mână plină de sânge, cu picioarele goale şi cu o păturică pe ea”, a mai spus femeia.

Ea crede că doctoriţa Veronica Grigore de la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe, cea care făcea de gardă în locul altui medic, "a vrut să scape“ de bătrână, care îi era un pacient în plus înainte de a-şi încheia garda, la ora 08.00.

Braşovenii care au venit la spital să aprindă o lumânare s-au declarat revoltaţi de povestea bătrânei Ioana Caloian.

"Degeaba vorbim de sistem, degeaba vorbim de medici buni sau răi pentru că numai ei pot alege grâul de neghină. O cunoşteam pe bunică, dar este mai puţin relevant în situaţia asta. Aş fi fost impresionată la fel de tare şi dacă nu o cunoşteam. Am văzut-o doar de trei ori şi era prototipul de bunică blândă, cu zâmbetul pe buze, care nu incomoda pe nimeni şi încerca, atât cât putea ea, să fie toată lumea mulţumită că este ea acolo. Atât. Cred că fiecare dintre noi avem nevoie să ne gândim bine la ce s-a întâmplat şi să facem în aşa fel încât să nu se mai întâmple, iar sistemul sanitar ar trebui să se simtă zguduit, măcar la nivel de individ, dacă sistemul în sine nu reacţionează. Măcar indivizii din sistem, pentru că ei alcătuiesc sistemul.

Sistemul nu este un lucru abstract, ci este făcut din oameni. Şi fiecare dintre ei pune o pietricică la ceea ce s-a întâmplat, chiar dacă nu au fost direct implicaţi. Eu mă simt afectată, chiar dacă nu am fost direct implicată şi m-am gândit de 50 de ori ce aş fi făcut dacă vedeam o bătrânică mergând în papuci iarna pe stradă şi cred că toţi ar trebui să ne gândim la asta: câţi dintre noi ar fi reacţionat, câţi am fi întrebat-o de unde e şi pe cine caută“, a spus Mihaela Calotă, care a venit să aprindă o lumânare pentru bătrâna moartă de frig pe câmp.

O altă femeie spune că ar trebui dată afară doctoriţa Eva Ionel, care a făcut schimbul de gardă, dar şi Veronica Grigore, cea care a trimis-o în stradă pe bătrână.

"Am avut şi eu bunici, iar în prezent este o doamnă în vârstă de care sunt foarte ataşată şi nu mi-ar plăcea să păţească acelaşi lucru. Fiecare dintre noi mai are bunici sau părinţi care într-un final ajung la spital, că n-avem ce să facem, dar să păţim aşa ceva nu e normal. În primul rând nu este omeneşte, nu au inimă cei care pot lăsa să se întâmple aşa ceva“, a afirmat Georgescu Cristina, o tânără care nu a cunoscut-o personal pe bătrână.

Ea a spus că a revoltat-o în egală măsură gestul medicilor, dar şi al cetăţenilor care au văzut-o mergând pe stradă şi nu i-au acordat niciun ajutor.

”Dacă vezi o femeie dezorientată zici «ok, o fi un cerşetor», dar dacă o vezi în pijama în frig e logic că ceva nu este în regulă. Am văzut oameni căzuţi pe stradă şi trecând lumea pe lângă ei. Am ajuns într-o nepăsare.... Să sperăm că putem schimba ceva“, a adăugat tânăra.

La spital a venit şi o femeie care a spus că a văzut-o pe bătrână vineri dimineaţă şi, totuşi, nu a făcut nimic pentru ea, pentru că era grăbită şi se gândea că o va ajuta altcineva.

"Era în jurul orei 7.45. Era destul de frig, minus două-trei grade, şi undeva la 200-300 de metri de spital am întâlnit această femeie îmbrăcată în pijama, cu o bluză de pijama albă descheiată la gât... M-am uitat insistent la ea pentru că mi-era milă de ea, am văzut că ceva nu era în regulă. Era în papuci albi de aici, de la spital, sau ai ei, ţinea o pânză pe umeri, ca un batic colorat şi avea o radiografie legată de mână cu o sfoară. Eu veneam din sens invers, eram pe partea cealaltă a drumului, cu soţul meu. Mergeam să fac analize la un alt spital, intenţionam să traversăm către ea, dar era foarte aglomerat şi nu era în zonă trecere de pietoni...ne şi grăbeam... “, a spus femeia, Eugenia Chirilă.

Ea le-a mai spus jurnaliştilor că, în momentul în care a ajuns la spital pentru a-şi face analizele, i-a povestit asistentei despre bătrâna în pijamale despre care credea că a fugit dintr-o unitate medicală, dar nici acolo nu a luat nimeni atitudine.

Întrebată de ce nu a sunat la 112 pentru a cere ajutor pentru bătrână, femeia a spus că era grăbită.

"De ce nu am sunat la 112? Pentru că eu eram grăbită să îmi fac anumite treburi şi nu ştiam că se va întâmpla aşa ceva. De unde să ştiu că e senilă? Era ziua mare (...) şi m-am gândit «hai că nu am oprit-o eu, nu-i nimic, dar altcineva după mine poate să o facă»... Mersese jumătatea asta de stradă şi nu mai era mult ca să o ia pe câmp şi acolo nu o mai vedea nimeni... Am remuşcări, îmi pare nespus de rău“, a mai spus femeia care ar fi putut-o salva pe bătrână.

Ea a mai spus că a sunat la Poliţie, însă abia după ce a aflat că bătrâna a fost găsită moartă şi când deja era prea târziu.

Bătrâna de 82 de ani, Ioana Caloian, va fi înmormântată miercuri, la Brăila, în localitatea unde s-a născut şi unde îşi dorea să ajungă în momentul în care a plecat din spital.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici