REPORTAJ: La 99 de ani, o femeie din Alba Iulia s-a dus la vot aşteptând "respect" de la aleşi

Elisabeta Joldea din Alba Iulia s-a dus la vot, la cei 99 de ani ai săi, spunând că "trebuia" să facă asta şi aşteptând de la cei aleşi "respect" şi "să aducă ceva bine în ţară", în timp ce tinerii au preferat să stea la terase, unii fără a şti ce se votează sau a fi interesaţi.

2355 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: La 99 de ani, o femeie din Alba Iulia s-a dus la vot aşteptând "respect" de la aleşi

REPORTAJ: La 99 de ani, o femeie din Alba Iulia s-a dus la vot aşteptând "respect" de la aleşi

Duminică, la primele ore de la deschiderea urnelor pentru alegerile europarlamentare, la Secţia numărul 1 din Alba Iulia a ajuns şi Elisabeta Joldea, în vârstă de 99 de ani. Bătrâna, care a mers singură la vot, a spus că nici nu s-a gândit să lipsească întrucât consideră că votul este o obligaţie pentru fiecare român.

Elisabeta Joldea s-a îmbrăcat cu haine "de duminică" şi s-a grăbit să ajungă la secţie, ca apoi să poată merge şi la biserică.

"Am 99 de ani şi şase luni. Sigur că am venit la vot. Trebuia", a spus ea.

Femeia, îmbrăcată cu sacou şi pălărie neagră de soare, le-a spus reprezentanţilor secţiei de votare că nu are nevoie de ajutor şi, după ce a votat, a împăturit buletinul de vot şi l-a pus zâmbind în urnă.

Ea a povestit apoi că este nemulţumită de cum "merg treburile" acum în ţară, deoarece "e prea multă răutate", iar "pe vremuri", adică înainte de 1989, "poate era mai bine".

"Poate era mai bine pe vremuri, nu era atâta răutate în lume şi în ţară. Acum e prea multă răutate. Dar să sperăm că pe cine votăm să ne respecte şi să ne aducă ceva bine în ţară", a afirmat Elisabeta Joldea.

Femeia a adăugat că în noiembrie împlineşte 100 de ani, dar nici nu se gândeşte să nu participe şi la alegerile prezidenţiale pentru a-şi exprima dreptul de vot.

De altfel, la Alba Iulia, majoritatea celor care au votat până în jurul prânzului au fost persoane vârstnice.

La aceeaşi secţie unde a votat femeia de 99 de ani şi-a exercitat dreptul electoral şi un pensionar cu probleme locomotorii, care a venit la vot în cârje.

"Am venit să votez, e obligatoriu, nu? Fiecare cetăţean ar trebui să facă asta. De la ei (candidaţi - n.r.) aştept bani şi viaţă mai bună", a spus bărbatul.

La Secţia de votare numărul 22 din Alba Iulia, o altă femeie, în vârstă de 78 de ani, a venit cu greu la vot, însă s-a gândit că este important "ce oameni trimitem la Europa".

"Am venit încet şi greu la vot. E important pe cine, ce oameni trimitem acolo, la Europa. Dacă nu avem oameni buni acolo, cum să ne fie bine?", a spus femeia.

În schimb, tinerii din Alba Iulia nu s-au înghesuit la vot şi mulţi dintre ei au preferat să rămână la terase şi chiar să facă glume pe seama celor care au votat.

Un tânăr care se afla împreună cu prietenii la terasa unui local de pe bulevardul Transilvaniei şi care susţine că are 24 de ani a spus că a votat o singură dată de când a împlinit vârsta legală pentru a-şi exercita acest drept.

"Am fost prost o dată şi am votat. Nu mai sunt şi a doua oară. Nu vezi că votezi tu, votez eu şi ajunge acolo tot cine trebuie. Şi ăştia vor să ajungă la Bruxelles doar pentru miile de euro pe care le câştigă", a spus tânărul.

Unul din prietenii săi a susţinut că nu va merge nici el la vot pentru că i se pare "pierdere de timp".

"Nu mă interesează. Nu am votat la alegerile locale, aşa că acum nici nu mă gândeam să merg la vot. E pierdere de timp şi mai bine stăm la răcoare, la o bere", a spus el.

La o altă terasă, un grup de tineri şi tinere spun că nu au fost la vot şi nici nu vor merge pentru că nu au timp.

"Nu avem timp acum să căutăm secţia de vot şi să mergem până acolo şi, sincer, habar nu am ce se votează", a spus Anda, o studentă în vârstă de 22 de ani.

"Eu am lăsat-o pe bunica. Votul e pe mâini bune. Acum, pe bune, chiar cred că mi-aş pierde timpul să merg şi să votez pe cineva pe care nu îl cunosc şi habar nu am ce vrea să facă", a adăugat Irina, o altă tânără din grup.

Prietenul acesteia, Andrei, a spus că intenţionează să meargă la urne, însă îşi va anula votul punând ştampila pe mai mulţi candidaţi, pe motiv că "niciunul nu e bun".

"Eu merg la vot, dar mai pe răcoare. Îi votez pe toţi pentru că niciunul nu e bun şi cred că nu mă reprezintă", a spus Andrei.

Printre tinerii aflaţi la terase pe bulevardul Transivaniei din Alba Iulia se afla şi Mihaela, de 29 de ani, care a votat pentru că ştie cât de importantă este "vocea României" la Parlamentul European.

"Cred că este mai important pe cine trimitem în Parlamentul European decât în Parlamentul României. Avem nevoie de oameni competenţi şi, chiar dacă pare ciudat, săptămâna trecută am citit câte ceva despre cei care candidează şi azi am votat cum am crezut că este mai bine", a spus Mihaela.

La Alba Iulia, ziua alegerilor este o zi obişnuită de duminică, iar soarele pare să-i fi speriat pe oameni, făcându-i să rămână în case sau să meargă la terase. În preajma secţiilor de votare, în jurul amiezii era linişte şi din când în când se mai zărea câte o familie de pensionari veniţi conştiincioşi la vot.

În rest, la Alba Iulia doar afişele, panourile sau bannerele electorale de pe care zâmbesc candidaţii amintesc de faptul că duminică românii îşi aleg reprezentanţii în Parlamentul European.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici