REPORTAJ: Localnicii şi autorităţile din Deveselu îi aşteaptă pe americani de nouă ani

Baza aeriană de la Deveselu, construită cu sprijin sovietic în 1952, nu mai este operaţională din 2002, însă are un trecut "glorios" în rândul bazelor aeriene ale României, acolo aterizând, în martie '52, primele avioane MIG 15. La Deveselu, autorităţile îi aşteaptă pe americani de nouă ani.

937 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Localnicii şi autorităţile din Deveselu îi aşteaptă pe americani de nouă ani

REPORTAJ: Localnicii şi autorităţile din Deveselu îi aşteaptă pe americani de nouă ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Baza Aeriană de Vânătoare-Bombardament de la Deveselu a fost construită cu sprijin sovietic, devenind apoi o importanta bază de aviaţie militară, cu toate dotările necesare.

Acolo au aterizat primele aparate MIG 15, în martie 1952, iar ulterior ele au fost înlocuite cu MIG 19. Prima escadrilă de MIG-21F-13 a aterizat tot la această bază, în februarie 1962.

Tot ca o premieră, la baza aeriană de la Deveselu a fost făcut primul zbor supersonic cu un MIG 19, în anii '60.

Baza de la Deveselu servea în anii '80 atât pentru zboruri de noapte, cât şi pentru zboruri de zi, cu patru escadrile, operate de o sută de piloţi. Până în anii '90, baza a mai funcţionat doar pentru apărare aeriană cu o singură unitate operată pe timp de noapte. După 2002, baza nu a mai fost operaţională.

La această bază aeriană a fost găzduit înainte de 2002 "Grupul 91 aviaţie de vânătoare", la acea dată fiind singura din România de unde erau operate zboruri cu alte avioane de vânătoare în afara MIG-urilor 21 LanceR.

Într-un interviu acordat pentru o revistă de specialitate britanică în anul 2006, comandantul Pintilie Brinzai, aflat în această locaţie din 1983, vorbea cu nostalgie despre trecutul acestei baze, spunând că a fost "cea mai puternică dintre bazele aeriene din România" în anii '80. El mai spunea atunci că avioanele bazei urmau să fie vândute şi că un aparat de zbor fusese deja achiziţionat de proprietarul unui restaurant din Japonia.

Baza de la Deveselu se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 700 de hectare şi aşteaptă acum americanii care vor instala elemente ale scutului antirachetă şi care vor investi în acest sens 400 de milioane de dolari.

Primarul localităţii Deveselu, Gheorghe Bece, a declarat marţi că îi aşteaptă pe americani din 2002, fiind pregătit să le ofere oaspeţilor terenuri pentru ca aceştia să-şi amplaseze cartierul.

"Eu cred că marea majoritate a cetăţenilor din Deveselu aşteptau acest eveniment. Pentru că ei mai ştiu altceva: că noi am început de prin 2002 aceste demersuri. Este minunat că s-a concretizat acum, pentru că un asemenea eveniment înseamnă, pe lângă bani, înseamnă şi o dezvoltare economică", a declarat Gheorghe Bece.

El spune că în localitatea pe care o conduce se află "3300 de suflete", iar oamenii sunt obişnuiţi cu prezenţa militarilor încă din 1953.

"Oamenii din Deveselu sunt acomodaţi, sunt obişnuiţi cu viaţa militară, pentru că ei trăiesc aici cu militarii de prin 1953. Între cetăţenii din Deveselu şi foştii piloţi, cadre militare de la Unitatea Militară, pe lângă faptul că s-au legat prietenii, s-au legat şi căsnicii trainice", a spus Bece, care este decis să-i aştepte pe americani cu voie bună şi colaborare, "zi şi noapte".

El a mai spus că încă nu s-a stabilit un amplasament pentru un viitor cartier al militarilor americani care ar urma să ajungă în comuna olteană.

"Ştim de aşa ceva (cartierul pentru militarii americani n.r.) de la întâlnirea de aseară cu Traian Băsescu. Se va stabili locaţia şi se vor discuta aceste amănunte în perioada următoare. Vom găsi soluţii să le oferim pentru a-şi amplasa cartierul şi cu privat, şi cu domeniul public. Soluţii se vor găsi atunci când se vrea", a mai spus Gheorghe Bece, care a precizat că hotărârea de amplasare a cartierului va fi luată de către Consiliul Local.

Unitatea militară de la Deveselu se află la aproximativ şase kilometri de municipiul Caracal. Pentru a ajunge acolo se străbate un drum adiacent care iese din şoseaua principală ce leagă municipiul Caracal de comuna Deveselu.

(Material realizat de Miruna Badea, Radu Vinţeanu, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici