Video REPORTAJ: Oamenii din Deveselu, mai preocupaţi de câmp şi de vie decât de americani - VIDEO

În timp ce în baza de la intrarea în micuţa localitate din Oltenia avea loc ceremonia de operaţionalizare a scutului antirachetă, viaţa în Deveselu şi-a urmat cursul nestingherit. Oamenii şi-au văzut de muncile de pe câmp, deşi aflaseră de la televizor că oameni importanţi sunt la ei în sat.

2215 afișări

Tanti Ioana Stroe are prima gospodărie de la intrarea în Deveselu dinspre baza NATO, fiind practic vecină cu puşcaşii marini americani. Deşi a ajuns la vârsta de 77 de ani şi a auzit de la televizor că e forfotă la ea în localitate, cu ocazia unui eveniment important, femeia se afla în vie, joi, pentru a-i lega joardele de araci. Spune că ştie că urmează câteva zile de ploaie şi nu vrea să o prindă vremea rea cu via nelegată.

„Parcă am auzit că vine cineva în sat, dar n-am timp că zisei să termin via de legat că s-aude că plouă. A venit Cioloş. Da, da. Îl văzui la televizor vorbind în direct. Mai întâi văzui la televizor, după aia am venit în vie”, spune femeia.

Ioana Stroe spune că era altfel când actuala bază NATO era aerobază militară.

„Pe ăia îi cunoşteam, îi ştiam. Chiar eram prieteni cu ei, dacă locuiau aici. Veneau prin sat. Pe americani nu i-am prea văzut. Când a fost o serbare, au venit şi s-au dus până la şcoală”, spune ea.

Tot de la munca câmpului vine şi un bărbat trecut de 45 de ani, împreună cu soţia sa. Cu sapa în spinare se grăbesc spre casă pentru că, între timp, au apărut pe cer nori de ploaie. Opresc înainte să intre pe uliţă. Bărbatul spune că dacă nu veneau americanii la Deveselu, comuna de la marginea Caracalului ar fi rămas tot la nivelul de jos.

„Ce să se schimbe? E bine! În sensul că s-a modernizat Deveselu ăsta, s-a făcut şi el mai frumos. Cimitirul s-a făcut cum nu vezi în altă parte ca al nostru, cu iluminat. Asfalt pe toate părţile, canalizare. Depinde şi de primar, că dacă n-avea fonduri, de unde să facă?”, spune el.

Despre americani crede că sunt respectuoşi şi nu l-ar deranja să-şi mărite una dintre fiice în Statele Unite ale Americii.

„Vin, vin prin sat americanii. Nu pot să spun nimic despre ei pentru că sunt foarte respectuoşi. Nu m-ar deranja dacă una dintre fetele mele s-ar mărita cu un american. La noi în ţară nu sunt şi ţigani, şi români, şi de toate felurile? Aşa sunt şi la ei, şi blonzi şi negri. Mie îmi place de ei”, mai spune bărbatul.

Valentin Cârciumaru, în vârstă de 62 ani, paşte caprele pe marginea Drumului Naţional 64, care traversează Deveselu de la nord la sud. Spune că nu prea i-a văzut pe americani, dar că sunt băieţi „faini, cuminţi”.

„Nu vin prin sat. Au venit doar prima dată, două-trei persoane, cu comandantul. Cum să mi se pară? Nu vorbesc româneşte, dar cât de cât ne mai înţelegem. Sunt băieţi faini, cuminţi. Nu fac prostii, nu vin la cârciumă. De când a venit scutul, au mai venit unele îmbunătăţiri. S-au făcut şosele, e curăţenie prin sat. Dacă nu erau bani la buget, de unde?”, declară el.

Olteanul să bucură că are fiicele deja măritate la casa lor, pentru că nu le-ar da după un american, fie el şi puşcaş marin.

„Nu mi-aş mărita fetele cu un american de pe aici. N-aş da-o pentru că e departe. Ei stau cât stau aici şi mai pleacă, mai vin, după un an. E mai bine aşa. Noi nu ne ducem peste alţii şi niciodată neamul românesc n-a făcut asta”, spune el.

Bărbatului nu îi este frică nici de ameninţările ruşilor.

„Vedeţi-vă de treabă că ei s-au asigurat dinainte să pună scutul. Şi-aşa la graniţa cu Ucraina sunt rachete balistice, aşa că de ce să ne mai fie frică? Acum avem şi noi, au şi ei, vedem care pe care”, spune Valentin Cârciumaru.

Cei mai bucuroşi de venirea americanilor la Deveselu sunt copiii din localitate, care au o şcoală modernizată şi o grădiniţă nouă, datorită Ambasadei SUA. Elevii au avut chiar şansa să meargă în baza NATO.

„S-au schimbat multe - şcoala, grădiniţa, avem apă, canalizare. I-am văzut pe americani, am fost şi la baza militară. Mi s-a părut frumos, iar ei ca oameni mi-au părut prietenoşi. Au venit şi la şcoală. La bază, am putut să vedem locul unde lucrează ei, pompierii, unde locuiesc şi am văzut şi scutul, dar n-am putut să ne apropiem de ei. Cei mai interesanţi mi s-au părut pompierii. Eu nu i-am văzut să vină prin sat. I-am auzit pe colegi că se mai plimbă cu bicicletele”, spune Patricia Măceşanu, în clasa a VII-a, la Şcoala Deveselu.

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu a fost inaugurat oficial, joi, în cadrul unei ceremonii la care au participat atât reprezentaţi ai statului român, cât şi oficiali americani şi NATO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici