REPORTAJ: Oamenii din Rast locuiesc în casele afectate de inundaţiile din 2006, deşi au un sat nou - FOTO

Oamenii din comuna doljeană Rast, grav afectată de inundaţiile din 2006, preferă să locuiască şi acum, după şapte ani, în casele afectate de ape, deşi guvernul a alocat atunci 15 milioane de euro pentru construirea unui sat nou, oamenii abandonând casele din Rastu Nou şi revenind în cele vechi.

1813 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Oamenii din Rast locuiesc în casele afectate de inundaţiile din 2006, deşi au un sat nou - FOTO

REPORTAJ: Oamenii din Rast locuiesc în casele afectate de inundaţiile din 2006, deşi au un sat nou - FOTO

Comuna Rast din judeţul Dolj a fost distrusă aproape în totalitate de inundaţiile din anul 2006. Dunărea a rupt atunci digurile şi a inundat aproape o mie de gospodării. Sute de familii au rămas pe drumuri şi zile întregi au dormit pe câmpuri, în corturi şi tabere improvizate de Armată.

La scurt timp după retragerea apelor, guvernul de atunci a început construcţia unui sat nou pe un alt amplasament, mult mai departe de Dunăre, tocmai pentru a evita o altă catastrofă. Astfel, a fost alocată suma de 15 milioane de euro, fiind construite 821 de case.

Acum însă, noul sat este locuit doar în proporţie de 30 la sută. Cei mai mulţi dintre localnici s-au întors în casele vechi la scurt timp după retragerea apelor, au făcut curăţenie şi au dezinfectat gospodăriile. 

"Nu m-am mutat pentru că acolo aveam o curte mică, casa nu era aşa cum e asta a mea. Casa a fost afectată doar jumătate şi am refăcut-o împreună cu fata şi băiatul şi uite stăm şi acum aici fără probleme. Ne-a fost greu să plecăm", a povestit Ioana Găină, o localnică.

Doar 300 de familii au ales să se mute în noul sat, întrucât vechile locuinţe le-au fost complet distruse şi nu mai avut unde să se întoarcă.

"Eu m-am mutat aici cu familia imediat ce ne-au dat casa. Eu am stat luni de zile pe câmp, în tabăra Armatei. Stăteam cu porcul legat lângă cort şi cu găinile lăsate libere pe acolo. Nu am mai avut ce face. Casa noastră din vechiul Rast a fost complet distrusă. Era din chirpici şi când a venit apa s-a prăbuşit sub ochii noştri. Este bine şi aici, măcar avem un acoperiş deasupra capului", a spus Ionel Dumitru, locuitor al noului sat. 

Primarul comunei Rast, Iulian Silişteanu, spune că, în 2006, a discutat cu toate familiile care au rămas pe drumuri şi toate au spus că vor să se mute în case noi.

El a precizat că a încercat să îi convingă pe oameni să se mute în noile case, însă "degeaba".

"Eu am dat o situaţie cu toate imobilele distruse. Când au venit banii de la guvern, toată lumea a avut casă. Acum, din păcate, nu foarte mulţi s-au şi mutat în noile locuinţe. Este păcat, pentru că arată bine şi au condiţii bune. Eu am încercat să îi convingă să vină acolo, dar degeaba", a spus Iulian Silişteanu, primarul comunei Rast. 

În luna aprilie a anului 2006, comuna Rast a fost grav afectată de revărsarea Dunării. Tot atunci, au mai fost inundate şi comunele Bistreţ, Măceşul de Jos, dar şi zona de sud a Bechetului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici