REPORTAJ: Pelerinajul la Mănăstirea Nicula, de Sfânta Maria, o tradiţie de 100 ani într-un sat sălăjean

Un grup de credincioşi din satul Derşida, judeţul Sălaj, a pornit, marţi, pe jos, în pelerinaj spre Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj, unde se vor aduna zeci de mii de oameni la sărbătoarea Sfintei Maria. Pelerinii sălăjeni respectă o tradiţie de peste 100 ani, iar pe drum se roagă şi cântă pricesne.

4100 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Pelerinajul la Mănăstirea Nicula, de Sfânta Maria, o tradiţie de 100 ani într-un sat sălăjean

REPORTAJ: Pelerinajul la Mănăstirea Nicula, de Sfânta Maria, o tradiţie de 100 ani într-un sat sălăjean (Foto: Vasile Magradean / Mediafax Foto)

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj, atrage, în fiecare an, de 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, zeci de mii de pelerini, veniţi din întreaga ţară. Un grup de pelerini din satul Derşida, judeţul Sălaj, a pornit deja la drum spre Mănăstirea Nicula, având de parcurs pe jos peste 150 de kilometri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Norodul", cum i se spune grupului, a plecat marţi dimineaţă, fiind petrecut de oamenii din sat, care le-au urat pelerinilor să ajungă cu bine.

"Suntem 22 de pelerini, băieţi şi fete, dar şi oameni mai în vârstă, care am pornit în pelerinaj, pe jos, din Derşida, până la Mănăstirea Nicula, de care ne despart peste 150 de kilometri. Avem în urma noastră un cărăuş cu cai şi căruţă, care ne duce bagajele, iar în faţă avem o cruce, cu o coroană de flori şi un ştergar alb cu flori. «Norodul», cum i se spune grupului, a fost condus de oamenii din sat care au ieşit la porţi şi ne-au făcut cu mâna, adresându-ne urări să ajungem cu bine. Noi îi purtăm în rugăciunile noastre. Marţi a fost sărbătoare la noi în sat", spune organizatorul pelerinajului, educatoarea Codruţa Chiş.

Pe drum, pelerinii se roagă şi cântă pricesne, făcând doar popasuri pentru a lua mesele principale ale zilei, mâncând "din traistă bucate de post" sau la gazde.

"Traseul este prin sate, peste dealuri. Vom înnopta în prima seară în satul Popeni, aproape de Jibou, în şura unei familii, şi vom dormi pe fân, nu în case. Vom pleca miercuri dimineaţă în jur de ora 4.00, după ce vom citi rugăciunile la lumina lanternelor. Apoi o luăm pe sate şi vom ajunge în judeţul Cluj, în satul Pustuţa, unde vom mânca de cină de la oameni, care ne aşteaptă cu o masă la Căminul Cultural. Vom dormi la două case", a subliniat Codruţa Chiş.

Pelerinii din Derşida vor ajunge la Mănăstirea Nicula în cursul nopţii de joi şi se vor ruga la Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

"Drumul este mai anevoios când este cald, dar sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al Maicii Domnului, să ajungem cu bine. Vom rămâne la mănăstire până duminică dimineaţă, când la ora 4.00, vom porni înapoi spre casă, având aceleaşi opriri ca la dus", precizează organizatorul pelerinajului de la Derşida.

Codruţa Chiş mai spune că pelerinajul până la Mănăstirea Nicula are o tradiţie de peste 100 de ani în Derşida.

"Este o plăcere deosebită un astfel de pelerinaj. Nu poţi să nu te duci în această perioadă. Noi mergem la o întâlnire specială cu Maica Domnului. Ne vom ruga şi îi vom mulţumi Fecioarei Maria pentru darurile minunate pe care ni le-a dat şi pentru că ne ajută să mai parcugem încă o dată drumul de la noi, de acasă, până la Mănăstirea Nicula. Nu avem rugăciuni speciale pentru Maica Domnului, ne rugăm pentru tot. Ştie Fecioara Maria ce avem fiecare în sufletul nostru, nu trebuie să îi spunem să ne dea una sau alta", a mai spus Codruţa Chiş.

Şi un grup de circa 20 de credincioşi din comuna Cătina, judeţul Cluj, va participa, vineri, la o procesiune care va porni din municipiul Gherla, până la Mănăstirea Nicula.

"Vor fi 20 de tineri îmbrăcaţi în costume populare, care vor pleca la Nicula. Din Cătina vom merge cu un microbuz până la Gherla, de unde vom merge pe jos în procesiune alături de alţi credincioşi şi de preoţi. Vom rămâne peste noapte la mănăstire şi ne vom întoarce sâmbătă după Liturghie", a spus preotul ortodox din Cătina, Gheorghe Ilovan.

La Mănăstirea Nicula sunt aşteptaţi şi în acest an zeci de mii de pelerini, pentru care călugării au pregătit peste 20.000 de sarmale şi mai multe zeci de mii de felii de cozonac.

Stareţul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, a declarat că pregătirile sunt finalizate şi că se aşteaptă un număr mai mare de pelerini în acest an, deoarece sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este la sfârşit de săptămână.

"Pelerinii vor avea la dispoziţie mai multe cişmele cu apă, avem toalete ecologice, a avut loc o acţiune pentru combaterea căpuşelor. Totul e pregătit. Deja au început să sosească primii pelerini, care şi-au instalat corturile", a spus acesta.

În ultimii ani, autorităţile locale au interzis comercianţilor de alimente sau bunuri diverse să îşi desfacă marfa pe drumul din satul Nicula până la mănăstire, fiind permisă doar vânzarea de obiecte bisericeşti la intrarea în mănăstire.

Vineri, de la ora 12.00, va avea loc o procesiune care va începe la Biserica Sfântul Nicolae din Gherla. La procesiune vor participa ierarhi, preoţi şi credincioşi, care se vor îndrepta spre mănăstire în sunet de toacă şi în cântări duhovniceşti în cinstea Maicii Domnului. La procesiune va fi prezent şi mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ.

Programul mai cuprinde, de la ora 18.00, Vecernia cu Litie, oficiată de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, PS Lucian al Caransebeşului şi PS Timotei al Spaniei şi Portugaliei. La ora 21.30, icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria va fi scoasă din biserică, iar la ora 22.00 va avea loc Utrenia şi Prohodul Maicii Domnului. În jurul orei 2.00 va avea loc înconjurul bisericii cu icoana.

Sâmbătă, de sărbătoarea de Sfânta Maria, începând cu ora 9.00, va fi oficiată slujba de Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ.

Icoana Maicii Domnului de la Nicula fost pictată în anul 1681 de către preotul ortodox Luca, din comuna Iclod, judeţul Cluj, la cererea şi pe cheltuiala nobilului român Ioan Cupşa din Nicula, care a donat-o, ulteror, bisericii din sat. Icoana a fost pictată pe lemn de tei, are înălţimea de 86 de centimetri, lăţimea de 65 de centimentri, iar grosimea scândurii este de doi centimetri.

Primele atestări ale minunilor săvârşite de icoana Fecioarei Maria datează din februarie 1699, când icoana a început să lăcrimeze timp de trei săptămâni. De-a lungul timpului, reprezentanţii Mănăstirii Nicula au consemnate cazuri de persoane care sufereau de diverse boli şi care s-au vindecat după ce s-au rugat şi au atins icoana.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici