REPORTAJ: Prima parcare supraterană făcută de autorităţi, motiv de scandal între ploieşteni şi Primărie - FOTO

Prima parcare supraterană construită de autorităţi la Ploieşti este motiv de scandal între localnici şi primărie. După ce parcarea a fost ridicată pe carosabilul unei străzi, ISC anunţă că va cere Prefecturii să conteste în instanţă autorizaţia de construcţie, eliberată cu încălcarea legii.

801 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Prima parcare supraterană făcută de autorităţi, motiv de scandal între ploieşteni şi Primărie - FOTO

REPORTAJ: Prima parcare supraterană făcută de autorităţi, motiv de scandal între ploieşteni şi Primărie - FOTO

Prima parcare supraterană etajată construită în ultimii 25 de ani de către autorităţile publice locale din Ploieşti chiar în centrul oraşului este motiv de scandal între locuitorii de pe strada Cuza Vodă şi autorităţile locale.

Primăria Ploieşti a investit aproape două milioane de euro fără TVA într-o parcare cu demisol, parter şi şase etaje, cu o suprafaţă de peste 1.500 de metri pătraţi şi cu o capacitate de 272 de locuri de parcare, iar acum, cu câteva zile înainte de recepţia lucrării, localnicii din zonă cer demolarea ei, iar Inspectoratul de Stat în Construcţii anunţă că parcarea este ridicată în baza unei autorizaţii de construire eliberate cu încălcarea legii.

Scandalul privind parcarea construită de Primăria Ploieşti pe strada Cuza Vodă a început în urmă cu câteva săptămâni, când localnicii au constatat că parcarea este ridicată pe carosabilul străzii Cuza Vodă, blocând astfel unul dintre cele două sensuri de mers ale acestei artere rutiere. Ploieştenii care locuiesc în zonă acuză că parcarea, care este aproape finalizată şi va fi recepţionată la începutul lunii viitoare, este construită ilegal şi au depus numeroase sesizări atât pe plan local, în judeţul Prahova, cât şi la Bucureşti.

Oamenii se plâng că această parcare supraterană, a cărei construcţie a început în locul unei foste parcări pe sol, iese din amplasamentul fostei parcări şi ocupă carosabilul. În plus, locatarii din zonă susţin că imobilul este ridicat foarte aproape de un bloc de locuinţe, iar proprietarii apartamentelor din acest bloc nu mai au în case lumină naturală, iar în momentul în care se uită pe geam au ca privelişte un zid.

"Distanţa dintre parcare şi blocul cel mai apropiat este foarte mică. Practic, la noi s-a luat lumina. Noi, în perioada de iarnă nu mai avem lumină naturală în case. În cursul dimineţii, trebuie să aprindem lumina, deci să consumăm energie electrică. Ca să nu mai spun de poluare: maşini, gaze de eşapament, praf, zgomot. Iar în faţa geamului avem un perete. Până mai ieri, era gri, acum l-au vopsit", spune Felicia Alecu, unul dintre numeroşii localnici care contestă amplasarea parcării pe stradă şi cer demolarea construcţiei.

Localnicii din zonă au trimis numeroase sesizări şi spun că de cele mai multe ori au fost ignoraţi de către autorităţile cărora le-au semnalat situaţia parcării. Recent, una dintre sesizări, trimisă la Administraţia Prezidenţială, a primit un răspuns considerat surprinzător de către cei care nu mai cred că pot face ceva în privinţa acestei parcări.

Administraţia Prezidenţială a transmis sesizarea spre soluţionare Ministerului Dezvoltării, care a transmis-o, la rândul său, Inspectoratului de Stat în Construcţii, acesta verificând modul în care a fost respectată legea de către Primăria Ploieşti şi de către constructorul parcării.

Inspectoratul de Stat în Construcţii a conchis că parcarea din centrul Ploieştiului este construită în baza unei autorizaţii care nu respectă legea şi anunţă că va solicita Prefecturii Prahova să atace în contencios administrativ autorizaţia de construire a parcării.

"Inspectorii în construcţii din cadrul Inspectoratului regional în Construcţii Sud Muntenia au efectuat controlul pentru verificarea aspectelor sesizate privind respectarea prevederilor legale la avizarea/aprobarea documentaţiei de urbanism, precum şi la emiterea autorizaţiei de construire. Prin procesul-verbal de control încheiat s-a constatat că Autorizaţia de Construire nr. 267/13.6.2014 a fost eliberată de către Primăria Municipiului Ploieşti cu încălcarea prevederilor Art. 7 alin. (16) şi art. 7 alin (1) litera b din Legea r. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii", se arată în răspunsul transmis săptămâna trecută de către Inspectoratul de Stat în Construcţii către locatarii care reclamă că parcarea ridicată de Primăria Ploieşti în centrul oraşului este construită ilegal.

În plus, în documentul transmis în data de 18 mai petiţionarilor şi semnat de către inspectorul general al ISC se precizează că "Inspectoratul regional în Construcţii Sud Muntenia urmează să solicite instituţiei Prefectului atacarea autorizaţiei de construire în instanţa de contencios administrativ competentă".

Prefectul judeţului Prahova, Rodica Paraschiv, a declarat corespondentului MEDIAFAX că până miercuri după-amiază instituţia Prefectului nu a primit nicio solicitare din partea ISC cu privire la parcarea de pe strada Cuza Vodă din Ploieşti.

Între timp, autorităţile locale se pregătesc să recepţioneze parcarea. Viceprimarul municipiului Ploieşti, Iulian Teodorescu, care îndeplineşte atribuţiile de primar după ce fostul edil a fost arestat pentru corupţie şi a demisionat din funcţie, spune că luna viitoare parcarea va fi terminată şi că în prezent se fac ultimele lucrări, constând în aplicarea unei substanţe antiderapante în interiorul acesteia.

Viceprimarul cu atribuţii de primar spune că autorizaţia de construire a parcării este considerată ilegală "sub aspectul că s-a dat în regim de urgenţă” şi dă asigurări că autorităţile locale vor intra în legalitate, cu o autorizaţie de construire care să îndeplinească toate cerinţele legale.

"Acesta este aspectul ilegal, faptul că (autorizaţia de construire - n.r.) s-a dat în regim de urgenţă şi trebuia să se dea ce definitivă. Până la ora asta vreau să vă spun că au fost strânse toate avizele şi autorizările, dar probabil a fost o lipsă de comunicare şi nu s-au prezentat cu ele, ca să obţinem o nouă autorizaţie, definitivă de data asta", a spus viceprimarul cu atribuţii de primar Iulian Teodorescu.

Acesta spune că autorizaţia de construire a parcării a fost respectată, că nu poate acuza "pe cineva de rea intenţie” şi că a fost vorba în acest caz de "o greşeală de comunicare”.

"Şi eu aveam impresia că proiectul respecta vechea parcare. Dar când am luat autorizaţia am constatat că, într-adevăr, parcarea pică pe o bandă de mers", a spus Teodorescu.

Acesta a precizat că firma care construieşte parcarea a respectat termenul din contract, care este de zece luni, şi că în curând parcarea va fi recepţionată.

Parcarea construită de primărie pe strada Cuza Vodă este a doua parcare supraterană etajată ridicată în Ploieşti. În urmă cu câţiva ani, o firmă privată a ridicat o parcare supraterană în spatele unui centru comercial din zona centrală a municipiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici