REPORTAJ - Tradiţii reînviate în Bistriţa-Năsăud: Horă în costume populare, în a doua zi de Paşte - FOTO

Localnicii din satul bistriţean Zagra s-au îmbrăcat de la mic la mare, în a doua zi de Paşti, în costume populare şi au încins hora la căminul cultural, ascultând, în felul acesta, de îndemnul preotului din localitate, care vrea să reînvie tradiţiile vechi.

1247 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Tradiţii reînviate în Bistriţa-Năsăud: Horă în costume populare, în a doua zi de Paşte - FOTO

REPORTAJ - Tradiţii reînviate în Bistriţa-Năsăud: Horă în costume populare, în a doua zi de Paşte - FOTO (Imagine: Cristiana Sabau/ Mediafax Foto)

Luni, a avut loc a VIII-a ediţie a Festivalul portului popular, organizat de Protopopiatul Năsăud şi Parohia Ortodoxă Zagra, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi Primăria comunei Zagra.

"Sunt preot aici de 36 de ani şi am observat cum de la an la an scade interesul tinerilor şi chiar al bătrânilor pentru costumul popular, jocul nostru tradiţional şi faţă de tot ce înseamnă tradiţii. Eu ştiu că trăim în postmodernism, dar nu e permis să uităm ceea ce caracterizează fiinţa poporului român: datinile, obiceiurile, tradiţiile. Ele au fost promovate şi conservate cu sfinţenie de-a lungul veacurilor în această matrice a neamului românesc, satul cu toate valorile lui, inclusiv cu veşnicia, aşa cum spunea marele poet Lucian Blaga", a declarat luni, corespondentului MEDIAFAX protopopul Năsăudului, Ioan Dâmbu, care e şi preot paroh în satul Zagra.

La îndemnul său, toţi locuitorii satului au purtat, luni, la slujba de la biserică, costume populare, iar apoi, astfel îmbrăcaţi, au dansat la căminul cultural.

"I-am rugat stăruitor pe oameni să se îmbrace frumos şi în alai ca de nuntă să mergem de la biserică la căminul cultural, alt loc pentru promovarea tradiţiilor româneşti, şi acolo să ne punem în valoare virtuţile, începând cu jocul popular şi costumul popular în toată frumuseţea şi mândria lui. Le-am vorbit despre ce înseamnă cultura românească, pornind de la omul frumos. Portul popular, hora satului, sunt mijloacele cele mai eficiente pentru a ţine uniţi locuitorii vetrelor noastre româneşti. Dacă peste săptămână se întâmplau disensiuni între ei, pe câmp sau acasă, duminica la biserică preotul le spunea: "Pace tuturor!" şi apoi oamenii se prindeau la joc, cu sentimentul că nu putem trăi singuri, ci doar în colectivitate", a declarat părintele Dâmbu.

El a spus că nu i-a fost uşor să reînvie acest obicei.

"Nu vedem pe nimeni trist, deşi anul acesta au fost 12 înmormântări în numai trei luni de zile şi satul este într-un anumit doliu. Dar nu unul care este egal cu tristeţea, ci cu bucuria Învierii. Mulţumesc Centrului Judeţean pentru Cultură care a trimis taraful, dar şi domnului primar, care ne-a ajutat oferind tuturor un cozonac, o bere, un suc, oamenii venind aici direct de la biserică", a spus el.

Comuna Zagra se află la poalele Munţilor Ţibleş, în zona de nord-vest a judeţului Bistriţa-Năsăud.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici