Reprezentant ONG anti-SIDA, despre includerea diagnosticului în fişele de eliberare a permiselor de conducere: Poate avea ca efect discriminarea

Coordonatorul de proiect Asociaţia Română Anti-SIDA, Liana Velica a precizat, joi, în cadrul unei dezbateri publice, că notarea pe fişele medicale a unor diagnostice precum cancer, HIV, sau hepatită, în contextul eliberării permisului de conducere sau al angajării, e discriminatorie.

535 afișări
Imaginea articolului Reprezentant ONG anti-SIDA, despre includerea diagnosticului în fişele de eliberare a permiselor de conducere: Poate avea ca efect discriminarea

Reprezentant ONG anti-SIDA, despre includerea diagnosticului în fişele de eliberare a permiselor de conducere: Poate avea ca efect discriminarea

Coordonatorul de proiect ARAS (Asociaţia Română Anti-SIDA), Liana Velica, a precizat în cadrul unei debzateri publice privind proiectul pentru modificarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, că trebuie să se renunţe la notarea pe fişele medicale a diagnosticelor precum cancer, HIV, deoarece acest lucru nu are nicio implicaţie vizavi de permisul auto, ci doar discriminează. Velica a propus doar păstrarea calificativului apt/inapt pe fişa medicală necesară în acest sens.

„Notarea pe fişele medicale a unui diagnostic cum ar fi cancerul în remisie alături de calificativul apt nu are nicio implicaţie pentru permisul auto al unei persoane, dar are implicaţii asupra datelor personale. Dacă notezi diagnostic de infecţie cu HIV pe o adeverinţă de angajare a cuiva bibliotecar nu îi afectează activitatea de bibliotecar, însă poate avea ca efect discriminarea la locul de muncă. În ţările Europei, cu excepţia României şi Bulgariei, aceste tipuri de formulare conţin calificativul apt, inapt, apt condiţionat şi nu antecedente personale sau denumirile unor boli cronice fără relevanţă în domeniul pentru care se solicită documentul respective”, spune Liana Velica.

Reprezentantul ARAS a solicitat, totodată, modificarea fişei medicale şi a altor adeverinţe, formulare sau fişe, motivând că acestea ajung în mâinile unor cadre care nu au pregătire medicală şi care nu sunt obligaţi în sensul păstrării confidenţialităţii.

Liana Velica a spus că modificarea acestor fişe este esenţială, deoarece toate datele medicale înscrise aici duc la crearea unui cadru prielnic discriminărilor mari.

„Am vrea să fie modificată această fişă astfel încât să nu mai trecut dignosticul, ci să fie trecut doar apt, inapt, apt condiţionat pentru că acel diagnotic nu are nicio relevanţă la oficiul de şomaj. În momentul acesta şi fişa medicală de aici are antecedente personale, există formularul de adeverinţă medicală unde există rubrica pentru înscrierea la şcoală, grădiniţă, facultate în care se arată că se află în evidenţă, iar medicii sunt obligaţi să noteze bolile cronice unele din aceste boli cronice confruntându-se cu o foarte mare discriminare. Vorbim aici de infecţia cu HIV, hepatită, boli psihiatrice, cancer”, a completat reprezentantul ARAS.

Coordonatorul de proiect ARAS a concluzionat spunând că aceste date aparţin strict pacientului în cauză şi că situaţia în care el este pus în acest sens nu este una confortabilă, datele în cauză neavând nicio relevanţă în contextul şofatului.

„Sunt nişte informaţii care îţi aparţin şi nu vrei să ştie funcţionarul de la Poliţie care trebuie să îţi preschimbe permisul dacă ai sau nu au un sân în cazul cancerului de sân. Este ceva personal. Nu are nicio relevanţă asupra condusului maşinii”,a spus reprezentantul ARAS.

Această propunere a fost făcută în cadrul dezbaterii publice organizate joi, la sediul Ministerului Sănătăţii, privind modificarea modificarea Ordinului ministrului sănătăţii nr.1162/2010 pentru aprobarea normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici