Restricţiile pentru români pe piaţa muncii din Spania ar putea începe la 1 august

Consiliul de Miniştri de la Madrid va lua în discuţie, vineri, propunerea Ministerului spaniol al Muncii şi Imigraţiei privind restricţionarea accesului românilor pe piaţa muncii, măsură care este prevăzută să intre în vigoare de la 1 august, relatează presa spaniolă.

1770 afișări
Imaginea articolului Restricţiile pentru români pe piaţa muncii din Spania ar putea începe la 1 august

Restricţiile pentru români pe piaţa muncii din Spania ar putea începe la 1 august (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Măsura, strict de ordin tehnic, va fi discutată vineri în Consiliul de Miniştri. Surse guvernamentale au declarat că intenţia este ca această măsură să intre în vigoare imediat, cel mai probabil cu începere de la 1 august şi să fie rediscutată după un an", notează Rioja2, în pagina electronică.

Sursa citată reaminteşte că Guvernele român şi spaniol au decis crearea unui grup de lucru pentru a gestiona maniera în care această măsură va fi aplicată.

"Începând de acum, cine vine în Spania la muncă şi de asemenea cei care se află deja aici (n.red. în Spania) şi doresc să se integreze pe piaţa muncii vor fi nevoiţi să prezinte un contract de muncă pentru a primi autorizaţie de lucru", relatează Rioja2.

Totodată, sursa citată spune că măsura pe care Guvernul de la Madrid intenţionează s-o adopte vineri a fost criticată de numeroase organizaţii neguvernamentale din Spania. De asemenea, Rioja2 relatează că, potrivit unor surse guvernamentale spaniole, măsura, care are caracter temporar, va fi aplicată până cel mai târziu în 2014.

Românii din Spania sunt cea mai numeroasă comunitate de străini stabilită pe teritoriul acestei ţări, fiind formată din 861.584 de persoane, care au o medie de vârstă de 32,1 ani, cei mai mulţi preferând să locuiască în regiunea Madrid.

Guvernul spaniol are intenţia de a impune restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii români, însă nu a stabilit data de la care va fi valabilă această măsură, a comunicat, marţi, pentru MEDIAFAX, ambasada Spaniei la Bucureşti, adăugând că decizia nu va afecta românii rezidenţi în Peninsula Iberică.

"Guvernul spaniol are intenţia de a adopta această măsură, însă nu a stabilit încă data", a precizat ambasada Spaniei la Bucureşti.

Potrivit sursei citate, "va fi vorba despre o măsură de tip tehnic şi care nu va fi retroactivă". "Cu alte cuvinte, ea nu va afecta cetăţenii români care sunt deja rezidenţi în Spania", conchide ambasada.

Spania nu a făcut nicio notificare oficială la CE privind restricţionarea accesului românilor pe piaţa muncii, fiind vorba doar de o intenţie, iar o astfel de decizie ar trebui fundamentată ca urmare a unor schimbări radicale pe piaţa muncii, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al MMFPS.

"Precizăm, din capul locului, că este vorba de o intenţie a oficialilor spanioli. Reprezentanţii spanioli nu au făcut nicio notificare oficială la Comisia Europeană. Potrivit Tratatului pe care l-am semnat cu Spania, decizia oficialilor spanioli de a reintroduce restricţiile pe piaţa muncii trebuie să fie bine fundamentată în urma schimbării radicale pe piaţa muncii. Aşadar, e bine să fim prudenţi, întrucât nu s-a vorbit nicio secundă de interzicerea accesului românilor pe piaţa muncii, ci mai degrabă de o garanţie că românii care ajung la muncă în Spania au contracte ferme de muncă", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), Ioana Şanta.

Toţi cei 861.584 de români care muncesc acum oficial în Spania trebuie să ştie că nu sunt vizaţi şi că eventualele măsuri pe care oficialii spanioli le-ar putea lua nu se aplică în cazul lor, a precizat Ioana Şanta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici