Revizuirea bianuală a preţurilor de referinţă a medicamentelor, în Strategia Naţională de Sănătate

Revizuirea bianuală a preţurilor de referinţă ale medicamentelor, monitorizarea comportamentului de prescriere al medicilor şi campanii privind utilizarea medicamentelor generice sunt câteva din prevederile Strategiei Naţionale de Sănătate 2014 - 2020, lansată, marţi, în dezbatere publică.

109 afișări
Imaginea articolului Revizuirea bianuală a preţurilor de referinţă a medicamentelor, în Strategia Naţională de Sănătate

Revizuirea bianuală a preţurilor de referinţă a medicamentelor, în Strategia Naţională de Sănătate (Imagine: Shutterstock)

Ministerul Sănătăţii a supus, marţi, dezbaterii publice proiectul de hotărâre de Guvern privind aprobarea Strategiei Naţionale de Sănătate 2014 - 2020 şi a Planului de acţiuni pe perioada 2014 -2020 pentru implementarea strategiei naţionale.

Un proiect cu acelaşi titlu a fost lansat în dezbatere publică de fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu, în decembrie 2013.

Proiectul vizează îmbunătăţirea politicii în domeniul medicamentului, a mecanismelor de decontare/plată şi monitorizare. Este vorba despre dezvoltarea unei politici naţionale integrate şi sustenabile privind medicamentele si revizuirea listei de medicamente compensate/ ajustare de preţuri în sistemul asigurărilor sociale de sănătate pe baza criteriilor de eficacitate şi cost-eficienţă, implementarea sistemului de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA) ca un criteriu primordial de decontare a medicamentelor îm sistemul asigurărilor sociale de sănătate, pentru asigurarea cost-eficacităţii intervenţiilor finanţate din surse publice, odată cu dezvoltarea capacităţii de HTA la nivel central.

De asemenea, proiectul Strategiei Naţionale de Sănătate 2014 - 2020 mai face referire la: diversificarea sistemului de decontare/coplata a medicamentelor prescrise în ambulatoriu pentru creşterea accesului la medicamente, reglementarea participării companiilor producătoare de medicamente şi tehnologii medicale şi utilizarea mecanismelor de partajare a riscurilor (AIR) şi reglementari cost-volum pentru toate medicamentele noi pentru care se estimează costuri ridicate sau o utilizare crescută, revizuirea bianuală a preţurilor de referinţă a medicamentelor, monitorizarea comportamentului de prescriere al medicilor, dar şi inntroducerea campaniilor de conştientizare a consumatorilor cu privire la siguranţa şi calitatea medicamentelor generice, la costurile reale ale medicamentelor şi la posibilităţile consumatorilor de a face economii în farmacii prin alegerea medicamentelor generice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici