Revoltă în Sectorul 4, după ce şcolile nu mai sunt păzite | Inspectoratul a cerut Educaţiei suplimentarea personalului nedidactic, în timp ce părinţii sunt furioşi pe primar: Avem borduri şi 0 pază - FOTO

Şcolile din Sectorul 4 nu mai sunt păzite, după ce Primăria a renunţat la contractele prin care se asigura protecţia copiilor, fapt ce a nemulţumit părinţii, în timp ce primarul spune că plătea prea mult pentru pază, iar Inspectoratul susţine că a cerut MEN suplimentarea personalului nedidactic.

1681 afișări
Imaginea articolului Revoltă în Sectorul 4, după ce şcolile nu mai sunt păzite | Inspectoratul a cerut Educaţiei suplimentarea personalului nedidactic, în timp ce părinţii sunt furioşi pe primar: Avem borduri şi 0 pază - FOTO

Revoltă în Sectorul 4, după ce şcolile nu mai sunt păzite | Inspectoratul a cerut Educaţiei suplimentarea personalului nedidactic, în timp ce părinţii sunt furioşi pe primar: Avem borduri şi 0 pază

În acest an şcolar, preşcolarii şi elevii din Sectorul 4 al Capitalei nu vor mai fi păziţi de personal specializat, pentru că Primăria a renunţat la contractele de finanţare în acest domeniu.

În urma unei solicitări scrise transmise Primăriei Sectorului 4, reprezentanţii instituţiei au precizat că paza în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat de pe raza Sectorului 4 al Capitalei nu va mai fi asigurată de către firmele de pază, întrucât contractele pentru serviciile prestate au expirat. Mai mult, costurile pentru serviciile de pază erau foarte ridicate, arată sursa citată, respectiv aproximativ 500 de mii de euro/lună.

„În prezent, în şcolile şi gradiniţele din Sectorul 4, pe timp de zi, paza va fi asigurată de către personalul unităţilor de învăţământ. Pe timpul nopţii, unităţile de învăţământ vor fi monitorizate prin intermediul sistemelor de supraveghere video precum şi a celor anti-efracţie instalate. De asemenea, intervenţia rapidă, în caz de necesitate, va fi asigurată de echipajele Direcţiei Generale de Poliţie Locală Sector 4. Acestea vor fi prezente în şcolile şi grădiniţele din sector, zilnic, la începutul orelor de curs cât şi la terminarea acestora”, precizează Primăria Sectorului 4, pentru MEDIAFAX.

Măsura neprelungirii contractelor pentru serviciile de pază în unităţile de învăţământ din Sectorul 4 al Capitalei a fost prezentată Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) încă din luna februarie.

„Reprezentanţii ISMB, până la data prezentei, nu au înaintat o alternativă în vederea asigurării serviciilor de pază”, arată Primăria Sectorului 4.

Oficialii ISMB au precizat, pentru MEDIAFAX, că au transmis Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), în acest context, o solicitare de suplimentare a numărului de personal nedidactic, însemnând paznici, pentru asigurarea pazei grădiniţelor şi şcolilor din Sectorul 4.

„Până la aprobarea de către MEN a acestei suplimentări, paza va fi asigrată de personalul nedidicatic existent deja în unităţile de învăţământ”, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului, Marina Manea.

La rândul lor, însă, reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale au declarat, pentru MEDIAFAX, că responsabil pentru această situaţie este doar Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Părinţii sunt nemulţumiţi de faptul că, la nivelul sectorului, se schimbă bordurile, dar grădiniţele şi şcolile nu mai sunt păzite.

„Avem borduri şi garduri noi şi 0 pază în grădiniţe şi şcoli! Felicitări primarului Sectorului 4!”, scrie, pe o pagină de socializare, o mamă din Sectorul 4.

„Dacă Primăria Sector 4 nu mai are buget pentru o chestiune atât de banală precum paza în şcoli şi grădiniţe, daţi-ne voie să ajutăm noi acest buget! Să vă puteţi vedea liniştit de chestiunile cu adevărat importante la noi în sector, care, pe lângă garduri şi borduri, includ şi proiecte înălţătoare realmente, de amenajare parcări terane, subterane şi supraterane, aşa cum aţi avut bunăvoinţa să ne informaţi personal. Eu, deşi deţin în proprietate o maşină, nu am un loc de parcare prin contract cu Primăria. Dar nu mă doare acest fapt la fel de tare precum neliniştea unei mame care nu îşi ştie copilul în siguranţă la şcoală”, susţine Liliana Srucel, o altă mamă, nemulţumită de situaţia apărută în Sectorul 4.

De altfel, pe pagina de socializare a primarului Sectorului 4, Daniel Băluţă, mai mulţi părinţi şi-au exprimat dezacordul faţă de scoaterea paznicilor din şcoli. Răspunsul edilului nu a întâziat, însă, să apară: „Pe timpul zilei, paza în şcoli va fi realizată de către personalul unităţii de învăţământ, iar pe timpul nopţii acestea vor fi supravegheate de camere video”.

Renunţarea la contractele prin care asigură paza în şcoli a stârnit reacţii şi în rândul USR Sector 4. Membrii formaţiunii susţin că „primarul Daniel Băluţă pune bordurile înaintea siguranţei copiilor din şcolile sectorului 4 al Capitalei”.

„USR Sector 4 împărtăşeşte îngrijorarea părinţilor şi îi îndeamnă să se alăture demersurilor sale pentru redobândirea dreptului la siguranţă al celor mai vulnerabili cetăţeni ai sectorului - copiii. La începutul anului şcolar, părinţii elevilor din sectorul 4 au aflat cu stupoare că serviciile de pază din şcoli au fost desfiinţate din "economie". Uniunea Salvaţi România - Filiala Sector 4 consideră această măsură iresponsabilă şi cinică”, scrie formaţiunea politică pe pagina de Facebook.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici