Ridicarea maşinilor în Sectorul 4, declarată nelegală într-un proces, dar aplicabilă în continuare

Hotărârea CL Sector 4 de ridicare a maşinilor a fost declarată nelegală într-un dosar în care a fost invocată excepţia nelegalităţii ei, reprezentanţii autorităţilor locale şi avocatul reclamantului spunând că soluţia instanţei se aplică doar în respectiva cauză civilă, nefiind general valabilă.

331 afișări
Imaginea articolului Ridicarea maşinilor în Sectorul 4, declarată nelegală într-un proces, dar aplicabilă în continuare

Ridicarea maşinilor în Sectorul 4, declarată nelegală într-un proces, dar aplicabilă în continuare (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

În decembrie 2012, Petre Piperea, asociat în cadrul biroului de avocaţi Piperea & Asociaţii a intentat un proces, la Tribunalul Bucureşti, împotriva Poliţiei Locale a Sectorului 4 Bucureşti - Biroul de Circulaţie Rutieră şi a Consiliului Local Sector 4. Dosarul a avut ca obiect excepţia de nelegalitate a actului administrativ prin care este permisă ridicarea maşinilor ridicate neregulamentar.

La 1 martie 2013, Tribunalul Bucureşti i-a dat câştig de cauză lui Piperea, admiţând excepţia de nelegalitate a Hotărârii 37/2008 emise de Consiliul Local (CL) Sector 4.

"Constată nelegalitatea Hotărârii nr. 37/2008 emisă de Consiliul Local Sector 4", a stabilit Tribunalul Bucureşti.

Poliţia Locală a Sectorului 4 Bucureşti şi Consiliul Local Sector 4 au atacat cu recurs hotărârea Tribunalului, iar Curtea de Apel Bucureşti a stabilit în 14 noiembrie, irevocabil, menţinerea deciziei luate de prima instanţă.

Avocatul lui Piperea, Paul Lospa, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că decizia instanţei s-a aplicat strict în cazul clientului său.

"Trebuie făcută distincţia între excepţia de nelegalitate a unui act administrativ şi desfiinţarea unui act al Consiliului Local. Strict în acest caz a fost vorba despre această excepţie. Nu ne-am legat de faptul că maşina a fost sau nu parcată legal, ci de mijloacele prin care Consiliul Local Sector 4 a ridicat autovehiculul", a explicat avocatul Lospa.

Conform sursei citate, excepţia de nelegalitate a fost aplicabilă strict în acest dosar. Practic, avocaţii s-au folosit de acest procedeu judiciar pentru ca hotărârea de CL să nu se aplice în cazul clientului lor.

Directorul Poliţiei Locale a Sectorului 4, Adrian Ionescu a precizat că deşi instanţa a decis în acest caz să declare "nelegală" Hotărârea de CL, aceasta este, în continuare, aplicabilă.

"Noi, în continuare, aplicăm hotărârea Consiliului Local al Sectorului 4. Nu este o hotărâre (a instanţei - n.r.) cu caracter general. Este o hotărâre care produce efecte între părţi, respectiv o persoană fizică şi o autoritate", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, directorul Poliţiei Locale a Sectorului 4, Adrian Ionescu.

Reprezentantul Poliţiei Locale Sector 4 a mai precizat că, în conformitate cu Legea Poliţiei Locale numărul 155/2010, în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, Poliţia Locală are atribuţiile de constatare contravenţii şi aplicare sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar.

Petre Piperea, cel care a avut câştig de cauză în acest dosar, este fratele avocatului Gheorghe Piperea, biroul de avocaţi al acestora reprezentând mai mulţi clienţi în dosare privind ridicări de maşini în baza unor hotărâri ale autorităţilor locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici