ALERTĂ! Risc de gradul 4 de avalanşe în Munţii Făgăraş, Bucegi şi Călimani

  • Riscul producerii de avalanşe în Munţii Făgăraş, Bucegi şi Călimani este mare, de gradul 4 din 5, în condiţiile în care vremea se încălzeşte, potrivit ANM.
  • În Munţii Rodnei, Parâng-Şureanu, Ţarcu-Godeanu şi Vlădeasa riscul de avalanşe este însemnat, de gradul 3 din 5.
871 afișări
Imaginea articolului ALERTĂ! Risc de gradul 4 de avalanşe în Munţii Făgăraş, Bucegi şi Călimani

ALERTĂ! Risc de gradul 4 de avalanşe în Munţii Făgăraş, Bucegi şi Călimani

Vremea se va încălzi accentuat, ceea ce va duce la umezirea şi îngreunarea stratului de zăpadă, crescând riscul de apariţie a unor avalanşe spontane. Temperaturile maxime diurne vor deveni pozitive în cursul zilei de luni chiar şi la altitudini de peste 1800-2000 de metri, iar sub acţiunea temperaturii şi parţial a insolaţiei, stratul de zăpadă proaspătă poate aluneca pe pantele suficient de înclinate, împreună cu straturile subiacente mai instabile depuse în ultimele zile, în special pe versanţii nordici.

La altitudini mai mici de 1800 de metri în Munţii Făgăraş, încălzirea vremii va determina umezirea şi îngreunarea stratului de zăpadă. Acesta este în general stabilizat, dar pe versanţii nordici stratul de zăpadă proaspătă este mai însemnat şi poate aluneca peste stratul vechi, pe pantele mai înclinate, atât la supraîncărcări
cât şi spontan, ducând la declanşare avalanşelor de dimensiuni medii şi izolat mari.

Avertizarea meteorologilor vizează şi Munţii Bucegi, unde la altitudini mai mici de 1800 de metri, stratul de zăpadă este în general stabilizat dar, ca urmare a încălzirii accentuate, acesta se va umezi puternic. Pe pantele mai înclinate, atât spontan cât şi la supraîncărcări, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi izolat chiar mari în zonele cu depozite însemnate.

În masivul Călimani stratul este consistent, îndeosebi pe versanţii nordici şi estici. Încălzirea accentuată a vremii va duce la umezirea şi îngreunarea stratului de zăpadă, crescând riscul de apariţie a unor avalanşe spontane, îndeosebi la orele prânzului pe versanţii însoriţi. Temperaturile maxime diurne vor deveni exclusiv pozitive în cursul zilei de luni (22. februarie), iar sub acţiunea temperaturii şi parţial a insolaţiei, stratul de zăpadă proaspătă poate aluneca pe pantele suficient de înclinate, împreună cu straturile subiacente mai instabile depuse în ultimele zile.

La altitudini mai mici de 1800 de metri, stratul de zăpadă este în general stabilizat dar, ca urmare a încălzirii accentuate, acesta se va umezi puternic. Pe pantele mai înclinate, atât spontan cât şi la supraîncărcări, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi izolat chiar mari în zonele cu depozite însemnate.

Conform meteorologilor, zăpada mosăară 227 centimetri la Bâlea-Lac, 157 centimetri la Vf. Ţarcu, 73 centimetri la Sinaia, 124 centimetri la Vf. Călimani, şi 71 centimetri la Semenic.

De sâmbătă până luni, vremea va deveni frumoasă şi se va încălzi accentuat. Cerul va fi variabil, mai mult senin în cursul nopţilor. Vântul va sufla slab la moderat, cu unele intensificări temporare în cursul nopţii care urmează. Minimele aşteptate la munte, la altitudini mai mari de 1800 metri, sunt între -9 şi -6 de grade, iar sub 1.800 de metri de la -6 la -3 grade.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici