Risc mare de avalanşe în Munţii Făgăraş şi Bucegi

Meteorologii anunţă risc mare de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, în condiţiile în care stratul de zăpadă depus este puternic umezit ca urmare a încălzirii vremii. Avertizarea este în vigoare de sâmbătă până duminică seara.

96 afișări
Imaginea articolului Risc mare de avalanşe în Munţii Făgăraş şi Bucegi

Risc mare de avalanşe în Munţii Făgăraş şi Bucegi

Potrivit meteorologilor, stratul de zăpadă a scăzut în medie cu un centimetru, măsurând 266 centimetri la Bâlea-Lac, 211 centimetri la Vf. Omu şi 37 centimetri la Sinaia.

”Vremea se va încălzi şi va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare în zona înaltă din sector sud-estic. Stratul de zăpadă se va umezi şi se va tasa. Trecător se va semnala ceaţă pe văi”, arată sursa citată.

În aceste condiţii, la peste 1.800 de metri altitudine riscul de avalanşe este mare, stratul de zăpadă fiind puternic umezit în partea superioară ca urmare a temperaturilor pozitive înregistrate şi este puţin stabilizat pe
majoritatea pantelor suficient de înclinate.

”Vremea caldă şi insolaţia vor determina umezirea puternică a stratului. Apa rezultată din topire se va acumula în strat, creând pelicule de apă peste crustele de gheaţă prezente încă în strat, pelicule peste care straturile de zăpadă din partea superioară pot aluneca cu uşurinţă. Declanşarile de avalanşe se vor produce spontan pe pantele suficient de înclinate, prin supraîncărcarea stratului cu apa acumulată din topirea zăpezii, iar o slabă supraîncărcăre cu turişti sau schiori va accentua riscul declanşărilor. În anumite situaţii, vor fi angrenate şi straturi mai vechi de zăpadă, ceea ce poate duce la avalanşe de dimensiuni mari”, arată meteorologii.

La altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul producerii de avalanşe este însemnat.

Avertizarea meteorologilor este în vigoare de sâmbătă de la ora 12.00 până duminică la ora 21.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici