Risc mare de producere a avalanşelor în Munţii Bucegi şi Făgăraş

Meteorologii anunţă că riscul producerii unor avalanşe în zona înaltă a Munţilor Făgăraş şi Bucegi este mare, deoarece stratul de zăpadă a crescut şi este instabil. Atenţionarea este valabilă de joi, de la ora 20 până vineri, la ora 20.

111 afișări
Imaginea articolului Risc mare de producere a avalanşelor în Munţii Bucegi şi Făgăraş

Risc mare de producere a avalanşelor în Munţii Bucegi şi Făgăraş

Potrivit meteorologilor, la altitudini de peste 1800 de metri stratul de zăpadă a crescut în cea mai mare parte a zonei montane monitorizate cu 20 - 40 de centimetri, iar pe văi şi în zonele adăpostite sunt formate troiene şi acumulările de zăpadă. Riscul de producere a avalanşelor este mare, de 4 pe scară de la 1 la 5.

„În partea superioară a stratului de zăpadă regăsim un strat instabil de 30-45 cm, alcătuit din zăpada recent căzută şi depus peste straturile mai vechi de zăpadă. Declanşarea avalanşelor este probabilă chiar şi printr-o slabă încărcare pe numeroase pante suficient de înclinate. În anumite situaţii sunt aşteptate declanşări spontane de avalanşe medii şi mari”, arată meteorologii.

La altitudini mai mici de 1.800 de metri, în Munţii Bucegi şi Făgăraş, riscul de producere a avalanşelor este însemnat, de 3 pe o scară de la 1 la 5.

„Stratul de zăpadă a crescut semnificativ astfel încât, stratul instabil atinge şi aici 20 - 40 cm, putând fi chiar mai mare la altitudini de 1600-1800 metri şi pe firul văilor. Declanşarea avalanşelor este posibilă chiar şi la supraîncărcări slabe, pe pantele mai inclinate, iar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe medii şi câteodată chiar mari la altitudini de 1600 - 1800 de metri”, se mai arată în atenţionarea meteorologilor.

Atenţionarea este valabilă de joi, de la ora 20 până vineri, la ora 20.

Stratul de zăpadă a crescut, joi, iar la ora 14 măsura 162 de centimetri la Bâlea Lac, 124 de centimetri la Vârful Omu, 53 de centimetri la Fundata, 51 de centimetri la Predeal şi 48 de centimetri la Sinaia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici