Ritli: Propunerea noastră privind coplata - o sumă fixă, foarte mică, accesibilă pentru oricine

Ministrul desemnat al Sănătăţii Ladislau Ritli a declarat, miercuri, că actuala lege privind coplata este inaplicabilă şi că aceasta urmează să fie modificată până la sfârşitul anului, astfel încât să fie prevăzută plata unei sume fixe, accesibilă pentru toţi cetăţenii.

422 afișări
Imaginea articolului Ritli: Propunerea noastră privind coplata - o sumă fixă, foarte mică, accesibilă pentru oricine

Ritli: Propunerea noastră privind coplata - o sumă fixă, foarte mică, accesibilă pentru oricine (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

"În privinţa legii privind coplata 220/2011, am constatat că, în această formă, este aproape complet inaplicabilă. Am readus în atenţia FMI această problemă şi FMI a fost de acord să fie revizuită", a afirmat Ladislau Ritli, la audierea sa în comisiile parlamentare de sănătate.

El a spus că în varianta actuală se prevede că bolnavul plăteşte un procent din venituri, ceea ce este inoperant în lipsa unui sistem informaţional foarte bine pus la punct, a unei logistice şi din cauza faptului că nu a fost timp pentru informarea populaţiei.

"Propunerea noastră este - şi FMI a fost de acord cu această măsură - să fie revizuită legislaţia, astfel încât să fie o sumă fixă, foarte mică, accesibilă pentru oricine. Va fi stabilită printr-o hotărâre de Guvern, ţinând cont de salariul minim pe economie", a explicat Ritli.

El a mai adăugat că această lege va avea un efect reglator şi că speră ca la sfârşitul anului să fie funcţională coplata.

Ladislau Ritli a primit, miercuri, recomandarea favorabilă a comisiilor de sănătate pentru funcţia de ministru al Sănătăţii în Cabinetul Ungureanu, în absenţa reprezentanţilor opoziţiei.

În legătură cu coplata au fost mai multe variante de abordare.

Potrivit legii privind coplata, publicată în 30 noiembrie în Monitorul Oficial, coplata reprezintă contribuţia pe care asiguratul la sistemul de sănătate trebuie să o plătească suplimentar faţă de cea decontată din Fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate.

Suma ce va fi percepută ca şi coplată va fi calculată procentual din valoarea serviciilor medicale prevăzute în contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale. Aceasta nu va putea însă depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat. După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încaseaza coplata sunt acordate fără coplată, potrivit legii.

După publicarea Legii privind coplata în Monitorul Oficial, mai mulţi reprezentanţi ai UDMR au reclamat faptul că sistemul nu va putea fi aplicat în noua formă.

Senatorul Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, a arătat că Legea privind coplata, aşa cum a ieşit din Parlament, este total schimbată faţă de propunerea Guvernului şi modifică în totalitate filosofia acestui concept, iar aplicarea acesteia în forma actuală va crea "harababură" şi va introduce birocraţie excesivă.

Executivul propunea în noiembrie 2010, când a fost adoptat proiectul, ca suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic să nu depăşească 600 lei, iar peste această sumă, consultaţiile, analizele şi spitalizările să fie gratuite.

UDMR va propune în coaliţie modificarea prin ordonanţă de urgenţă a Legii privind coplata în sistemul de sănătate, cu stabilirea unui plafon probabil de 400 lei aferent serviciilor până la care va fi percepută această plată, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, în decembrie 2011, vicepreşedintele Uniunii, Laszlo Borbely.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici