Români din Ungaria vor să obţină cetăţenia română

O listă cu persoane din Ungaria - etnici români - care doresc să obţină cetăţenia română este în pregătire, a declarat, vineri, Eva Iova, româncă din Ungaria şi director al publicaţiei Foaia Românească, într-o teleconferinţă organizată de Cristian Diaconescu.

146 afișări
Imaginea articolului Români din Ungaria vor să obţină cetăţenia română

Români din Ungaria vor să obţină cetăţenia română (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Adevărul este că niciodată membrii comunităţii româneşti din Ungaria nu au fost întrebaţi dacă vor sau nu cetăţenie română. Ni s-a pus acum această întrebare, la care mulţi am răspuns «Categoric, da!». Pentru că, în condiţiile în care graniţele deja vor dispărea şi noi am avea nevoie de avantaje în România, unii români din Ungaria chiar se extind cu afacerile spre România şi le-ar înlesni viaţa economică, tot cum ar fi avantajos pentru tinerii sau copiii care vor să înveţe în România. Deja s-a pus problema să deschidem o listă pe care să se înscrie oricine doreşte (cetăţenia română - n.r.), ca să ne orientăm să vedem dacă chiar merită, şi în Ungaria se discută acest lucru", a spus ea.

Eva Iova a făcut aceste declaraţii într-o teleconferinţă cu mai mulţi jurnalişti români, organizată de vicepreşedintele Senatului Cristian Diaconescu. Senatorul Cristian Diaconescu a făcut de altfel o vizită la Gyula în urmă cu o săptămână, unde a avut mai multe întrevederi cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Gyula.

În Gyula funcţionează singurul liceu românesc din Ungaria. Totuşi, potrivit românilor din Ungaria, în programa liceului există doar două ore de limba română pe săptămână, iar majoritatea materiilor sunt predate în limba ungară. "Profesorii au terminat la Szeged. Ei nu au pregătire pentru a preda limba română unor copii", a explicat Eva Iova.

Pe de altă parte, Eva Iova a mai atras atenţia că în toamna lui 2011 va avea loc un recensământ în Ungaria şi că există posibilitatea ca, din cauza recenzorilor sau a formularelor de chestionare, mulţi români din Ungaria să nu îşi declare etnia. Ea a oferit ca exemplu precedentul recensământ, din 2001, explicând că atunci, din diverse motive legate de organizare, rezultatele au indicat existenţa a 5.000 de români şi a doar 30 de ortodocşi, în realitate în Ungaria fiind 15.000 de români. Recensământul este cu atât mai important cu cât, potrivit Evei Iova, începând din 2013 finanţarea organizaţiilor, inclusiv a celor de români, se va face pe baza rezultatelor de la recensământ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici