România ar putea avea o strategie naţională de educaţie parentală, elaborată după modelul Elveţiei

România ar putea avea o strategie naţională de educaţie parentală, document care va fi elaborat de un comitet de coordonare, format din specialişti guvernamentali şi din societatea civilă, după sistemul de lucru, metodele şi instrumentele specifice educaţiei parentale folosite în Elveţia.

536 afișări
Imaginea articolului România ar putea avea o strategie naţională de educaţie parentală, elaborată după modelul Elveţiei

România ar putea avea o strategie naţională de educaţie parentală, elaborată după modelul Elveţiei (Imagine: Shutterstock)

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) şi Fundaţia "Copiii Noştri" au lansat, marţi, proiectul "Promovarea Strategiei naţionale de Educaţie Parentală", în cadrul căruia va fi elaborată o strategie în domeniu, document care ar trebui transformat ulterior în politică publică.

În cadrul proiectului va fi făcută o cercetare pentru identificarea nevoilor reale ale părinţilor din România, iar aceştia vor fi implicaţi direct în elaborarea strategiei.

TITLURILE ZILEI

Iniţiatorii proiectului au precizat că urmăresc să reducă discrepanţele dintre Rom]nia şi alte ţări europene referitor la informarea şi susţinerea părinţilor în demersul educaţional în familie, să promoveze o abordare modernă a rolului pe care părinţii trebuie să şi-l asume în educaţia şi creşterea copilului, să promoveze un cadru legislativ coerent care să permită accesul tuturor categoriilor de părinţi la servicii de informaţie, consiliere şi suport şi să sensibilizeze factorii de decizie asupra problematicii educaţiei parentale din perspectiva unei investiţii pe termen lung.

Strategia naţională de educaţie parentală va fi elaborată cu sprijinul unei organizaţii elveţiene, Formation des Parents.

Preşedintele organizaţiei din Elveţia, prof. dr. Dieter Schurch, a declarat marţi, la Bucureşti, că părinţii de astăzi sunt în mod constant în căutarea unui echilibru educativ, într-o societate care se schimbă cu repeziciune.

"Pe de o parte, există din ce în ce mai multe organizaţii care încearcă să umple golurile şi să răspundă la probleme ridicate de transformările evocate, pe de altă parte apare necesitatea de a dispune de linii directoare şi de criterii în domeniul susţinerii părinţilor, pentru a implementa o abordare care să nu fie doar un rezultat de formă, o improvizaţie. Această afirmaţie ocupă o poziţie esenţială în gândirea noastră căci în centrul tuturor acestor lucruri se află copilul şi copilăria. În niciun fel şi în niciun moment, nu se poate separa copilul de contextul său familial, de educaţie, de formarea lui încă de la naştere", a spus profesorul Schurch.

El a mai spus că dincolo de ceea ce constituie nucleul tematic al formării părinţilor, există subiecte care revin în cererile de formare, respectiv violenţa sub diverse forme şi manifestări, despre sănătate din perspectiva obiceiurilor alimentare, despre forme de dependenţă sau integrarea raportată la fenomenele de migrare de mare importanţă.

Subsecretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Liliana Preoteasa, a precizat că instituţia pe care o reprezintă este "profund interesată de această strategie", amintind că a mai existat o propunere de strategie în domeniu, dar care niciodată nu a fost aprobat.

Despre necesitatea unui asemenea document, care să devină politică publică, a vorbit şi reprezentantul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Adina Codreş, care a precizat că principalii beneficiari ar fi, de fapt, copiii..

"Noi vorbim de foarte mult timp de o asemenea strategie şi, deşi am avut un astfel de proiect elaborat în 2008, iată că nici în 2015 nu avem o astfel de politică publică", a arătat Adina Codreş.

Preşedintele Fundaţiei "Copiii Noştri", Martha Iliescu, a precizat că în cadrul proiectului care a început în acest an nu se urmăreşte îmbunătăţirea strategiei propuse în 2008, pentru că între timp nevoile, modelul de familie, dar şi mentalităţile s-au schimbat, astfel că documentul care va fi elaborat va încerca să răspundă nevoilor actuale.

Proiectul este cofinanţat prin Programul de cooperare elveţiano-român, bugetul total fiind de 279.794 CHF, pentru 36 de luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici