România, după o săptămână de vaccinări împotriva COVID-19. Din 150.000 de doze, aproape 137.000 au rămas nefolosite

  • Se împlineşte o săptămână de la începerea campaniei de vaccinare anti COVID-19.
  • Până acum s-au vaccinat 13.242 persoane, iar în congelatoare au rămas 136.908 de doze nefolosite.
  • Dacă cei din prima linie nu se arată interesaţi în număr mare, sunt mulţi români din categoriile vulnerabile care s-ar vaccina şi mâine.
  • 16,7% din populaţia ţării are peste 65 de ani, adică peste 3,7 milioane de români.
19118 afișări

Se împlineşte o săptămână de când am început să sperăm că vieţile noastre se vor schimba în bine. Că nu ne va mai fi teamă de coronavirus, că vom fi liberi, că vom fi imunizaţi, că ne vom vedea părinţii şi bunicii, că vom aştepa copiii în poarta şcolii, că vom merge la masă cu prietenii, că nu ne vom gândi dacă locurile de noastre de muncă vor mai exista şi mâine şi săptămâna viitoare şi luna viitoare.

În prima zi de Crăciun, camionul cu speranţă era întâmpinat în vamă de Raed Arafat şi de Valeriu Gheorghiţă. În a doua zi de Crăciun, li s-au alăturat şi premierul Câţu şi ministrul sănătăţii Voiculescu, să facă recepţia mărfii: 9750 de doze de vaccin, pe care să le folosim de urgenţă pentru medicii din spitalele din linia întâi.

De Sfântul Ştefan a început campania de vaccinare cu Mihaela Anghel, o tânără asistentă de la Institutul Matei Balş. N-a convis prea mulţi colegi că merită să-şi strice planurile de vacanţă pentru asta, numai 13.242 s-au vaccinat până azi.

Vaccinarea anti COVID-19 în România:

În total, până acum s-au vaccinat 13.242 persoane.

  • Ziua 1 - 960
  • Ziua 2 - 1.101
  • Ziua 3 - 712
  • Ziua 4 -  2.888
  • Ziua 5 – 4.623
  • Ziua 6 -  1.367
  • Ziua 7 - 1.586

România a primit 150.150 de doze de vaccin, din care au fost folosite 13.242. În congelatoare au rămas, aşadar, 136.908 de doze. O surpriză pentru o campanie de vaccinare atât de bine organizată.

„Sunt foarte bucuros să vă spun că am aflat chiar astăzi, în discuţie, că deja intenţia de vaccinare este la un grad foarte mare. Se pare că deja persoanele informate din zona medicală doresc în proporţie de peste 80% să se vaccineze”, spunea Klaus Iohannis pe 3 decembrie 2020.

Lipsa de interes a celor care au acces prioritar la vaccinare e de neînţeles. Sunt oameni care muncit cot la cot, dar văd lucrurile diferit şi ştiu că vaccinul le va schimba viaţa.

„Am doi nepoţei, cea mai mică are şase luni. I-am văzut extrem de rar în perioada asta, rar, rar. Că tot timpul mai apărea câte un pacient pozitiv şi  atunci trebuia să ne retestăm şi tot...Ştiţi cum este...Mama, nu vii să ne vezi? După ce fac din nou testarea. Destul de greu”, povesteşte Elena Ciubotaru, asistentă la Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi.

În prima zi a campaniei de vaccinare am văzut şi cum arată platforma online de înscriere la vaccinare, livrată de STS cu trei zile mai târziu decât promisese. Fără instrucţiuni clare de folosire, medicii care voiau să se vaccineze au încercat să găsească o programare cât mai repede.

„Eu nu am reuşit, probabil din nişte detalii tehnice care vor fi puse la punct”, a mărturisit Adelina Mihăescu, medic nefrolog.

Au revenit organizatorii campaniei de vaccinare cu detalii clare despre cum şi când te poţi înscrie la vaccinare. Nu e posibil până nu vine rândul categoriei de populaţie din care faci parte. Dar dacă doctorii nu vor să se vaccineze, de ce nu lăsăm bătrânii care au nevoie de vaccin să o facă? Eugen Magla are 78 de ani şi s-ar vaccina şi mâine dacă ar putea.

„Cât se poate de repede. M-aş bucura ca lucrul ăsta să se întâmple cât mai curând. Aş merge. Chiar la distanţe mai mari, dacă e posibil, ca să pot să realizez această protecţie împotriva coronavirusului. S-ar schimba în bine în sensul că n-aş mai avea această apăsare că pot să fac oricând boala”, spune Eugen Magla, medic stomatolog.

Sunt 3,7 milioane de bătrâni de peste 65 de ani în România. Aproape 17% din populaţia ţării. Odată cu ei, sau după ei, nu e clar precizat în strategie, ar putea strategii să lase să se vaccineze şi cei peste patru milioane de bolnavi cronici, care cer asta.

„Se ştie că pacienţii cronici sunt cei mai expuşi infectării şi putem deveni acel vehicul de transport al virusului, deci vaccinarea este o mană cerească pentru noi, pacienţii cronici”, susţine Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

27 de vaccinaţi au făcut până acum reacţii adverse. Uşoare, e drept. Dacă se întâmplă ceva grav, nu avem cadru legislativ care să spună cum vor fi despăgubiţi vaccinaţii. Nici care să spună cum vor fi plătite cadrele medicale din centrele de vaccinare. Nici ca să reglementeze cheltuielile făcute în centrele de vaccinare din spitale.

„Am avea nevoie de un cadru legislativ, astfel încât să acoperim aceste costuri, pentru că ele sunt foarte, foarte greu de suportat din surse proprii. Nu este un serviciu reglementat pentru a fi decontat de către unităţile sanitare. Vaccinarea poate fi decontată de către medicii de familie şi de către DSP”, spune Raul Pătraşcu, manager SCJUT.

Putem repara lucrurile din mers, nu suntem singura ţară care şi-ar schimba strategia rapid. Ne-a şi spus coordonatorul vaccinării, Valeriu Gheorghiţă, că sunt discuţii pentru a suprapune etapele campaniei. Poate aflăm mâine, că tot se termină vacanţa. În speranţa că nu se prelungeşte cu Boboteaza şi sfântul Ion.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici