România importă gunoiul Europei

  • 15 containere cu deşeuri au fost astăzi verificate în Portul Agigea
  • Procesarea unei tone de deşeuri costă 17 euro în ţara noastră
  • România are nevoie de legislaţie pentru a stopa importul de deşeuri
544 afișări
Imaginea articolului România importă gunoiul Europei

FOTO: Garda de Mediu Constanţa

Garda de Mediu şi Garda de Coastă deschid în fiecare zi zeci de containere pline cu deşeuri poluante aduse cu vaporul în Portul Agigea. Deşeurile vin din Germania, iar transportul in România e organizat de o firmă belgiană.

Marfa ambalată în saci, conţine resturi de aparatură electronică amestecată, materiale neferoase şi alte deşeuri. Tuburile fluorescente uzate polueaza mediul cu mercur. Bateriile uzate conţin mari cantităţi de metale toxice: plumb, nichel, zinc. Iar dintre plastice, policrorura de vinil (PVC) e cea mai toxica pentru mediul inconjurator.

Nu este usor sa reciclezi deşeuri. De exemplu, hârtia trebuie să fie curată şi uscată pentru a putea fi reciclată.

„Dacă nu se intervine legislativ o să avem o mare problemă, o să ne cam transformăm, aşa cum am tras semnale se alarmă în ultimii ani de zile, într-o groapă de deşeuri a întregii Europe şi se pare că a întregii lumi. Adică nu mai avem noi deşeuri, acum trebuie să le importăm şi din ţări africane şi de peste tot”, spune Teodor Niţă, procuror.

Astăzi au fost verificare 15 containere ce însumează 300 de tone de deşeuri. Acţiunea are loc după ce în ultimele zile, au fost descoperite 50 de containere cu 500 de tone de deşeuri.

În România au ajuns gunoaie din Portugalia, Marea Britanie, Germania şi Canada. Exportatorii preferă să trimită deşeurile în România pentru că procesarea unei tone de gunoi costă 17 euro, în timp ce în UE ajunge şi la 500 de euro.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici