România, locul 29 după ponderea deceselor din accidente rutiere provocate de consumul de alcool

România se plasează pe locul 9 în Europa şi pe 29 din 168 de ţări analizate după ponderea deceselor din accidente de circulaţie produse ca urmare a consumului de alcool, care se situează la 17,6%, primele trei poziţii la nivel global fiind ocupate de Belarus - 51,4%, Lituania - 48,2%, Rusia - 47,25%.

707 afișări
Imaginea articolului România, locul 29 după ponderea deceselor din accidente rutiere provocate de consumul de alcool

România, locul 29 după ponderea deceselor din accidente rutiere provocate de consumul de alcool (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Din top 10 mai fac parte Venezuela - 47,1%, Ucraina - 47%, Republica Moldova - 46,15%, Letonia - 44,8%, Estonia - 44,6%, Namibia - 43,4% şi Africa de Sud - 31,9%, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi analizate de grupul financiar Alliaz (Germania).

"La nivel global, fiecare al zecelea accident auto soldat cu decese este legat într-un fel sau altul de alcool. Bărbaţii sunt mai predispuşi la a se expune acestui pericol, riscându-şi astfel viaţa", a afirmat Christoph Lauterwasser, directorul Allianz Center for Technology (AZT).

TITLURILE ZILEI

Rata deceselor în trafic cauzate de consumul de alcool a fost calculată de OMS.

O analiză derulată de Allianz indică diferenţe regionale semnificative. Astfel, Europa de Est şi Asia Centrală deţin poziţiile de top în privinţa incidenţei acestor situaţii, cu o rată de 18,2%, urmate de Europa (16,7%), America (12,9%).

În acelaşi timp, Africa (8%), Asia Pacific (7,3%) şi Orientul Mijlociu (2,4%) se situează în partea de jos a clasamentului, cu rate inferioare mediei globale de 10,9%.

În România, procentajul deceselor din accidente de circulaţie produse ca urmare a consumului de alcool este de 17,6%, plasând ţara pe locul 29 dintr-un total de 168 de state analizate. În Europa, România ocupă locul 9 în ceea ce priveşte acest indicator.

Ţările cu cea mai mare incidenţă a deceselor în trafic atribuite consumului de alcool sunt Belarus (51,4%), Lituania (48,2%) şi Federaţia Rusă (47,5%).

Datele prezentate de Allianz Center for Technology arată că, la nivel global, probabilitatea ca bărbaţii să fie implicaţi în accidente fatale ca urmare a consumului de alcool este de două ori mai mare decât probabilitatea ca femeile să fie implicate în astfel de accidente.

În România, incidenţa accidentelor cu victime în trafic atribuite consumului de alcool este de peste trei ori mai mare în cazul bărbaţilor decât a femeilor (27,4% faţă de 7,8%).

În cele mai multe ţări, şoferii tineri cu vârste cuprinse între 21 şi 24 ani sunt mult mai frecvent implicaţi în accidente auto cauzate de consumul de alcool, se arată în studiul Allianz Center for Technology.

Rata la nivel global, de 18%, este de aproape două ori mai mare decât în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 ani.

Accidentele de circulaţie reprezintă una dintre principalele cauze ale deceselor la nivel global. Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, la nivel mondial, aproximativ 1,2 milioane de oameni îşi pierd viaţa anual în accidente de circulaţie.

La nivelul anului 2012, datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii plasau accidentele de circulaţie pe locul 9 în top 10 cauze ale deceselor la nivel mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici