ROMÂNIA lovită de SECETĂ. Cum a influenţat seceta PIB-ul în ultimii 12 ani

Guvernul Ponta a anunţat un set de măsuri fără precedent pentru combaterea efectelor secetei din acest an. Umăr la umăr cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, premierul Victor Ponta a promis, într-o conferinţă de presă, mai multe măsuri prin care statul să sprijine producătorii agricoli.

622 afișări
Imaginea articolului ROMÂNIA lovită de SECETĂ. Cum a influenţat seceta PIB-ul în ultimii 12 ani

ROMÂNIA lovită de SECETĂ. Cum a influenţat seceta PIB-ul în ultimii 12 ani (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Pe scurt, măsurile se referă la subvenţionarea energiei electrice pentru irigaţii, "urgentarea" investiţiilor în infrastructura de irigaţii, elaborarea unei hotărâri de guvern pentru despăgubirea fermierilor ale căror culturi agricole au suferit de pe urma secetei, precum şi crearea unui fond de creditare cu dobânzi preferenţiale pentru fermieri.

De altfel, în mai multe judeţe - între care Iaşi, Dolj, Covasna, Hunedoara şi Sălaj - seceta a distrus culturile de porumb şi floarea - soarelui în proporţie de până la 80-100%, reprezentanţii direcţiilor agricole vorbind despre o "secetă ca în 1946".

Solicitat de presă, Ministrul Agriculturii nu a oferit o estimare a pagubelor în agricultură din cauza secetei din acest an, motivând că "nu vrea să influenţeze preţurile", fără să precizeze nici suprafaţa agricolă la nivel naţional unde sunt estimate pierderi din cauza secetei. "Seceta a afectat culturile agricole din judeţele din sudul, sud-estul şi estul ţării, iar după recoltare Ministerul Agriculturii va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despăgubiţi agricultorii", a declarat Daniel Constantin.

"Frecţie la un picior de lemn", a sunat replica producătorilor agricoli contactaţi de gândul la deciziile anunţate marţi de autorităţi. "Măsurile vin târziu, sunt pentru recolta de anul viitor. Recolta din acest an nu mai poate fi salvată, de exemplu cea de porumb este compromisă în proporţie de 50-100% la nivel naţional", a declarat, pentru gândul, Ştefan Poienaru, unul dintre primii zece producători agricoli de pe piaţa locală.

Cum a tras în jos seceta PIB-ul

Astfel că, deocamdată, nu există evaluări oficiale privind impactul secetei asupra recoltelor din acest an, date care ar putea să stea la baza fundamentării actelor normative prin care să se acorde sprijin financiar producătorilor agricoli.

Citeşte mai multe despre cum a tras în jos seceta PIB-ul pe www.gandul.info

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici