România lui "scapă cine poate". Pacienţii cu cancer, puşi să-şi aştepte rândul la viaţă

  • Ioana a plătit 20.000 de lei la un spital privat pentru a se opera de cancer la sân pentru că la stat medicii i-au recomandat să amâne intervenţia
  • Ioana: Cum pot cei de la privat să facă testul Covid şi să te interneze, pot şi cei de la stat
  • Medic oncolog: Personal am cel puţin un pacient care are indicaţie operatorie şi care nu şi-a găsit chirurg
4754 afișări
Imaginea articolului România lui "scapă cine poate". Pacienţii cu cancer, puşi să-şi aştepte rândul la viaţă

România lui "scapă cine poate"! Pacienţii cu cancer, puşi să-şi aştepte rândul la viaţă

Ioana este din Galaţi. A fost diagnosticată cu cancer de sân. După ce a trimis dosarul la Institutul Oncologic din Capitală a primit şi răspunsul: „Într-adevăr, cel mai bun lucru este să operaţi, dar că, în momentul de faţă nu se operează, prin urmare noi vă recomandăm chimioterapie. Şi mi-au trimis tratamentul pe care ar fi trebuit să-l fac la Galaţi, şi, dacă nu, să mă duc la ei.”

Ioana nu a putut aştepta, pentru că forma de cancer pe care o are este una agresivă. Femeia s-a adresat unui centru privat: Institutul Sânului de la Spitalul Monza. La 24 de ore după ce medicii i-au făcut testul pentru Covid Ioana a intrat în sala de operaţie pentru că intervenţia nu s-a putut amâna. Asta i-au spus specialiştii de acolo. 

„Operaţia a costat cam 200 de milioane plus. Nu mi-a fost uşor să strâng de luni până vineri, când m-am operat banii, plus cazarea în Bucureşti, două nopţi, plus plimbatul prin Bucureşti că mai  aveam nevoie de nişte analize, plus lipsa psihologului, plus nimeni nu te îndrumă, nimeni nu-ţi spune absolut nimic, este o bătaie de joc generală.”

„Cum pot cei de la privat să facă testul Covid şi să te interneze, pot şi cei de la stat să facă acelaşi lucru.”

Medicul care s-a ocupat iniţial de caz ne-a vorbit despre nevoia de a păstra resursa  sanitară pentru o eventuală creştere explozivă a cazurilor de Covid. 

Dr. Marincaş Marian, chirurg la IOB: „Noi am discutat cu dânsa acum două săptămâni, pe perioada aceea de creştere a cazurilor de virus, i-am recomandat să facă chimioerapie neoadjuvantă 2-3 luni, să se stingă vârful pandemiei, iar după aceea să se facă intervenţia chirurgicală.”

Din păcate, cazul Ioanei nu este unul singular. Mulţi pacienţi oncologici aşteaptă să fie operaţi, riscând astfel evoluţia nefavorabilă a bolii.

Dr Andrei Popescu, 36 de ani, medic specialist oncologie medicală la Spitalul Colentina din Capitală: „Personal am cel puţin un pacient care are indicaţie operatorie şi care nu şi-a găsit chirurg. La cancer principial nu se aşteaptă nimic fără să ştii exact ce aştepţi, la cancer se aşteaptă data exactă a unei investigaţii, a unei  operaţii, nu se aşteaptă să se termine o situaţie care nu se ştie cât durează.”

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: „O tumoră care este excizată astăzi, operată astăzi, nu este acelaşi lucru peste două luni de zile când ea poate metastaza şi şansele pacientului de supravieţuire scad cu siguranţă.”

Un raport din 2018 arată că zilnic mor de cancer peste 140 de români. Din cauza contextului actual acest număr poate fi anul acesta mult mai mare.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici