România nu a menţinut ritmul reformelor în justiţie - raport CE

România nu a reuşit să menţină ritmul reformelor în domeniul justiţiei, înregistrând rezultate modeste, capacitatea sistemului judiciar fiind afectată de pierderea personalului, arată raportul interimar al CE publicat marţi.

30 afișări
Imaginea articolului România nu a menţinut ritmul reformelor în justiţie - raport CE

România nu a menţinut ritmul reformelor în justiţie - raport CE

Citeşte aici raportul interimar al CE

"România nu a reuşit să menţină ritmul reformelor pe care îl stabilise până la jumătatea anului 2009. Reforma judiciară a înregistrat rezultate modeste, iar în ceea ce priveşte situaţia dificilă a resurselor umane din sistemul judiciar nu s-a observat nicio îmbunătăţire efectivă, capacitatea sistemului judiciar fiind în continuare pusă la încercare printr-o pierdere netă de personal", subliniază raportul interimar al Comisiei Europene.

Dezbaterea în Parlament a proiectelor de lege privind Codul de Procedură Civilă şi Codul de Procedură Penală a fost amânată din cauza perioadei electorale din a doua jumătate a anului 2009. "România continuă să adopte măsuri menite să amelioreze consecvenţa jurisprudenţei, dar încă nu s-a procedat la publicarea generală şi permanentă a tuturor hotărârilor judecătoreşti. În schimb, au fost lansate alte iniţiative menite să sporească eficienţa procedurilor judecătoreşti printr-o mai bună repartizare a volumului de muncă al judecătorilor şi prin transferarea sarcinilor administrative funcţionarilor din sistemul judiciar, deşi deocamdată nu s-au înregistrat rezultate concrete în acest sens", precizează documentul.

La capitolul combaterii corupţiei, raportul apreciază rezultatele înregistrate de Direcţia Naţională Anticorupţie privind investigarea şi judecarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, fiind observată o îmbunătăţire continuă a rezultatelor înregistrate de Agenţia Naţională de Integritate în urmărirea incompatibilităţilor, conflictelor de interese şi averilor nejustificate.

"Datele privind măsurile luate în vederea combaterii corupţiei la nivel local arată o creştere semnificativă a activităţii desfăşurate de organele locale de urmărire penală. Ca răspuns la recomandările formulate de Comisie, România a întreprins câteva măsuri menite să consolideze coordonarea şi monitorizarea strategiei naţionale anticorupţie pentru sectoarele vulnerabile şi pentru administrația publică locală. În prezent, practicienii din domeniul juridic poartă discuţii referitoare la un prim proiect al unui ghid destinat instanţelor, care să amelioreze consecvenţa, proporţionalitatea şi caracterul disuasiv al sancţiunilor aplicate în cazurile de corupţie", continuă documentul.

Există "întârzieri continue legate de judecarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, la care se adaugă inconsecvenţa şi clemenţa de care dau dovadă instanţele în ceea ce priveşte sancţiunile impuse. Acestea reprezintă în continuare provocări majore pentru România", notează raportul Comisiei Europene.

Comisia Europeană îndeamnă România "să confere o importanţă naţională stabilirii unei cooperări strânse şi constructive între diverşii actori politici şi sistemul juridic pentru a sprijini reformele necesare".

"România trebuie să intensifice în special eforturile menite să asigure adoptarea rapidă a proiectelor privind Codul de procedură civilă şi Codul de procedură penală, precum şi legislaţia de punere în aplicare şi studiile de impact care se impun. Comisia Europeană va continua să acorde sprijin României în acest sens şi va prezenta, în vara acestui an, o nouă evaluare aprofundată a progreselor înregistrate", subliniază documentul.

În cadrul mecanismului de cooperare şi verificare stabilit pentru România au fost instituite următoarele obiective de referinţă: 1. asigurarea unei transparenţe şi eficienţe sporite a actului de justiţie, în special prin consolidarea capacităţii şi răspunderii Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi raportarea şi monitorizarea impactului noului Cod de procedură civilă şi noului Cod de procedură penală; 2. înfiinţarea, după cum a fost prevăzut, a unei agenţii de integritate cu responsabilităţi legate de verificarea averilor, incompatibilităţilor şi a potenţialelor situaţii de conflict de interese; 3. pe baza progreselor înregistrate, continuarea realizării unor anchete profesionale şi imparţiale pentru sesizarea cazurilor de corupţie la nivel înalt; 4. adoptarea unor măsuri suplimentare de prevenire şi combatere a corupţiei, în special în cadrul administrației locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici