România recunoaşte titlurile de medic specialist din Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi SUA

România recunoaşte titlurile oficiale de calificare ca medic specialist eliberate, în afara graniţelor UE, de Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi SUA, pentru mai multe specialităţi medicale, printre care anestezie terapie intensivă, cardiologie şi chirurgie cardiovasculară.

494 afișări
Imaginea articolului România recunoaşte titlurile de medic specialist din Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi SUA

România recunoaşte titlurile de medic specialist din Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi SUA (Imagine: Shutterstock)

Anunţul a fost făcut după şedinţa de guvern de marţi, de către ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, care a precizat că, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, Executivul a aprobat Ordonanţa de urgenţă privind echivalarea titlurilor de medic specialist eliberate de Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi SUA.

"Măsura vine în sprijinul medicilor români care vor să se întoarcă să profeseze acasă, dar şi a cetăţenilor din cele cinci state care vor să colaboreze cu profesioniştii noştri. În prezent, statele Uniunii Europene se confruntă cu fenomenul migraţiei profesioniştilor din sănătate. Profesia cea mai sensibilă la fenomenul migraţiei în ţara noastră este cea de medic.

Avem medici români care au obţinut specializări în state membre sau în afara Uniunii şi care doresc să revină în tară, pentru a practica profesia în România. În ultimii trei ani, aproximativ 15 medici specialişti care au făcut pregătirea de specialitate în SUA, Israel, Canada, Australia şi Noua Zeelandă s-au adresat Ministerului Sănătăţii în vederea recunoşterii specialităţii, pentru a reveni să practice în România", a spus Raed Arafat.

Ministrul Sănătăţii a precizat că specialităţile în care sunt confirmaţi aceşti medici sunt şi cele deficitare în sistemul sanitar românesc, respectiv anestezie terapie intensivă (ATI), cardiologie, endocrinologie, medicină internă, anatomie patologică, oncologie medicală, psihiatrie, pediatrie, oftalmologie şi chirurgie cardiovasculară.

Potrivit ordonanţei de urgenţă, calificările obţinute de către medici în cele cinci ţări se echivalează cu certificatul de medic specialist eliberat de Ministerul Sănătăţii pentru specialitatea respectivă, cu condiţia ca formarea de medic specialist pentru care se solicită echivalarea să se fi efectuat în condiţii de studiu şi practică medicală ce asigură competenţa profesională a acestuia, similară cu competenţa profesională a medicilor pe plan naţional.

O altă condiţie pentru echivalare este ca titlurile oficiale de calificare ca medic specialist să fie eliberate de autoritatea desemnată în statul pe teritoriul căruia a avut loc formarea.

Criteriile şi metodologia de echivalare se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii, cu avizul Colegiul Medicilor din România.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici