#roMânia Românii trăiesc româneşte şi dincolo de graniţe. Mesaje din Diaspora de 1 Decembrie

Sunt români cărora le este dor de ţara despre care încă mai spun că este acasă. Într-un material din campania #roMânia a cotidianului Gandul, românii din străinătate îşi transmit sentimentele faţă de ţară şi spun toţi, într-un glas, „La mulţi ani, România!”, de 1 Decembrie.

768 afișări
Imaginea articolului #roMânia Românii trăiesc româneşte şi dincolo de graniţe. Mesaje din Diaspora de 1 Decembrie

#roMânia Românii trăiesc româneşte şi dincolo de graniţe. Mesaje din Diaspora de 1 Decembrie

Românii trăiesc româneşte şi dincolo de hotare. În Belgia, Germania, Italia, Statele Unite sau Marea Britanie, Diaspora a adus o latură frumoasă a României. Deşi au părăsit ţara cu ani în urmă, românii nu au renunţat niciodată să trăiască şi să simtă româneşte. Au ales să plece, dar au luat cu ei o Românie frumoasă. Au luat cu ei tradiţia şi amintirile dragi sufletelor lor. Diaspora românească a demonstrat că a fi român nu ţine de locul în care te afli. A fi român înseamnă să fii capabil să păstrezi şi să arăţi ce e frumos în România. Românii din străinătate au creat comunităţi care se bazează pe aceleaşi valori. Sunt români care peste hotare se îmbracă, dansează şi gătesc româneşte împreună.

Bruxelles, Belgia

”Ziua bună, dragi români! Mă numesc Costinaş Ileana, sunt organizator de evenimente pentru românii din Bruxelles. Eu sunt Ciprian Viorel, suntem membri ai ansamblului folcloric Vatra Străbună, tot din Bruxelles şi împreună am hotărât să facem şi un mare eveniment cu ocazia Centenarului. Cum vremurile ne-au purtat departe de ţară, ne-au dus în alte colţuri ale lumii, încercăm mereu să păstrăm tradiţiile şi obiceiurile noastre româneşti străvechi.

Şi-uite aşa, ne-am adunat împreună, să ne mai stingem dorul de casă şi de locurile natale. Avem foarte mulţi artişti plecaţi peste hotare şi astăzi am reuşit să adunăm pe majoritatea aici alături de noi pentru a sărbători centenarul la Bruxelles. Pentru că, cum spuneam, poţi scoate uşor român din ţara lui, dar nu poţi scoate niciodată ţara lui din el.

Dacă ar fi să transmitem celor de acasă un mesaj, ar fi să nu vă uitaţi tradiţiile şi obiceiurile lăsate din moşi-strămoşi. Noi încercăm să ducem mai departe obiceiurile noastre din ţară. Le-am adus cu noi, ca zestre peste hotare

Aşadar, La mulţi ani, România! La mulţi ani, români! Oriunde aţi fi!”

Ileana Costinaş a plecat în 2008 din Petroşani în Bruxelles, unde şi-a deschis un mic restaurant cu specific tradiţional.

”Am crescut în acelaşi timp cu cererea. Sunt o iubitoare de dans şi folclor şi atunci am început să aduc artişti din ţară. Dar lângă un artist din ţară, am avut mereu un artist-doi, din Diaspora. Nu fac parte din nicio asociaţie, nu am făcut nimic cu sponsori. Am o echipă mare şi unită cu care fac evenimente tradiţionale în Belgia”, a declarat pentru Gândul, Ileana Costinaş.

Anacortes, Statele Unite

”La mulţi ani, Românie! De 1 decembrie! Din Anacortes, Washington, Statele Unite ale Americii. De 1 decembrie mi-e dor de fasolea cu ciolan şi vinul fiert, roşu! Dar, pentru că suntem aici, departe de casă, sărbătorim cu familia, împreună. Sunt aici de aproape şapte ani şi mi-e dor de ţară. Abia aştept să vă văd pe toţi! La muţi ani!”

Anamaria Dulamă Lovrić a plecat din Comarnic, Prahova şi predă cursuri de dansuri populare, atât pentru comunitatea de români din Seattle, cât şi pentru americani.

Koln, Germania

”Cu aceşti tineri talentaţi, Nicoleta, Roxana, Adrian, Ionuţ am reuşit să aducem pe meleagurile germane dansurile, tradiţia şi portul românesc. Cu ocazia Centenarului Unirii vă urăm La mulţi ani, România!”

Maria Voicu a plecat din Bucureşti, în urmă cu 28 de ani: ”Am fondat Asociaţia de cultură europeană germană-română Koln, dorind să ajut copiii românilor şă cunoască şi să păstreze obiceiurile, limba, portul şi tradiţiile strămoşeşti, dar şi din dorinţa de a prezenta cetăţenilor germani, cât şi celor de alte naţionalităţi, cultura noastră. Am început prin a scrie un proiect, care mi-a fost finanţat de statul german. Dansatorii au vârste cuprinse între 7 şi 49 de ani. Ei vin din toate colţurile României: Codlea, Sibiu, Mangalia, Bacău. O studentă talentată care interpretează muzică populară şi o echipă de teatru de amatori, formează alături de dansatori formează grupa artistică.

Firenze, Italia

”La mulţi ani tuturor românilor! Mă numesc Ana Maria, sunt din Iaşi, dar locuiesc în Florenza, în Italia, de aproape 5 ani de zile. Deşi sunt bine aici, sunt stabilită aici, îmi lipseşte România, ţara mea. Părinţii mei, surorile mele, îmi lipsesc tradiţiile noastre româneşti. La aniversarea centenarului, vă doresc ce-mi doresc mie. O Românie fără corupţie. O Românie mai bună. La mulţi ani, Românie!”

Ana Maria Copcea a plecat din Iaşi şi a trăieşte în Italia.

Marea Britanie

”La mulţi ani, România! Sunt aici, în Anglia, de patru ani de zile şi trebuie să recunosc că de foarte multe ori îmi este dor de ţară, îmi este dor de-ai mei, să vorbesc româneşte, dar acesta este drumul pe care l-am ales şi trebuie să merg mai departe. Ce le urez românilor de Centenar, de 1 decembrie, să fie fericiţi, să ţină mereu capul sus şi să fie mândri că sunt români.”

Mihaela Cojocaru a plecat din Buşteni şi trăieşte în Marea Britanie.

Siena, Italia

”La mulţi ani, România! Vă salut din Siena, Italia! Sunt Denisa Grapă şi sunt din Focşani. Locul care şi după 18 ani pentru mine înseamnă acasă. M-am născut cu unirea în sânge. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români cu suflet frumos!”

Denisa Grapă a plecat din Focşani şi trăieşte în Italia.

Toscana, Italia

”La mulţi ani, România! Sunt din Roman şi trăiesc de aproape 20 de ani în Toscana, Italia. Vreau să vă spun că suntem un popor minunat. Dacă ne gândim numai că am trecut printr-o groază de greutăţi de-a lungul istoriei. Am maare încredere în voi români. Ştiu că vom face tot ce e posibil să nu-i dezamăgim pe strămoşii noştri. La mulţi ani România! La mulţi ani tuturor românilor!”

Olimpia trăieşte de 20 de ani în Toscana, Italia. Arezzo, Italia

”Încercaţi pentru câteva secunde să vă imaginaţi anul 1918, să vă imaginaţi cei 1.228 de membri reprezentanţi ale tuturor regiunilor istorice ale României, într-un singur glas.Haideţi să cinstim şi să comemorăm această Mare Unire, şi să-i dăm şansa măcar pentru alţi 100 de ani. România te iubim şi de departe!”, Andreea din Constanţa şi Dina din Prahova trăiesc în Arezzo, Italia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici