EXCLUSIV  România „s-a pregătit” de vaccinare: a făcut contracte de 10, 4 milioane de euro pentru campania de vaccinare, după ce vaccinarea începuse deja

  • 3 Guverne ale României au ”pregătit” vaccinarea, până când România a invocat situaţia ”urgentă” şi ”extraordinară” ca să facă contractele
  • Din 10 milioane de seringi de 1,2 milioane de euro, în România au ajuns 1,2 milioane de seringi din Qatar, după ce a început vaccinarea
  • 10 milioane de seringi cumpărate, acelaşi câştigător. Filiera Qatar- Văcărean-România
  • Alte 7 contracte de 9,1 milioane de euro au fost încheiate pentru campania de vaccinare. Un contract a fost atribuit firmei fostului consilier al lui Nikki Scorpion
  • 1,7 milioane de halate impermeabile au fost cumpărate cu 8,7 milioane de euro. 450.000 dintre ele, de la o firmă cu contracte supraevaluate anchetate de DNA
7035 afișări
Imaginea articolului România „s-a pregătit” de vaccinare: a făcut contracte de 10, 4 milioane de euro pentru campania de vaccinare, după ce vaccinarea începuse deja

IT: 3 Guverne au pregătit o campanie de vaccinare pentru ca în final să invoce o situaţie urgentă şi extraordinară

Pe 27 decembrie 2020, în România şi în majoritatea statelor UE începea oficial campania de vaccinare.

Statul român, prin reprezentanţii săi, a spus că este  ”pregătit”. Datele publice şi contractele oferite în baza legii 544/2001 de către ONAC dar şi de IGSU arată însă un alt tablou.

Iată cum au stat lucrurile:

Guvernul Ludovic Orban 2. Potrivit documentelor ONAC, pe 5 noiembrie 2020în timpul stării de alertă, a fost aprobată de către Guvernul Ludovic Orban 2 ordonanţa de urgenţă 194 care completa OUG 11/2020 dată în timpul stării de urgenţă de către acelaşi guvern şi care prevedea printr-o anexă noi categorii de produse care să se afle în stocuri de urgenţă medicală, de strictă necesitate: 1500 de ventilatoare pentru ventilaţie noninvazivă, 4000 de dispozitive de oxigenoterapie umidificată şi concentratoare de oxigen, 50 de concentratoare de oxigen de mare capacitate, 500 de analizatoare portabile pentru gaze sangvine, 500 de aspiratoare portabile, 3 milioane de teste rapide antigen pentru detectarea SARS-CoV-2, 50 milioane de măşti chirurgicale şi 10 milioane de seringi cu ac de unică folosinţă.

Guvernul interimar Nicolae Ciucă. Pe 16 decembrie 2020, este încheiat un memorandum pentru campania de vaccinare. Memorandumul nepublic este aprobat în următoarea zi, pe 17 decembrie 2020, de către Guvernul condus interimar de Nicolae Ciucă, iar el prevede că ONAC, în timpul stării de alertă, va face achiziţii de produce necesare campaniei de vaccinare în baza OUG 11/2020, dată în timpul stării de urgenţă, şi procedura va fi de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.

Ce înseamnă acest lucru? Practic, acordurile cadru pentru stocurile de urgenţă medicală urmau să fie încheiate de ONAC cu câştigătorii/ofertanţi până la atingerea nivelului maxim, iar contractele subsecvente vor fi încheiate de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, condus de Raed Arafat, prin IGSU aflat în coordonare, şi furnizori.

” În mod concret, procedura de negociere fără publicare permite achizitorilor publici să achiziţioneze bunuri şi servicii în cel mai scurt timp posibil. (....) Achizitorii publici pot negocia direct cu contractantul/ contractanţii potenţiali şi nu există cerinţe de publicare, termene limită, număr minim de candidaţi care trebuie să fie consultaţi şi alte cerinţe procedurale (....) iar procedura poate constitui o atribuire directă de facto, supusă doar constrângerilor fizice/tehnice legate de disponibilitatea efectivă şi rapiditatea livrării”, se arată în documentele ONAC.

Guvernul Florin Cîţu. Pe 28 decembrie 2020, la 5 zile după instalarea Guvernului Florin Cîţu şi la 1 zi după începutul campaniei de vaccinare în România, Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC), din subordinea Ministerului de Finanţe, lansează invitaţia de participare la procedura de negociere fără publicare prealabilă, pentru 10 milioane de seringi de 1 şi 3 ml cu ac, şi pentru 20 de milioane de ace pentru injecţie intramusculară de 22-25 G, considerând că este o situaţie urgentă şi extraordinară:

”luând în considerare dispoziţiile legii 55/2020 (...) şi având în vedere numărul de 613.760 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus din data de 27.12.2020, cu 1378 mai mult faţă de data de 26.12.2020, conform datelor publicate de DSU şi MS, precum şi necesitatea constituirii de stocuri de seringi şi ace pentru injecţie intramusculară, în vederea imunizării populaţiei împotriva virusului SARS-CoV- 2 prin vaccinare, campanie deja iniţiată în data de 27.12.2020, întrucât aspectele vizate afectează sănătatea şi interesul public, se întrunesc premisele unei situaţii urgente şi extraordinare, şi se impune adoptarea de măsuri imediate”, se arată în caietul de sarcini publicat de ONAC.

Până pe 17 ianuarie 2021, potrivit răspunsului ONAC, lotul 3 - care viza cumpărarea de 20 de milioane de ace pentru injecţie intramusculară – nu fusese atribuit.

IT: România a cumpărat 10 milioane de seringi. Cu 1,2 milioane de euro

Un răspuns ONAC, oferit în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, arată că instituţia a încheiat pe 7 ianuarie 2021, la 12 zile după începerea oficială a vaccinării, un acord cadru pentru Lotul 1 şi 2 de 10 milioane de seringi de 1 şi 3 ml cu ac în valoare totală de 6.218.940 lei cu TVA.

Ulterior, pe 13 şi 14 ianuarie 2021, potrivit datelor puse la dispoziţie, şi IGSU a încheiat conctractele subsecvente şi actele adiţionale la acordul cadru al ONAC.

Cele 9 milioane de seringi de 1 ml cu ac de unică folosinţă şi ace de rezervă costă în total 5.504.940 lei (1.129.450 euro) cu tot cu manipulare şi transport, iar 1 seringă de 1 ml ajunge la preţul de 0, 612 lei.

În schimb cele 1 milion de seringi de 3 ml cu ac de unică folosintă costă în total – cu manipulare şi transport- 714.000 de lei (146.491 euro), în timp ce 1 seringă de 3 ml ajunge la preţul de 0,714 de lei.

În total, valoarea contractelor pentru cele 10 milioane de seringi este de 1.275.941 de euro.

Până pe 17 ianuarie 2021, potrivit răspunsului ONAC, lotul 3 - care viza cumpărarea de 20 de milioane de ace pentru injecţie intramusculară – nu fusese atribuit.

IT: 10 milioane de seringi cumpărate, acelaşi câştigător. Filiera Qatar- Văcărean- România. Văcărean, parte a altor contracte controversate pe timpul pandemiei

Atât IGSU cât şi ONAC au pus la dispoziţie, în baza legii baza 544/2001, acordul cadru pentru Lotul 1 şi 2 de 10 milioane de seringi, acordurile subsecvente şi actele adiţionale. Iar toate contractele au avut acelaşi câştigător desemnat prin negociere fără publicare prealabilăfirma Nova Tech Med SRL.

Potrivit declaraţiei de conformitate pusă la dispoziţie de IGSU, SC Nova Tech Med SRL aduce seringile din Qatar de la furnizorul Qatari German for Medical Devices Company (QG Medical Devices), compania din Doha având ca acţionari principali alte companii ale statului qatarez: fondul Wadi Al Sail, Banca de Dezvoltare a Qatarului şi International Medical Co.

Furnizorul QG Medical Devices lucrează cu tehnologie din Germania, Elveţia şi Italia iar preşedinte al consiliului de administraţie al companiei este Saleh Majid al-Khulaifi, subsecretarul adjunct pentru afaceri comerciale al Ministerul Comerţului şi Industriei al statului Qatar, emiratul fiind condus de şeicul Tamim bin Hamad Al Thani.

Din cele 10 milioane de seringi contractate, pe 16 ianuarie 2021, comunicarea guvernamentală anunţa că în România au ajuns 250.000 de seringi şi 100.000 de ace din Qatar, cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române. Se întâmpla la 21 de zile de la debutul oficial al vaccinării în România.

După alte câteva zile, pe 21 ianuarie 2021, o altă aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române aducea din Qatar alte 5 tone de materiale: adică 500.000 de seringi de 1 ml şi 450.000 de seringi de 3 ml.

Datele publice arată că firma Nova Tech Med SRL, cea care aduce seringile din Qatar, este înfiinţată în 2012, îl are ca fondator şi administrator pe omul de afaceri Adrian Văcărean (47 de ani), iar directorul general al companiei este soţia sa, Irina Văcărean.

Adrian Văcărean a mai deţinut/ deţine de-a lungul timpului SC Greentech Line SRL (firmă de întreţinere corporală), SC Mondo Medica Line SRL, SC Nova Techno Service Management SRL, SC Imunoap SRL şi a fost şi administrator în 2007 la firma SC Entel Grup SRL a fraţilor Simion şi Teofil Mureşan din Cluj.

Datele Ministerului de Finanţe arată că Nova Tech Med SRL, compania care a câştigat contractul pentru 10 milioane de seringi prin negociere fără publicare prealabilă, a avut în 2019 doar 9 salariaţi declaraţi la Finanţe, a avut un profit net declarat de 65.609 euro la o cifră de afaceri netă de 617.125 euro.

Informaţii apărute în presă arată că firma lui Adrian Văcărean a mai făcut contracte cu statul român pe timpul pandemiei şi chiar a fost parte a unui acord cadru încheiat cu Ministerul Sănătăţii pentru 33,5 milioane de măşti la 1,4 lei/ buc fără TVA aduse de la Quanzhou Plant Care Medical Supplies Co Ltd, China, Anhui Yiyand Medical Supplies Co Ltd, China.

În cadrul aceluiaşi acord cadru controversat încheiat de ministerul Sănătăţii pe 3 august 2020, măşti urmau să furnizeze şi Michael Danny Topolinski în numele SC Naguma Medical Supply SRL sau Mihaela Elena Neagu prin SC Best Achiziţii SRL.

+

Alte 7 contracte pe campania de vaccinare, încheiate de statul român după ce începuse vaccinarea: 9,1 milioane de euro

Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate a pus la dispoziţie, în baza legii 544/2001, toate acordurile cadru atribuite de instituţie pe anul 2021, până pe 17 ianuarie, care au fost dedicate campaniei de vaccinare din România.

Potrivit răspunsului oficial, ONAC a încheiat 7 acorduri cadru pentru campania de vaccinaretoate prin negociere fără publicare prealabilă, iar IGSU a încheiat contractele subsecvente, toate în valoare de 9.165.815 euro.

+

Firma fostului consilier onorific al lui Niki Scorpion, abonată la contracte publice: 302.749 euro pentru 200 de cutii de transport pentru vaccin

Pe 31.12.2020 şi 4.01.2021: Firma Chronos Trade Medical SRL semnează un acord cadru cu ONAC pentru furnizarea de cutii de transport produse medicale cu data logger de temperatură pentru asigurarea stocurilor de urgenţă medicală200 de bucăţi.

Valoarea totală a contractului, inclusiv cu cheltuieli generate de manipulare şi transport: 1.475.600 de lei (302.749 euro).

1 cutie de transport a fost cumpărată de statul român cu 6200 de lei fără TVA.

Contractul subsecvent a fost încheiat pe 2.01.2021 de către IGSU, produsele urmând să fie livrate în 1 zi de la intrarea în vigoare a contractului.

Compania Chronos Trade Medical SRL este patronată şi administrată de omul de afaceri Răzvan Călin, care în trecut a fost consilier onorific la Comisia pentru Drepturile omului din Parlamentul României, condusă de fostul deputat Nicolae Păun, zis şi Niki Scorpion. În 2020, firma a avut contracte cu statul român pentru produse pentru combaterea Covid 19 şi 9 contracte cu IGSU pentru furnizarea a 3,5 milioane de măşti în valoare de 4,2 milioane de euro (20.690.485 lei), potrivit datelor IGSU.

+

1,3 milioane de halate impermeabile de 6,9 milioane de euro de la o firmă abonată la contracte pe pandemie a fostului asociat al lui Ştefan Florescu (PMP) şi pentru sucursala din Voluntari a unei companii din Turcia

Pe 7.01.2021: Firmele SC Dina Med Impex SRL şi SC Demoteks Medikal SRL semnează un contract cadru cu ONAC pentru halate impermeabile- 1.350.000 de bucăţi.

Pentru 50.000 de halate impermeabile, Dina Med Impex a făcut un contract subsecvent în valoare de 1.249.500 de lei (256.360 euro) iar pentru 1,3 milioane de halate Demoteks Medikal SRL a semnat un contract de 32.478.000 lei (6.665.367 euro).

Valoarea totală a contractului, inclusiv cu cheltuieli generate de manipulare şi transport: 33.736.500 lei (6.921.727 euro)

1 halat impermeabil la Dina Med Impex şi Demoteks costă 21 de lei fără TVA. Contractele subsecvente au fost încheiate pe 13.01.2021 de către IGSU.

SC Dina Med Impex SRL este o firmă înfiinţată în 2007 de către omul de afaceri Marius Marian Matache, alături de soţia sa Diana Ionela Ciornei, devenită Matache. Familia Matache are mai multe firme, o parte din acestea au livrat, conform presei, produse medicale la suprapreţ în timpul pandemiei, firmele au zeci de contracte cu spitalele atribuite direct, peste 1300 de contracte cu statul înregistrate din 2010 în SEAP, iar o altă firmă a lui Matache a fost înfiinţată, conform informaţiilor din presă, împreună cu candidatul PMP la sectorul 6, Ştefan Florescu, un apropiat al primarului sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

SC Demoteks Medikal SRL este o firmă de comerţ cu ridicata nespecializat, înfiinţată în 2012 de Sadettin Ozkok, cetăţean turc. Firma este de fapt sucursala Voluntari a companiei turceşti Demoteks Medikal Saglik Insaat Tekstil Ltd Sti din AnkaraTurcia şi a avut în perioada pandemiei (ianuarie-aprilie 2020) contracte directe pentru materiale sanitare cu instituţiile de stat din România de circa 750.000 de euro, potrivit datelor din presă. Din cei 750.000 de euro, peste 400.000 de euro au fost doar pentru măşti de protecţie.

+

1,8 milioane de euro pentru alte 450.000 de halate impermeabile, de la o firmă a unui basarabean cu contracte supraevaluate anchetate de DNA

Pe 19.01.2021: Firmele SC Liamed SRL şi SC Demoteks Medikal SRL închieie cu ONAC contractul cadru pentru halate impermeabile- 450.000 de bucăţi.

Valoarea contractului: 8.865.000 de lei (1.818.834 euro)

Firma SC Liamed SRL este deţinută şi administrată de Veaceslav Bălan, cetăţean din Republica Moldova, cu cetăţenie română, din Braşov. SC Liamed SRL este abonată şi ea la contracte cu statul român şi, potrivit datelor apărute din presă, apare invocată în actele de urmărire penală într-un dosar la DNA.

”Organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la atribuirea frauduloasă a unor contracte de achiziţii publice privind aparatură medicală la preţuri supraevaluate către SC Chantel Sante SRL, administrată în fapt de Bertea Doru Dumitru, în cazul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov şi către SC Liamed SRL, reprezentată de (…), în cazul Spitalului Clinic de Neurologie şi Psihiatrie Braşov”, arată surse pentru Gândul.info.

SC Liamed SRL a avut, potrivit datelor din presă, contracte şi cu CJ Brăila, condus pe atunci de Gheorghe Bunea Stancu, cu Spitalul Militar de Urgenţă Regina Maria din Braşov, cu Sanatoriul Balnear de Recuperare Mangalia,  cu Complexul Multifuncţional Caraiman din Bucureşti, cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, cu Spitalul de Psihiatrie Elisabeta Doamna din Galaţi, cu Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Maria Sklodovska Curie din Bucureşti, cu Spitalul Judeţean Reşiţa şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, compania fiind o veterană a contractelor cu statul.

Pe 12 martie 2020, SC Liamed SRL a semnat un contract subsecvent cu IGSU pentru furnizarea a 800 de injectomate pentru 1,2 milioane de lei. Un al doilea contract este încheiat de firma lui Bălan Veaceslav Bălan cu IGSU pe 12 mai 2020, tot pentru 800 de injectomate, dar pentru o valoare de 2,27 milioane de lei, arată datele IGSU.

Tot în cadrul campaniei de vaccinare, contracte de 53.330 de euro pentru ser fiziologic şi chituri de urgenţă au mai câştigat şi SC Pharma Iaşi şi Farmexim SA. Un alt contract de 69.170 de euro, tot pentru ser fizilogic, a fost atribuit SC Pharma Iaşi şi SC Fresenius Kabi România SRL, sucursală a multinaţionalei Fresenius Kabi. Iar 750 de saci pentru deşeuri au fost cumpăraţi de la firma de curăţenie Fabi Total Grup SRL.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici