România se pune pe colectat PET-uri. Cifrele vizate până în 2026

România se aşteaptă să ajungă la o rată de colectare de 75-85% a recipientelor de băuturi din PET până în 2026, în urma implementării Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), care va intra în vigoare în acest an.

776 afișări
Imaginea articolului România se pune pe colectat PET-uri. Cifrele vizate până în 2026

România se pune pe colectat PET-uri. Cifrele vizate până în 2026

Calitatea materialelor colectate ar urma să fie mai mare, însă ritmul de colectare pentru alte tipuri de deşeuri va rămâne mai lent. Sunt con­cluziile raportului „The Future of Recycling in Romania in the European Context“, realizat de compania de consul­tanţă Roland Berger şi citat de Ziarul Financiar.

„Per total, creşterea medie anuală a volumelor de PET-uri colectate, aşa cum arată prognozele până în 2026, va fi de 7-10%”, se arată în studiul amintit.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, rata de colectare pentru PET-uri ar urma să crească la 65-75%. Reglementările ar trebui să accelereze şi ritmul de colectare a altor categorii de materiale.

La ambalajele din sticlă, rata de colectare ar putea ajunge la aproximativ 80% în 2026, tot ca urmare a implementării SGR, arată acelaşi studiu Roland Berger. Prin urmare, volumul total de ambalaje din sticlă care vor fi colectate va creşte în medie cu 10-15% pe an, rate mai mari de creştere urmând să fie înregistrate după 2024. În plus, şi producătorii se vor orienta tot mai mult către ambalajele reciclabile.

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) este conceput pentru a încuraja returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosinţă pentru a fi reciclate, contribuind în acest fel la creşterea cantităţii şi a calităţii materialelor colectate pentru reciclare. Producătorii de băuturi, prin intermediul administratorului SGR, sunt obligaţi să realizeze obiective minime anuale de returnare a ambalajelor SGR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
pet,
colectare,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici