România şi Polonia consolidează flancul estic al NATO. Întâlnire între miniştrii celor două armate

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, s-a întâlnit, luni, cu omologul său polonez Mariusz Błaszczak, în contextul vizitei efectuate în Polonia. Cei doi oficiali discutat despre sprijinul concret şi substanţial al NATO pentru Ucraina şi pentru ceilalţi parteneri cu valori şi obiective comune.

1734 afișări
Imaginea articolului România şi Polonia consolidează flancul estic al NATO. Întâlnire între miniştrii celor două armate

România şi Polonia consolidează flancul estic al NATO. Întâlnire între miniştrii celor două armate

Agenda discuţiilor bilaterale dintre Vasile Dîncu şi Mariusz Błaszczak a inclus subiecte precum cooperarea dintre cele două state, situaţia de securitate de pe flancul estic al Alianţei şi evoluţiile războiului din Ucraina, sprijinul acordat acestei ţări, precum şi cooperarea în cadrul NATO, cu accent pe continuarea demersurilor aliate de consolidare a posturii de apărare şi descurajare, cooperarea celor două state în cadrul UE şi cooperarea regională.

Vasile Dîncu a subliniat stadiul excelent al relaţiilor bilaterale în domeniul apărării şi angajamentul de dezvoltare al acestora, în cadrul de cooperare asigurat de Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări. Mai mult, pe lângă cooperarea excelentă în format NATO şi UE, ministrul Apărării român s-a referit şi la eforturile comune ale Poloniei şi României, în cadrul Iniţiativei B9 (format co-prezidat de cele două ţări), de a promova interesele şi priorităţile pe flancul estic.

Cei doi oficiali au convenit asupra necesităţii consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare pe flancul de Est al NATO şi, implicit, asupra importanţei implementării deciziilor Summit-ului Alianţei de la Madrid, din acest an. De asemenea, au fost reiterate angajamentele reciproce privind contribuţia la proiectele aliate din România şi Polonia în asigurarea şi consolidarea posturii NATO pe flancul estic.

În context, ministrul Vasile Dîncu a salutat prezenţa trupelor poloneze în România şi a spus că angajamentul ţării noastre privind prezenţa substanţială a militarilor români în Polonia va fi continuat.

Un alt subiect pe agenda discuţiilor a fost sprijinul concret şi substanţial al NATO pentru Ucraina şi pentru ceilalţi parteneri cu valori şi obiective comune din vecinătatea estică a Alianţei, respectiv Republica Moldova şi Georgia, cu accent specific în planul rezilienţei strategice şi dezvoltării capacităţii de apărare.

În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală, ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a apreciat participarea României şi Poloniei la Centrul de excelenţă NATO în domeniul HUMINT din România şi Centrul de Excelenţă NATO în domeniul Contrainformaţiilor din Polonia. De asemenea, Vasile Dîncu a adresat mulţumiri pentru contribuţia Poloniei şi participarea la exerciţiile multinaţionale găzduite de România.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici