România va găzdui Olimpiada Internaţională de Astronomie, în august, la Suceava

România va găzdui cea de-a VIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, între 1 şi 11 august, la Suceava, potrivit unui memorandum aprobat miercuri de Guvern, informează Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

220 afișări
Imaginea articolului România va găzdui Olimpiada Internaţională de Astronomie, în august, la Suceava

România va găzdui Olimpiada Internaţională de Astronomie, în august, la Suceava (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, cea de-a VIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică se va desfăşura la Suceava, în perioada 1 - 15 august, cu implicarea Universităţii "Ştefan Cel Mare", care va asigura cazarea participanţilor şi susţinerea probelor de concurs, Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, care va asigura coordonarea activităţilor organizatorice) şi a Societăţii Ştiinţifice "Signus", care va oferi sprijin ştiinţific.

Sunt aşteptaţi să participe 225 de concurenţi din 50 de ţări, dintre care cel puţin 10 europene.

Acestora li se vor adăuga membrii comitetului internaţional, care validează subiectele şi asigură traducerea acestora (160 de persoane), membrii comitetului ştiinţific (50 de profesori care propun subiectele şi evaluează lucrările) şi membrii comitetului de organizare, incluzând şi studenţi/profesori/elevi voluntari (100 de persoane).

Concursul este structurat pe patru probe: teoretică, analiza datelor astronomice, proba practică şi proba pe echipe. Programul olimpiadei poate fi consultat pe site-ul acesteia, www.ioaa2014.ro.

Cheltuielile pentru organizare, respectiv costurile legate de cazare, masă, transport intern, logistică şi alte activităţi conexe au fost estimate la suma de 614.000 lei.

Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică a devenit unul din cele mai importante evenimente de specialitate pe plan mondial, reunind de-a lungul celor şapte ediţii competitori din peste 40 de state. Până în prezent, olimpiada a fost găzduită de Thailanda, Indonezia, Iran, Polonia, China, Brazilia şi Grecia.

Prin prisma participării încă de la prima ediţie şi a rezultatelor excelente obţinute, România face parte din "clubul de elită" al naţiunilor participante, contribuind la elaborarea regulamentelor şi la realizarea subiectelor. În 2013, România a ocupat locul I.

Foştii laureaţi români ai Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică sunt în acest moment cercetători în domeniul astrofizicii sau studenţi ai unor universităţi de prestigiu. O parte dintre ei vor fi cooptaţi în comitetul ştiinţific al evenimentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici