Românii care au studiat în străinătate îşi vor putea echivala gratuit diplomele în ţară

Românii care au studiat în străinătate şi care vor să se întoarcă pot să se angajeze sau să îşi continue studiile mai uşor deoarece au fost eliminate taxele de recunoaştere şi echivalare a diplomelor, printr-un ordin al ministrului demis al Educaţiei. Măsura luată de Monica Anisie vine la sugestia deputatului PNL Mara Mareş.

1155 afișări
Imaginea articolului Românii care au studiat în străinătate îşi vor putea echivala gratuit diplomele în ţară

Românii care au studiat în străinătate îşi vor putea echivala gratuit diplomele în ţară

Monica Anisie, ministrul Educaţiei demis prin moţiune a emis, vineri, un ordin prin care sunt eliminate şi actualizate anumite taxe pentru serviciile prestate de către Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor.

Prin ordinul emis s-au eliminat taxele de recunoaştere/echivalare a studiilor preuniversitare şi universitare pentru cetăţenii Spaţiului Economic European şi al Confederaţiei Elveţiene.

Astfel, accesul pe piaţa muncii se va face fără alte costuri pentru această categorie.

Taxa pentru recunoaşterea/echivalarea studiilor preuniversitare şi universitare rămâne numai pentru cetăţenii din afara Spaţiului Economic European şi al Confederaţiei Elveţiene.

„Am decis să respect efortul depus şi să îi încurajez pe românii care au studiat în spaţiul european să se angajeze şi să îşi continue studiile în România, prin simplificarea modului de recunoaştere a diplomelor de studii. Ceea ce au învăţat merită recunoscut şi apreciat. Ne bazăm şi pe ei să contribuie la construirea unei Românii normale, unei Românii Educate”, a spus Anisie.

Ordinul a intrat în vigoare de la data semnării.

Deputatul PNL Mara Mareş, care i-a sugerat ministrul Educaţiei această măsură, a scris pe Facebook că este o acţiune importantă a Ministerului în contextul în care studenţii români din străinătate trebuie să fie încurajaţi de statul român.

„Trebuie să recunosc că acesta este proiectul meu de suflet şi am luptat pentru îndeplinirea acestuia deoarece are o semnificaţie puternică pentru toţi cei care, după ce obţin diplome în străinătate, revin în ţară şi li se percep bani pentru echivalarea dipomelor. După ce că suntem în plin exod al creierelor, în loc să-i primească cu braţele deschise pe aceşti tineri, statul îi jigneşte şi îi umileşte cu taxe inutile şi aberante. Studenţii romani din străinătate care se întorc acasă trebuie încurajati şi primiti cu braţele deschise, nu taxaţi la propriu şi la figurat! Dna. Ministru Anisie ne arată din nou că "reuşeşte să ajute elevii chiar dacă nu mai este la catedră”, a scris Mara Mareş, vineri pe Facebook. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici