Românii nu merg la psiholog, întrucât psihoterapia nu este decontată de CNAS

Românii care suferă de depresie, una dintre cauzele care duce anual la creşterea alarmantă a ratei sinuciderilor, nu se prezintă la psiholog şi nu au acces la servicii de psihoterapie pentru că nu sunt decontate de CNAS, ceea ce încalcă Rezoluţia Parlamentului European privind sănătatea mintală.

356 afișări
Imaginea articolului Românii nu merg la psiholog, întrucât psihoterapia nu este decontată de CNAS

Românii nu merg la psiholog, întrucât psihoterapia nu este decontată de CNAS (Imagine: Shutterstock)

"În România, cei care suferă de depresie nu se prezintă la psiholog şi nu au acces la servicii de psihoterapie pentru că acestea nu sunt decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", a spus purtătorul de cuvânt al Colegiului Psihologilor, Iulian - Laurenţiu Ştefan.

Psihologii amintesc Raportul INML conform căruia, în România, sinuciderile reprezintă 25% din totalul morţilor violente (necauzate de boli), aproape la fel de multe ca decesele survenite în urma accidentelor rutiere (28%).

"Cu toate că statisticile naţionale indică o creştere alarmantă a cazurilor de depresie, precum şi a altor tulburări psihice grave, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu decontează şedinţele de psihoterapie realizate de către psihologi, punând în pericol sănătatea mintală a populaţiei României", a susţinut purtătorul de cuvânt.

Astfel, Rezoluţia Parlamentului European privind sănătatea mintală este încălcată.

Potrivit acestei rezoluţii, adoptate în 19 februarie 2009, sinuciderea rămâne o cauză majoră a morţii premature pe continent, numărul deceselor în UE ridicându-se la peste 59.000 pe an. În nouă din zece cazuri, aceasta este precedată de evoluţia unor tulburări psihice, a spus Ştefan.

Documentul Parlamentului European mai prevede că depresia reprezintă una dintre cele mai frecvente şi mai grave tulburări psihice, care conduce anual la creşterea alarmantă a ratei sinuciderilor şi a tentativelor de sinucidere şi că pentru prevenirea depresiei şi a sinuciderii, statele membre sunt obligate să garanteze tratamentul psihoterapeutic, în condiţii nediscriminatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici