Românii plătesc din 2012 o parte din costurile unor servicii medicale. Care va fi valoarea taxei şi cine nu plăteşte nimic

Românii vor plăti din 2012 o parte din costurile unor servicii medicale, contribuţie care nu poate depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale, de la acest sistem urmând să fie scutiţi aproximativ opt milioane de pensionari, elevi, studenţi şi unii pacienţi.

7191 afișări
Imaginea articolului Românii plătesc din 2012 o parte din costurile unor servicii medicale. Care va fi valoarea taxei şi cine nu plăteşte nimic

Românii plătesc din 2012 o parte din costurile unor servicii medicale. Care va fi valoarea taxei şi cine nu plăteşte nimic (Imagine: Shutterstock)

Legea 220/2011 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care este introdusă coplata pentru unele servicii medicale, prin intermediul unui "tichet moderator pentru sănătate", a fost publicată în 30 noiembrie în Monitorul Oficial.

Coplata reprezintă contribuţia pe care asiguratul la sistemul de sănătate trebuie să o plătească suplimentar faţă de cea decontată din fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate.

Suma ce va fi percepută ca şi coplată se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale prevăzute în contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale. Aceasta nu va putea însă depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat.

"După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încaseaza coplata sunt acordate fără coplată", potrivit legii.

Executivul propunea în noiembrie 2010, când a fost adoptat proiectul, ca suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic să nu depăşească 600 de lei, iar peste această sumă, consultaţiile, analizele şi spitalizările să fie gratuite.

Cine nu plăteşte nimic

De la coplată vor fi scutiţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, vor fi scutiţi de la coplată bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse, precum şi pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 de lei pe lună.

Ministerul Sănătăţii preciza, la momentul adoptării actului normativ în Guvern, că de la sistemul de coplată vor fi exceptate 8.006.507 persoane. De asemenea, ministerul estima că prin coplată se vor adăuga 378 de milioane de lei anul sistemului de sănătate.

Potrivit noilor prevederi, documentul prin care se face dovada coplăţii pentru serviciile medicale este "tichetul moderator pentru sănătate". Modelul acestui formular cu regim secial şi modalitatea de utilizare vor fi aprobate prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Coplata poate fi suportată din asigurările voluntare de sănatate de tip complementar, conform noilor prevederi.

Sumele încasate din coplată vor constitui venituri ale furnizorilor şi vor fi utilizate pentru îmbunătăţirea calităţii serviciiilor medicale cât şi pentru achiziţionarea tichetului moderator de sănătate.

Actele normative pentru modificarea contractului cadrul privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate şi normele de aplicare a acestuia vor fi adoptate în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Prin aceste norme se vor stabili categoriile de servicii şi tarifele de coplată.

La adoptarea proiectului de către Guvern, în noiembrie 2010, Ministerul Sănătăţii preconiza o sumă de cinci lei pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilor plătite separat şi 15 lei pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de şapte ore. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi plătită cu 10 lei, iar consultaţia la medicul specialist în afara programului de lucru va fi taxată cu 20 de lei. De asemenea, consultaţia efectuată de serviciul de ambulanţă, doar în cazul când aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu, va presupune o taxă de 20 de lei.

Introducerea sistemului de coplată constituie unul dintre angajamentele Guvernului în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Guvernul s-a angajat ca ponderea scutirilor de la plată să nu depăşească un nivel de 40 la sută dintre pacienţi.

Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, declara, în august, că propunerea de coplată pentru anumite persoane şi servicii medicale trebuie să intre în vigoare cât mai curând.

Potrivit lui Franks, sectorul sanitar este "destul de bolnav" întrucât cererile din sistem sunt mai mari decât resursele alocate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici