Românii solicită sprijin partenerilor internaţionali în cazul inginerului răpit în Libia

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, referitor la românul răpit în Libia, că pe lângă activarea celulei de criză, România a cerut sprijinul partenerilor internaţionali. MAE a adăugat că marţi a avut loc în întrevedere cu reprezentantul ambasadei Libiei la Bucureşti.

1128 afișări
Imaginea articolului Românii solicită sprijin partenerilor internaţionali în cazul inginerului răpit în Libia

Românii solicită sprijin partenerilor internaţionali în cazul românului răpit în Libia

"În contextul eforturilor susţinute la nivelul MAE în sprijinul cetăţeanului român semnalat ca fiind răpit pe teritoriul Libiei, menţionăm că Celula de criză interinstituţională convocată de ministrul afacerilor externe şi-a continuat activitatea. În cursul zilei de 16 iulie 2018 a avut loc, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, o nouă reuniune destinată evaluării celor mai recente informaţii privind situaţia cetăţeanului român. În cadrul reuniunii, reprezentanţii instituţiilor care fac parte din Celula de criză au analizat diverse scenarii de evoluţie a cazului şi acţiunile posibile pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român", arată Ministerul de Externe, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Reprezentanţii MAE au mai spus că, în cadrul Celulei de criză s-a luat legătura cu ambasada României în Libia şi cu ambasada Libiei la Bucureşti.

"Conform instrucţiunilor transmise de Celula de criză, Ambasada României în Libia, relocată la Tunis, a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile centrale şi locale libiene pentru soluţionarea cazului. Totodată, a fost solicitat sprijinul partenerilor internaţionali ai României. Precizăm că Celula de criză îşi continuă în mod susţinut activitatea şi colaborează, în continuare, cu partenerii internaţionali ai României. În acelaşi context, în dimineaţa zilei de 17 iulie 2018 conducerea MAE a avut o întrevedere cu Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Libiei la Bucureşti, pentru coordonarea demersurilor de soluţionare a situaţiei. De asemenea, Celula de criză este în permanenţă în contact cu reprezentanţii companiei angajatoare şi cu familia cetăţeanului român. Dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, Celula de criză interinstituţională reiterează recomandarea ca abordarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia", potrivit sursei citate.

MAE adaugă că încă din anul 2015, pentru Libia, ministerul a instituit "nivelul maxim de alertă: Pericol major - Părăsiţi imediat zona sau ţara!".

Un inginer român a fost răpit de persoane înarmate, în apropierea unei zone de sonde petroliere din vestul Libiei, afirmă surse citate de cotidianul Libyan Express.

Potrivit surselor citate, patru ingineri, inclusiv unul din România, au fost răpiţi din zona complexului de sonde petroliere El Sharara, situat în vestul Libiei.

Inginerii au fost preluaţi de indivizi înarmaţi şi transportaţi într-un loc necunoscut. Ulterior, doi ingineri au fost eliberaţi, au declarat sursele citate, precizând că ceilalţi doi rămân în captivitate

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici