Romii sunt şi mai discriminaţi ca urmare a crizei economice - preşedinte Consiliul Europei

Minoritatea romă este tot mai discriminată, marginalizată şi abuzată, ca urmare a crizei, iar situaţia s-ar putea agrava în 2014, intrând în vigoare legi mai flexibile privind imigrarea, a apreciat preşedintele Consiliului Europei, Thorbjoern Jagland, într-un interviu acordat pentru AFP.

201 afișări
Imaginea articolului Romii sunt şi mai discriminaţi ca urmare a crizei economice - preşedinte Consiliul Europei

Romii sunt şi mai discriminaţi ca urmare a crizei economice - preşedinte Consiliul Europei (Imagine: AFP / Mediafaxfoto)

"Situaţia minorităţilor din Europa este sub o presiune mai mare. Tensiunile sunt în creştere", a spus norvegianul Thorbjoern Jagland, subliniind că ţările nu par a fi pregătite să le facă faţă.

Jagland se află la Geneva ca reprezentant al Consiliului Europei pentru a se adresa marţi cu privire la acest subiect în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

"Când vremurile sunt grele, minorităţile sunt cele care îndură cel mai mult dificultăţile economice, sunt adeseori victimele unor atacuri, (sunt) acuzate de problemele care afectează ţările", a declarat Jagland.

Cea mai importantă minoritate romă se află în România, cu 620.000 de persoane, potrivit ultimului recensământ oficial, însă ar fi de fapt de aproximativ două milioane în România şi aproape 700.000 în Bulgaria, potrivit ONG-urilor.

Jagland se aşteaptă ca migrarea să se amplifice, după ce normele în materie de imigrare vor fi mai flexibile în Europa începând din ianuarie 2014. "Trebuie să atenţionăm ţările europene la ce să se aştepe", a spus el, apreciind că "situaţia romilor poate deveni foarte dificilă în Europa", referindu-se la tensiuni etnice în oraşe din Germania şi din Franţa, unde aproximativ 12.000 de romi au fost evacuaţi anul trecut din tabere.

Întrebat despre o eventuală îmbunătăţire a situaţiei romilor în Franţa din momentul sosirii la putere a preşedintelui François Hollande, Jagland a apreciat că "nu a văzut niciun semn".

Autorităţile naţionale şi locale "trebuie să se pregătească, ele trebuie să combată toate formele de rasism şi de violenţă", în opinia lui Jagland. El este surprins că fondurile europene prevăzute pentru ajutorarea minorităţilor nu sunt folosite. "Probabil pentru că nu este popular să te ocupi de romi", a conchis el.

Spania este un exemplu de ţară care a reuşit să integreze romii, aceştia fiind "primiţi ca cetăţeni normali, cu copii şcolarizaţi, implicaţi în viaţa culturală". Acesta nu este cazul în numeroase ţări, constată preşedintele Consiliului Europei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici