Romsilva: Am respectat Regulamentul de vânzare a lemnului, am semnalat că e confuz şi greu de aplicat

Romsilva arată într-un comunicat că, în organizarea licitaţiilor pentru vânzarea lemnului, nu a făcut decât să respecte cu stricteţe prevederile regulamentului aprobat de Guvern, după ce a semnalat în mod repetat fără a primi răspuns că documentul este confuz, interpretabil şi greu aplicabil.

1029 afișări
Imaginea articolului Romsilva: Am respectat Regulamentul de vânzare a lemnului, am semnalat că e confuz şi greu de aplicat

Romsilva: Am respectat Regulamentul de vânzare a lemnului, am semnalat că e confuz şi greu de aplicat (Imagine: Shutterstock)

Licitaţiile pentru vânzarea lemnului din pădurile de stat de la sfârşitul anului trecut, care au fost boicotate de mai mulţi reprezentanţi ai industriei, au fost organizate şi desfăşurate în baza Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea nr. 924/2015, iar nivelul preţurilor de referinţă pe specii au fost aprobate prin decizia directorului general al Romsilva din decembrie 2015, preciza Ministerul Mediului într-un comunicat.

Romsilva precizează, marţi, după un protest al reprezentanţilor industriei, care acuză regia de creşterea preţurilor, că în procesul de elaborare a Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, reprezentanţii regiei au făcut parte din grupul de lucru, alături de reprezentanţi ai altor actori din domeniul forestier, "inclusiv ai organizaţiilor care astăzi protestează în stradă".

"După aprobarea Regulamentului de către Guvern, am constatat, cu vădită surprindere, că textul acestuia este diferit de cel discutat şi convenit în cadrul grupului de lucru, precum şi cu ocazia consultării publice. Exact aceste modificări survenite, fac documentul confuz, interpretabil şi greu aplicabil. În aceste condiţii, imediat, conducerea Romsilva, prin demersuri scrise, a adus la cunoştinţa Primului – Ministru, Preşedintelui Consiliului Legislativ şi Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor despre această stare de fapt, solicitând lămurirea unora dintre aceste aspecte, inclusiv problema nivelului de piaţă a masei lemnoase. Acelaşi demers s-a făcut şi către noua conducere a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, imediat după instalarea acesteia", spun reprezentanţii Romsilva.

Ei precizează că demersurile repetate ale regiei au rămas fără răspuns, astfel că, pe 10 decembrie 2015, conducerea Romsilva a formulat plângere prealabilă împotriva HG nr.924/2015.

La discuţiile care au avut loc la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în data de 29 decembrie 2015, s-a concluzionat că pentru deblocarea situaţiei este necesară modificarea prevederilor HG nr. 924/2015, stabilindu-se, şi măsuri imediate de aplicat. Romsilva a implementat de îndată, măsurile aflate în responsabilitatea sa, mai spun reprezentanţii regiei.

Romsilva precizează că, în urma licitaţiilor principale şi a licitaţiilor intermediare, din oferta totală de 4.314.969 m³, până în data de 26 ianuarie 2016 a fost adjudecată masă lemnoasă în volum de 1.376.258 m³ (cca. 32%).

"În acest context nu înţelegem încercarea unora dintre instituţiile statului, a organizaţiilor profesionale, sindicale sau non-guvernamentale de a acuza Romsilva de blocarea pieţei lemnului şi de punerea în pericol a sectorului industriei lemnului şi a mobilei, în condiţiile în care, în aplicarea prevederilor HG nr.942/2015 Romsilva nu a făcut decât să le respecte cu stricteţe. Rămâne totuşi o întrebare, de o gravitate deosebită: nu cumva lipsa totală de reacţie a conducerii ministerului de resort, pentru modificarea HG nr.924/2015, a avut drept scop compromiterea conducerii executive şi a Consiliului de Administraţie ale RNP-Romsilva, de a căror înlăturare, cu orice preţ, aceasta este preocupată, mai presus de bunul mers al lucrurilor, în sectorul forestier?", se mai spune în comunicatul Romsilva.

Peste 3.500 de reprezentanţi din industria lemnului au protestat marţi, în Piaţa Victoriei, ei susţinând că Romsilva a crescut cu 300 la sută preţul minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Romsilva au precizat că preţurile de pornire, ca şi cele de adjudecare de la licitaţiile organizate la sfârşitul anului trecut nu au crescut faţă de cele din 2015.

Într-un comunicat dat la sfârşitul anului trecut, după ce reprezentanţii industriei şi-au arătat nemulţumirea, Romsilva precizează că "nivelul de piaţă al preţurilor de referinţă nu este un nivel apreciat sau un nivel determinat în mod aleator de către RNP - Romsilva, ci este rezultatul unui calcul matematic, foarte precis, care a luat în considerare preţurile pe care piaţa le-a format (preţurile de adjudecare) pentru masa lemnoasă care a făcut obiectul anului de producţie 2015".

Ministerul Mediului a transmis săptămâna trecută, printr-un comunicat, că analiza pe care a efectuat-o, cât şi motivele invocate de operatorii economici privind eşecul licitaţiilor desfăşurate, arată că preţurile practicate de Romsilva sunt ridicate.

Reprezentanţii ministerului mai spun că au solicitat un nou punct de vedere al Consiliului Concurenţei cu privire la modul de stabilire al preţurilor de referinţă. Consiliul a fost de părere că preţurile de referinţă trebuie stabilite în funcţie de condiţiile de piaţă şi a arătat că Romsilva nu este obligată să stabilească preţurile luând în considerare preţurile medii ponderate de la nivelul anului 2015, aşa cum se susţine în fundamentarea deciziei directorului Romsilva privind stabilirea preţurilor de referinţă pe specii.

Totodată, Consiliul Concurenţei recomandă să se utilizeze ca preţ de referinţă, preţul minim de adjudecare la ultimele licitaţii pe aceleaşi specii, grade de accesibilitate, sortimente şi tehnologie de exploatare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici