Romtelecom şi un director al companiei, trimişi în judecată pentru moartea unei fetiţe

SC Romtelecom SA, ca persoană juridică, şi directorul diviziei Sud-Est a companiei, Ovidiu Pripiş, au fost trimişi în judecată de către procurorii constănţeni, după moartea unei fetiţe de 12 ani, în iunie 2009, peste care a căzut un stâlp putred din reţeaua de telefonie.

393 afișări
Imaginea articolului Romtelecom şi un director al companiei, trimişi în judecată pentru moartea unei fetiţe

Romtelecom şi un director al companiei, trimişi în judecată pentru moartea unei fetiţe

Accidentul s-a petrecut în iunie 2009, când Doiniţa Rahău, din comuna constănţeană Rasova, care se juca lângă un stâlp al Romtelecom a cărui durată de utilizare era cu mult depăşită, a fost rănită grav după ce acesta s-a prăbuşit peste ea.

Fata a decedat în drum spre spital, cauza morţii stabilită de medicii legişti fiind contuzie meningo-cerebrală, fractură de boltă şi bază de craniu şi traumatism cranio-cerebral.

"În fapt, s-a reţinut că în data de 26 iunie 2009, urmare a neluării măsurilor de siguranţă necesare pentru exercitarea activităţii de prestări servicii telefonie, din culpa celor doi inculpaţi, un stâlp putred din reţeaua de telefonie Rasova, a cărui durată de utilizare normată era depăşită de 20 de ani, a căzut peste minora în vârstă de 12 ani, din comuna Rasova, urmare a cărui fapt aceasta a decedat", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii constănţeni.

Astfel, în data de 30 noiembrie, procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii SC Romtelecom SA, pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă, respectiv Ovidiu Pripiş - directorul diviziei Sud-Est a companiei, pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă calificată.

Dosarul a fost trimis la Judecătoria Medgidia împreună cu rechizitoriul emis în cauză.

Romtelecom afirmă, într-un comunicat de presă de joi, că stâlpul care a căzut peste o fetiţă la Rasova, omorând-o, s-a prăbuşit din cauza copiilor care legau sârme de acesta şi-l foloseau ca "leagăn improvizat", dar şi din cauza sătenilor, care legau animalele de el "pentru păşunat sau montă".

"Până la acest moment, nicio instanţă de judecată nu a stabilit nicio răspundere legală pentru Romtelecom sau vreun salariat în legătură cu acest accident. Am luat act din mass-media că dosarul va fi trimis de procuror in instanţă", afirmă reprezentanţii companiei în comunicatul remis joi, după ce procurorii constănţeni au decis să trimită în judecată compania, ca persoană juridică, şi pe un director regional al acesteia.

Romtelecom susţine că "a dat tot sprijinul" necesar anchetatorilor, lucru pe care-l va face şi în continuare.

"Menţionăm că acest accident a fost cauzat de factori externi companiei. (...) Căderea stâlpului a fost cauzată de faptul că, în mod frecvent, copiii din zonă legau de stâlp sârme şi il foloseau ca leagăn improvizat, balansând astfel stâlpul şi slăbindu-i continuu structura de rezistenţă. Menţionăm că stâlpul în cauză era şi ancorat suplimentar la sol, astfel că, în lipsa unor forţe externe repetate care au acţionat asupra lui, acesta nu ar fi căzut. Se pare că acest stâlp era de asemenea frecvent folosit şi pentru legarea animalelor pentru păşunat sau montă de către sătenii din zonă, fapt ce a favorizat slăbirea structurii interne de rezistenţă, contribuind la prăbuşirea acestuia", scriu reprezentanţii Romtelecom în documentul citat.

Pe de altă parte, aceştia afirmă că stâlpul "a fost escaladat de unul dintre angajaţii Romtelecom", o persoană de aproximativ 80 de kilograme, cu "puţin timp" înainte de accident, cu scopul remedierii unui deranjament, iar stâlpul "nu a dat semne de instabilitate".

"Romtelecom şi-a exprimat regretul pentru accidentul nefericit petrecut anul trecut arătându-şi compasiunea şi sprijinul faţă de familia îndoliată al cărui copil a fost victima acestui eveniment nefericit. Compania a acordat imediat după accident un ajutor în valoare de 10.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor necesare înmormântării. Suma a fost acordată direct de companie, «fără nicio obligaţie de contrapartidă directă sau indirectă, suma de bani fiind acordată ca activitate filantropică cu caracter umanitar», după cum se menţionează în contractul semnat între Romtelecom şi familia victimei", mai afirmă reprezentanţii Romtelecom în comunicatul de joi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici