Rotaru şi alte patru persoane, reţinuţi în dosarul cărţilor supraevaluate achiţionate de Biblioteca Metropolitană Bucureşti

Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti Florinel Rotaru şi alte patru persoane au fost reţinuţi, marţi, în dosarul privind achiziţia de cărţi la preţuri supraevaluate de către instituţie, potrivit unor surse judiciare.

730 afișări
Imaginea articolului Rotaru şi alte patru persoane, reţinuţi în dosarul cărţilor supraevaluate achiţionate de Biblioteca Metropolitană Bucureşti

Rotaru şi alte patru persoane, reţinuţi în dosarul cărţilor supraevaluate achiţionate de Biblioteca Metropolitană Bucureşti (Imagine: Shutterstock)

Potrivit surselor citate, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, care instrumentează acest dosar, au decis reţinerea fostului director şi a altor patru persoane, pe care le-a avut în subordine, după ce cei cinci ar fi fost nesinceri în timpul audierii.

Aceştia sunt acuzaţi că ar fi cumpărat mai multe presupuse cărţi rare, dar şi pachete de turism, ar fi închiriat săli de conferinţă sau ar fi contractat diferite lucrări la preţuri evaluate.

Restul celor 11 persoane audiate în dosar au fost lăsate să plece acasă după ce, conform anchetatorilor, acestea au fost sincere în anchetă şi şi-au recunoscut faptele.

Poliţiştii au făcut, marţi, 18 percheziţii la sediul Bibliotecii Metropolitane din Capitală şi la alte 17 adrese din Bucureşti, Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa şi Teleorman, într-un dosar privind achiziţia de către instituţie a unor cărţi rare supraevaluate, cu un prejudiciu de aproximativ 5 milioane de lei.

În dosar sunt vizate 16 persoane, printre care directorul general al Bibliotecii Metropolitane din perioada comiterii faptelor, Florinel Rotaru, adjunctul şi contabilul-şef al instituţiei de la acea dată, care sunt bănuite de abuz în serviciu, conflict de interese şi fals în declaraţii.

Conform anchetatorilor, aşa-zisele "cărţi rare" ar fi fost cumpărate de Biblioteca Metropolitană prin intermediul unei fundaţii care aparţine chiar lui Florinel Rotaru.

"Totul s-a făcut în mod legal şi am îmbogăţit patrimoniul cultural, şi al României, şi direct al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti", a declarat Florinel Rotaru pentru MEDIAFAX, precizând că nu s-a făcut nicio expertiză în legătură cu "preţurile supraevaluate".

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au instituit în acest dosar sechestru asigurător pe 12 imobile, evaluate la peste 500.000 de euro, şi asupra unor bunuri evaluate la aproape 5,5 milioane de lei.

Potrivit directorului BMB, Anca Cristina Râpeanu, 688 de cărţi ale Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, cumpărate, în perioada 2008 - 2012 de la Constantin Pavelescu, în prezent decedat, au fost puse sub sechestru, marţi, de anchetatori.

Ea a mai declarat că din cele 16 persoane vizate de anchetă numai patru lucrează în prezent la bibliotecă, şi acestea colaborează cu organele legii, în timp ce actuala echipă de management a BMB este cu totul nouă.

În aprilie 2013, primarul general Sorin Oprescu a dispus încetarea delegării lui Florinel Rotaru în funcţia de manager al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, pentru management defectuos şi ineficienţă în administrarea, angajarea şi utilizarea resurselor publice locale. Măsura a fost luată în urma verificărilor făcute de Direcţia de Control şi Direcţia de Audit Intern din Primăria Capitalei.

Raportul a arătat că multe dintre deficienţele constatate sunt rezultatul unui "management defectuos", ca urmare a necunoaşterii sau "cunoaşterii insuficiente" a prevederilor legislative în vigoare, dar şi ineficienţei în administrarea, angajarea şi utilizarea resurselor publice locale, se arăta atunci într-un comunicat de presă.

Anca Cristina Râpeanu este din ianuarie 2014 director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, aceasta câştigând concursul de management desfăşurat în noiembrie.

Până la organizarea concursului de proiecte de management, pentru asigurarea conducerii interimare a acestei instituţii, primarul general l-a desemnat pe scriitorul şi publicistul Nicolae Iliescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici