Rovana Plumb: Guvernul este de acord cu desecretizarea licenţelor de la Roşia Montana

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, că Guvernul îşi menţine poziţia fermă în privinţa desecretizării licenţelor proiectului minier de la Roşia Montană, fiind aşteptat punctul de vedere al companiei canadiene implicate în acest proiect.

536 afișări
Imaginea articolului Rovana Plumb: Guvernul este de acord cu desecretizarea licenţelor de la Roşia Montana

Rovana Plumb: Guvernul este de acord cu desecretizarea licenţelor de la Roşia Montana

"Ne menţinem poziţia fermă de a desecretiza licenţele, desigur că partea română, partea guvernamentală este de acord cu desecretizarea licenţelor, aşteptăm punctul de vedere al companiei în ceea ce priveşte desecretizarea", a spus Rovana Plumb, citată de corespondentul MEDIAFAX.

Întrebată dacă a primit vreun răspuns de la compania canadiană privind solicitarea de desecretizare, Rovana Plumb a răspuns negativ.

"Nu. Am solicitat-o şi public. Cred că înainte de campania electorală, anul trecut, am solicitat desecretizarea licenţelor acestei componente a contractului. De ce? Pentru că este foarte important atunci când vorbim de o resursă naturală şi de un proiect, de un contract care trebuie să se dezvolte în interesul naţional să fie totală transparenţă. Repet, Guvernul este de acord cu această desecretizare", a afirmat ministrul Mediului.

Potrivit sursei citate, proiectul de la Roşia Montană este în evaluare la ministerele cu atribuţii în acest domeniu, decizia urmând să fie luată de Guvern.

"În ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană, lucrăm în echipă cu toate celelalte ministere, urmând ca decizia să fie luată de către Guvern. Ca mediu, orice investiţie, inclusiv proiectul de la Roşia Montană, trebuie să răspundă normelor şi criteriilor stricte de mediu. În cazul proiectului trebuie să fie asigurată garanţia financiară în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor de mediu şi responsabilitatea de mediu pentru acest proiect. Sunt două proceduri care fac parte din actele legislative europene transpuse în legislaţia naţională şi în această perioadă suntem în evaluare în ceea ce priveşte respectarea acestor norme legislative", a declarat ministrul Mediului.

Rovana Plumb nu a oferit o dată pentru finalizarea evaluării.

"Din 2008 şi până anul trecut, până când am identificat noi că sunt două prevederi care nu s-au luat în calcul, nu se poate vorbi despre o evaluare. Abia anul trecut am identificat soluţiile pentru a elabora aceste proceduri privind garanţia financiară (...), iar de la începutul acestui an am început evaluarea în baza procedurilor pe care le-am făcut anul trecut", a afirmat Plumb.

Ambasadorul Canadei în România, Philippe Beaulne, declara, în martie, referindu-se la proiectul de la Roşia Montană, că în orice proiect minier este important ca decizia să fie luată de autorităţi într-un timp util şi în urma unui proces echitabil.

"Poziţia noastră întotdeauna a fost că decizia pentru proiecte aparţine autorităţilor şi acţionarilor, dar este important să fie într-un timp util şi în urma unui proces echitabil. Mineritul poate fi benefic pentru o ţară, în Canada este un important sector, sunt aproximativ 300.000 de oameni angajaţi în sectorul minier în Canada. Aşa că mineritul responsabil poate fi benefic pentru o ţară. Cu referire directă la proiectul de la Roşia Montană, am spus, în general despre proiectele miniere, că este important ca decizia să fie luată într-un timp util şi în urma unui proces echitabil şi aceasta se aplică tuturor proiectelor", spunea Philippe Beaulne.

La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC. În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

În decembrie, Consiliul Judeţean Alba a organizat un referendum în 35 de comune şi oraşe, în mare parte din zona Munţilor Apuseni, unde cetăţenii cu drept de vot au avut de răspuns cu "Da" sau "Nu" la întrebarea "Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în zona Munţilor Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?". Referendumul a fost, însă, invalidat din cauza prezenţei reduse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici