Rujeola şi rubeola ar trebui eliminate până în 2015 din România şi statele Regiunii Europene OMS

Ministerul Sănătăţii propune înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Verificarea Eliminării Rujeolei şi Rubeolei, în contextul deciziei Comitetului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de eradicare a acestor maladii până în 2015.

266 afișări
Imaginea articolului Rujeola şi rubeola ar trebui eliminate până în 2015 din România şi statele Regiunii Europene OMS

Rujeola şi rubeola ar trebui eliminate până în 2015 din România şi statele Regiunii Europene OMS (Imagine: Mihai Spiridonică/Mediafax Foto)

Potrivit proiectului de ordin de ministru, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutul Naţional de Sănătate Publică raportează electronic datele privind monitorizarea supravegherii epidemiologice şi a măsurilor de control a evoluţiei rujeolei şi rubeolei la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

De asemenea, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile elaborează strategia naţională pentru eliminarea rujeolei şi rubeolei de pe teritoriul României.

În nota de fundamentare este făcută menţiunea că o procedură similară a fost adoptată în cazul monitorizării poliomielitei şi a funcţionat cu succes şi în cazul României. În acest context, la recomandarea Biroului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a fost propusă înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Verificarea Eliminării Rujeolei şi Rubeolei.

Eliminarea rubeolei şi rujeolei din Regiunea Europeană OMS va putea fi declarată numai după trei ani în care a fost întreruptă rujeola endemică şi transmiterea rubeolei.

Statele membre ale Regiunii Europene OMS au adoptat o rezoluţie pentru accelerarea acţiunilor pentru eliminarea rujeolei şi rubeolei din regiunea europeană până în 2015. La sesiunea din septembrie 2010 a Comitetului Regional pentru Europa al OMS, România împreună cu celelalte state membre şi-au asumat responsabilitatea implementării la timp a măsurilor de prevenire şi control, pentru oprirea răspândirii rujeolei în interiorul graniţelor cât şi exportul în alte ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici