Ruptură de cutumă şi de trecutul rusesc! România nu va organizează ceremonii pe 9 mai de Ziua Victoriei / Proiect de lege pentru a marca Ziua Victoriei pe 8 mai

Până în acest moment, Ministerul Apărării Naţionale nu a făcut niciun anunţ despre ceremoniile de Ziua Victoriei de anul acesta. Anul trecut, Ziua Victoriei a fost omagiată pe 9 mai, odată cu Moscova, la Monumentul Eroilor Patriei din faţa Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, printr-o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane, jerbe şi buchete de flori.

1979 afișări
Imaginea articolului Ruptură de cutumă şi de trecutul rusesc! România nu va organizează ceremonii pe 9 mai de Ziua Victoriei / Proiect de lege pentru a marca Ziua Victoriei pe 8 mai

Ruptură de cutumă şi de trecutul rusesc! România nu va organizează ceremonii pe 9 mai de Ziua Victoriei / Proiect de lege pentru a marca Ziua Victoriei pe 8 mai

România aniversează în fiecare an pe 9 mai, odată cu Moscova, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial. Acest lucru a fost dezbătut de istoricul militar colonel Florin Şperlea, în articolul „Lăsaţi „triada” 9 mai să-şi doarmă somnul de veci!”

„8 mai 1945 este Ziua Victoriei. Pe scurt, faptele. La 7 mai, are loc la Reims, o localitate din nord-estul Franţei, semnarea actului de capitulare necondiţionată, la care a fost prezent şi generalul sovietic Ivan Susloparov. Stalin a spus că acesta nu a avut mandat pentru a semna actul şi a cerut o nouă ceremonie, în Berlin (pentru a marca înfrângerea Germaniei în capitala sa), actul ca atare stând sub semnul diferenţelor de fus orar. Pentru occidentali, rămâne data de 8 Mai, ca Zi a Victoriei împotriva Germaniei naziste, în vreme ce URSS, în ţările est-europene, comunizate brutal, sub ocupaţia Armatei Roşii, a impus în calendarul oficial al sărbătorilor ziua de 9 Mai,” a scris Florin Şperlea.

În 2020, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a propus o lege care să clarifice definitiv că România marchează Ziua Victoriei pe 8 mai, alături de NATO, şi nu pe 9 mai, pe model stalinist, care a fost votată de Senat, dar s-a blocat la Camera Deputaţilor.

CITEŞTE MAI MULT PE MONITORUL APARARII

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici